Zuckerberg'in sabitkoin projesi satışa çıkıyor

Mark Zuckerberg’in bir dönem ABD'de Kongre üyeleri önünde savunduğu tartışmalı kripto para projesi Diem'de varlık satışına hazırlandığı belirtildi. Son günlerde Zuckerberg'in Diem projesinin hayal kırıklığı yarattığı ve projenin sona ereceği yönünde haberler çıkmıştı.

Zuckerberg'in sabitkoin projesi satışa çıkıyor
Zuckerberg'in sabitkoin projesi satışa çıkıyor
GİRİŞ 26.01.2022 12:13 GÜNCELLEME 26.01.2022 12:13

Meta tarafından desteklenen ve daha önce adı Libra olan kripto para girişimi olan Diem'in varlıklarını satarak yatırımcılarına geri ödeme yapmayı planladığı belirtildi.

Bloomberg'in haberine göre grup bir dönemin iddialı kripto parası Diemcoin’den kalan tüm varlıkları nakide dönüştürmek için yatırım bankalarıyla görüşüyor.

2019 yılında Meta'ya ait Facebook sabit dijital parasını tanıttığında birçok firmayla işbirliğini duyurarak küresel finansal servislerinde yer dinmek için yola çıkmış fakat projeyi küresel regülasyonlardan korumayı başaramadı.

Dönemin Facebook'unun patronu Mark Zuckerberg’in Kongre'ye proje hakkında açıklamalarda bulunması için ifade vermesi için çağrılması sonrası bazı ortaklar projeyi terk etmiş ve ismi Diem olarak değiştirilmişti.

Bunun ardından Diem’in hedefleri küçültüldü ve kurucusu David Marcus geçtiğimiz yıl Meta’dan ayrıldı. Grup, Diem işlemleri için Silvergate Capital Corp. ile görüşmüş fakat Fed’in bu konuya direnç göstermesi projeye son darbeyi vurmuştu.

Diem Mayıs ayında yaptığı açıklamada dolara endeksli bir sabit dijital para olan Diem USD’nin işlemlerinin Silvergate Bank tarafından gerçekleştirileceğini belirtmişti. Diem’in avukatları ve düzenleyici kurumlar arasında gerçekleştirilen bir çok görüşme sonrası FED geçtiğimiz yıl Silvergate’e kurumun bu uygulamaya sıcak bakmadığını ve izin çıkarma konusunda güvence veremeyeceğini belirtilmişti.

PROJEDE BEKLENEN GELİŞME OLMADI

Otoriteden beklenen yeşil ışığın çıkmaması sonrası kendini güvende hissetmeyen Silvergate yeni varlıkla ilgili herhangi bir işlem yapmak istememiş ve Diem girişimi bir kripto paraya dönüşememişti.

Kasım ayında federal denetçiler yayımladıkları raporda rahatsızlığın kaynağını açıklığa kavuşturdular. ABD Başkanı tarafından oluşturulan Finansal Piyasalar Çalışma Grubu’nun yayımladığı raporda sabitkoinlerin alım-satım için kullanılması için regüle edilmiş bankalar tarafından işlemlerinin yapılması gerektiği belirtildi.

Denetçiler büyük bir teknoloji firmasının yeni bir para birimiyle bu tip işlemleri yapması halinde bu durumun “aşırı derecede ekonomik gücün tek bir elde toplanmasına” yol açacağından endişelendiklerini kaydetmişlerdi.

Potansiyel alıcıların Diem’in fikri mülkiyet haklarına nasıl değer biçeceği belli olmamakla birlikte kaynaklar görüşmelerin daha erken safhada olduğunu ve Diem’in bir alıcı bulmasının kesin olmadığını belirtiyorlar.

Meta girişimin üçte birine sahipken geri kalan kısmı girişime yatırım yapan sermaye risk firmaları, teknoloji firmalarından oluştuğu belirtiliyor.