Açıklamalar peşe peşe: Piyasalarda "Dolar sat, diğer her şeyi al" önerisi

Ekonomilerde pandeminin sert etkileri sürerken ABD'de yaşananlar sonrası piyasalarda da yeni öneriler konuşuluyor. Para yöneticileri arasında küresel ekonomik toparlanmanın hız kazanmasıyla 'dolar sat, gelişen ülke borsaları ve altın al' tavsiyeleri sıkça dile getiriliyor.

Açıklamalar peşe peşe: Piyasalarda "Dolar sat, diğer her şeyi al" önerisi
Açıklamalar peşe peşe: Piyasalarda "Dolar sat, diğer her şeyi al" önerisi
GİRİŞ 13.01.2022 13:44 GÜNCELLEME 13.01.2022 13:59
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Rezerv para birimi dolar son dönemde zirve seviyelere çıkarken artık zirve seviyelerin görüldüğüne dair gittikçe artan bir beklenti var.

K2 Varlık Yönetimi dolar satıp Asya gelişen ülke tahvili ve Avrupa hisse sendi alma tavsiyesinde bulunurken Brandywine Global Investment Management emtia para birimlerini, Blakley Advisory Group ise altın ve gümüşü beğendiğini açıkladı.

Küresel piyasalarda dolar aşırı değerli bulunuyor
Brandywine'de geçen ay dolarda kısa pozisyon alan para yöneticisi Jack McIntyre "dolar zirveyi gördü. Aşırı değerlendi. Dolarda düşüş beklememin en büyük nedeni küresel büyümedeki toparlanma" yorumunu yaptı.

New Jersey'deki Bleakley Advisory Group'ta Yatırım Danışmanı olan Peter Boockvar "doların geçen sene ralli yapmasının nedeni Fed'in sıkılaşma konusunda Japonya ve Avrupa Merkez Bankalarının önünde olmasıydı. Bu ortamda dolara alternatif olarak altın ve gümüşü beğeniyorum" diye konuştu.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi dün tahminlere yakın gerçekleşen enflasyon verisi sonrası yüzde 0.6 ile Mayıs'tan beri en büyük düşüşü kaydetti.

Yatırımcılara göre ABD'de ticaret açığının genişleyeceği beklentisi ve küresel ekonomik toparlanma doları düşürecek, ABD dışı varlıklara olan ilgiyi artıracak.

K2 Varlık Yönetimi'nden George Boubouras Şili pesosundan Güneydoğu Asya tahvillerine kadar her türlü fırsata baktıklarını belirtti. Boubouras dolardaki zirvenin geride kaldığını, gelişen piyasalardan Avrupa'ya kadar birçok hisse senedi ve tahvilde fırsatlar olduğunu belirtti.
'Dolardaki düşüş küresel piyasaların toparlanmasının doğal parçası'

Boston'daki Barings Investment Institute de doların gelişen piyasa para birimlerine karşı düşmesini bekleyen kurumlardan biri. Şef Küresel Stratejist Christopher Smart "Pandeminin daha yönetilebilir olduğu bir ortamda dolardaki düşüş, küresel toparlanmanın doğal bir parçası. Ekonomik aktivite normalleştikçe dünyanın diğer bölgelerine daha fazla sermaye akışı olacaktır. Ekonomideki toparlanma, gelişen ülke para birimlerine yarayacak" dedi.

YÜKSELİŞ BEKLEYENLER DE VAR

Bazıları dolarda düşüş beklerken bazıları da düşüş için erken olduğunu belirtiyor.

DailyFX'ten Ilya Spivak doların dünkü ABD enflasyon rakamının şahin sürpriz barındırmaması ve Başkan Jerome Powell'ın son açıklamaları nedeniyle düştüğümü belirterek "Doların henüz zirveyi gördüğünü düşünmüyorum." şeklinde konuştu.

Citigroup Global Markets de ABD faizlerindeki artış ve Fed'in parasal sıkılaşmasının genelde gelişmekte olan ülke faizleri ve para birimleri için negatif olduğunu bildirdi.

YORUMLAR 52
  • Tarik Erkin 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar yuzunden kafirin parasi yuzunden ne kanlar akti canlar yandi.Ulkemizde birden cikti darlik yokluk yapti.Babalarin boynunu buktu.Elindekinin kiymeti kalmadi.Tez zamanda duser insallah.Kim ki dolar yukselsin dusmesin cabasinda ise dunya ve ahiret rahat edemez.Ummetin ahi cok.
    Cevapla
  • haydar 2 yıl önce Şikayet Et
    senin paran değersizse bes para etmezse doların suçu ne doların sahibi süper devlet
    Cevapla
  • Soner 2 yıl önce Şikayet Et
    Doların ayağını kaydırmak için İslam işbirliği teşkilatı ile Türk teşkilatı acilen ortak bir para birimine gecmeliler
    Cevapla
  • Nahit 2 yıl önce Şikayet Et
    hangi Turk teskilati ? oyle bir sey mi vardi ? vardi da kazakistanda nerdeydi
    Cevapla
  • Öyle biri 2 yıl önce Şikayet Et
    Bütün dünyayı yeri gelince tehdit silah gibi kullanılan dolardan tüm küre devletleri kurtulmalı.. herkes doları satıp bir daha almamak üzere veda etmeli
    Cevapla
  • Erhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Dünya ticareti dolarla yapılıyor Amerika’nın ekonomisi kötüde olsa dolar farklı olarak dünyanın ekonomisi ile ayakta kalıyor
    Cevapla
  • Cemal Kir 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne dolarim var ne altinim var.Hamdolsun ev ve arabamiz var.Ama borcum cok bana gore tabi.Arabayi satsam oderim ama bi daha araba alamam heralde.Dolar olsaydi vallahi billahi bozardim.He su dolar yuzunden hayat pahaliligi oldu ya nefret ettim dolardan.Yani bu ne ya tamm malini korumak istiyorsun zekatini ver bak malin nasil korunurmus gor.Sadaka ver bak nasil bereketleniyormus gor.Nedir bu dolar sevdasi yerin dibine girsin.Bizede dua edin insallah su borclardan kurtulalim.Rabbim tum borclularin yardimcisi olsun.Amin.
    Cevapla
  • Kuyumcu Bedri 2 yıl önce Şikayet Et
    O senin fakirliğin Cemal İlkçağ insanı bile altın muhafaza etmiş dünyanın genel geçer tek madeni altın ve gümüş al kenara koy bekle
    Cevapla
  • Uzman Ekonomist 2 yıl önce Şikayet Et
    işiniz duaya kalmış desenize
    Cevapla
  • İzzet 2 yıl önce Şikayet Et
    Amin, İnşaallah, aynı bende senin durumundayım, Kardeşim " Allah'ım hastalara şifa, dertlilere deva borçlulara eda nasip eyle Yarabbim'....Amin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle