Katılım bankalarından 'Kur Korumalı TL Mevduatı' açıklaması

TKBB Yönetim Kurulu Başkanı İkram Göktaş, "Bu sürecin vatandaşlarımızın dövize olan talebini ve kur üzerindeki baskıyı azaltarak hedeflenen finansal istikrarın sağlanmasına hizmet edeceği beklenmektedir" dedi.

Katılım bankalarından 'Kur Korumalı TL Mevduatı' açıklaması
Katılım bankalarından 'Kur Korumalı TL Mevduatı' açıklaması
GİRİŞ 04.01.2022 09:40 GÜNCELLEME 04.01.2022 09:43
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) Yönetim Kurulu Başkanı İkram Göktaş, "kur korumalı döviz ve altın mevduat hesaplarına" ilişkin, "Bu sürecin vatandaşlarımızın dövize olan talebini ve kur üzerindeki baskıyı azaltarak hedeflenen finansal istikrarın sağlanmasına hizmet edeceği beklenmektedir." ifadesini kullandı.

TKBB'den yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Göktaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ekonomik önlemler paketi, Hazine ve Maliye Bakanlığının detaylarını paylaştığı "Kur ve Altın Kuru Korumalı TL Mevduat/Katılma Hesabı" ürünü ile iş dünyası ve piyasaların ihtiyacı olan güven ortamının önemli derecede sağlandığını kaydetti.

Yeni ürünün uygulamaya alınmasıyla kurlardaki aşırı dalgalanmanın makul bir seviyeye çekildiğini ve fiyat istikrarına önemli bir katkı sağlandığını aktaran Göktaş, amaçlarının, finansal piyasalarda risklerin gerilediği, öngörülebilirliğin yükseldiği ve piyasayla iletişimin kuvvetleneceği yeni bir döneme girmek olduğunu vurguladı.

Göktaş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Ülkemizin, sağlam yapısal ve kurumsal altyapısı ve ilgili otoritelerin yakın dönemde finansal piyasalarda istikrar ortamı sağlamak üzere attığı adımlar ile içinde bulunduğu zorlu süreçten güçlü bir şekilde çıkacağına ve ekonomik büyüme ivmesiyle yoluna devam edeceğine yürekten inanıyoruz. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Aralık 2021 tarihinde açıklanan duyuruya istinaden, döviz ve altın cinsinden mevduat/katılma fonlarının vadeli Türk lirası mevduat/katılma hesaplarına dönüşmesi uygulamasıyla amaçlanan mevduat/katılma fonu içerisindeki Türk lirası payının artırılması, bankacılık sistemi ve ülkemizin finansal istikrarı için önem arz etmektedir. Yapılacak uygulama ile tasarruflarını Türk lirası olarak değerlendirecek ve döviz ile altın hesaplarındaki birikimlerini Türk lirasına dönüştürecek müşterilerimiz, 'Kur ve Altın Kuru Korumalı TL Katılma Hesapları'nı 3, 6, 12 ay vadeli olarak üye katılım finans kuruluşlarımızdan açabilir. Vade sonunda kur getirisinin, kar oranı getirisinden az olması halinde Kur Korumalı TL Katılma Hesabı kar paylaşım oranı üzerinden sadece kar payı getirisi alınacaktır. Kur değişim oranı hesap üzerindeki kar payı oranından daha yüksek olması durumunda ise kar payı oranı ve kur değişim oranı arasındaki fark, TCMB tarafından yayımlanan Türk Lirası Mevduat ve Katılma Hesaplarına Dönüşümün Desteklenmesi Hakkında Tebliğ (Sayı: 2021/17) esas alınarak hesaba aktarılacaktır."

Kur korumalı hesaplardan elde edilecek getirinin üzerinden alınan gelir vergisi stopaj oranının sıfırlandığını bildiren Göktaş, "Bu sürecin vatandaşlarımızın dövize olan talebini ve kur üzerindeki baskıyı azaltarak hedeflenen finansal istikrarın sağlanmasına hizmet edeceği beklenmektedir. Bu kapsamda, ilgili mevzuatın yayımlanması sürecince TKBB Danışma Kurulu, Kur ve Altın Kuru Korumalı TL Katılma Hesapları'na ilişkin olarak Katılım Bankacılığı İlke ve Standartları çerçevesinde ilgili kurumlara görüş ve değerlendirmelerini iletmiştir. Tasarruflarını katılım finans kuruluşlarında değerlendirmek isteyen bireysel müşterilerimiz, bankalarımızın şubelerini ziyaret ederek hesap açılışlarını gerçekleştirebilir. Müşterilerimiz Türk lirası birikimleri için kar payı almaya devam ederken, getirilerini altın ve dövizdeki kur dalgalanmalarına karşı koruyabilecekler." ifadelerini kullandı.

Göktaş, Türkiye Katılım Bankaları Birliği olarak, Türkiye'nin ekonomi ve finans piyasalarında son aylarda yaşanan dalgalanmaların önüne geçebilecek bireysel yatırımlardan iş dünyasının yurt içi ve yurt dışındaki ticari faaliyetlerine kadar tüm sektörlerde istikrarlı büyümenin sağlanması adına tüm imkanlarını seferber ederek üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceklerini bildirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 10
  • Cafer 2 yıl önce Şikayet Et
    Benim 1999 yılında sözde batık deyip milletin parasının üzerine yatan ihlas finans hesabımdaki markı Avrupa birliği ortak para birimine geçmesiyle avroya çevirdiler 5700 Avro param gitti.Şuana kadarda bir kuruş ödemediler,zaten 20 yılı doldurduğu için zaman aşımına uğradı,bizim hesaplaşmamız ahirete kaldı. Faizli faizsiz banka yerine altın alacaksın elin altında nakit durup paranı başkasına yedirtmeyeceksin.
    Cevapla
  • murtaza 2 yıl önce Şikayet Et
    tl, nin,hiç bir değeri yok,tek gerçek bu,yok öyle yapacaz,yok böyle yapacaz hepsi boş, eğer avrupaya bağımlı bir devletsen, avrupanın istediği gibi haraket edeceksin,istemessen sonuçları şu an çıkmazda olduğumuz gibi.
    Cevapla
  • Galip 2 yıl önce Şikayet Et
    Hasan sloganla olmuyor bu işler gerçekleri görün artık biraz
    Cevapla
  • Hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Murti neyimiz Avrupaya bağımlıymış merak ettim. Evet ihracatımızın yüzde 85 i Avrupaya, bunu kasdediyorsan ,buyursunlar daha ucuz ve kalitelisini buldukları yerden alsınlar. Geçen seçimlerde Erdoğana ,Hükümete unutmadık, buna rağmen ambargo koyamadılar. En büyük ihracatımız ABD ye. Türkiye kaliteli mal üreten bir ülkedir tek tercih sebebi budur. Yani bize elleri mecbur. ÇÜNKÜ BU ÜLKEDE İŞ VAR, TÜRKİYEDE RECEP TAYYİP ERDOĞAN VAR. Geçti dostum süklüm püklüm idareciler devri, dönek siyaset yapılmıyor. Sözünün eri bir liderimiz var (bunu biz değil Putin ve bir çok avrupa lideri söylüyor).Macristan,Bulgaristan,makedonya, Arnavutluk, Kosova, Bosna, hatta Merkel bile söylüyor.
    Cevapla
  • Baybars 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz değil Avrupa bize muhtaç. Mandalcı zihniyet bunu anlamaz tabi.
    Cevapla
  • Asalet 2 yıl önce Şikayet Et
    Herkes fetva makamı olmuş maşallah..bunlar 5 vakit namazını kılıyor, gece teheccut namazını kaçırmıyor, zekatını fitresini sadakasını aksatmiyor,hac vazifesini yapmış, yalan hile nedir bilmez..öksüz yetim kollar korur..kul hakkı yemez,devlete vergisini kuruşuna kadar öder, işçinin hakkını fazlasıyla verir..komşu hakkını gözetir, israf nedir lüks nedir bilmez ağzından ne küfür ne bir kötü söz çıkar, temizlik abidesi cennetlik mübarekler katılım bankacılığı hakkında tabiki fetva vermek ilk önce onların hakkı..alkışlıyorum
    Cevapla
  • Efe 2 yıl önce Şikayet Et
    Kedinin yavrusunu fare benzettiği gibi. Katılım matılım faizi helale cevirdiniz. Allah herşeyi bilendir.
    Cevapla
  • Türkmen 2 yıl önce Şikayet Et
    İslamın geldiği son nokta...Sözde kar zarar ortaklığı lakin işin aslı tamamen kandırmaca sadece isim değişiyor birinde faiz birinde kar verilen tıpatıp birebir aynı...
    Cevapla
  • Faiz haramdir 2 yıl önce Şikayet Et
    Mesut kar payları şeffaf mı parayı şuralardan şu şekilde kazandık diyebiliyorlar mı yoksa diğer bankalar gibi sadece rakamlarla mi iş yapılıyor deniliyor fiziki olmadığı sürece işlemler caiz olur mu
    Cevapla
  • mesut 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu kurumlar kar payı dışında ödeme yapmıyor, ödemeyi yapan devlet. O bakımdan müsterih olmalısın. Kimseyi de zorla bu sisteme sokmuyorlar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle