Bakanlık harekete geçti: Türkiye'de kapatılmış o kuyulardan petrol fışkırdı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, daha önce üzerine beton dökülen petrol kuyularında yaptıkları incelemelerde petrol rezervlerine ulaştıklarını belirtti.

Bakanlık harekete geçti: Türkiye'de kapatılmış o kuyulardan petrol fışkırdı!
Bakanlık harekete geçti: Türkiye'de kapatılmış o kuyulardan petrol fışkırdı!
GİRİŞ 24.12.2021 13:55 GÜNCELLEME 24.12.2021 13:55
Bu Habere 243 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Diyarbakır'daki Varınca-1'de şu anda 3 bin varile yakın da bir üretim var. Baktığınızda ekonomik nedenlerle kapatılmış bir kuyu olarak gözükmüyor. O gün de karlıydı, bugün de karlı. Sebeplerini bilmiyoruz. Çünkü 1980'li yılların başında kapatılmış. O işi yapanların hiçbiri kurumda yok. Spekülasyon yapmak da doğru değil ama daha önce petrol yok diye kapatılmış, bizim de açıp bulduğumuz bir kuyu. Yorumunu size bırakıyorum" dedi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'den 1'inci Türkiye-Azerbaycan Enerji Forumu'na katılmak üzere gittiği Bakü'de bir grup gazeteci ile bir araya geldi.

Bakan Dönmez, geçmişte halk arasında sıklıkla dillendirilen 'Petrol vardı, üstünü kapattılar' söyleminin üzerine giderek kapatılan kuyularda petrol üretimi yapıldığını açıkladı.

KAPATILAN KUYULARDAN PETROL FIŞKIRIYOR

Petrol bulunan Varınca-1 kuyusuyla ilgili konuşan Bakan Dönmez, "Türkiye'de ve dünya istatistiklerinde 10 kuyudan 1 veya 2'sinde gaz veya petrol bulunuyor. Bizde de onlarca kuyu açıldı. Bunların bazılarında gaz ve petrol bulundu, bir kısmı da 'kuru' olarak nitelendirildi. Eski bilgilerle de yapılmış aramalar var. Bugün de TPAO kuyu açıyor, bulamadığı zaman standartlarına uygun olarak kapatıyor. Fakat Anadolu 'Burada da petrol vardı, üstünü kapattılar' söylemi vardır. Biz de bunun üzerine gittik ve tekrar denedik. Bu kapsamda üretim yaptığımız kuyular oldu" dedi.

BU KUYULARIN KAPATILMA NEDENİNİ BİLMİYORUZ

Bakan Dönmez sözlerine devam ederek, "Bunlardan birisi de Varınca -1. Petrolün kalitesine göre de kuyular kapatılır. Bazen de maliyet hesabına göre kapatılma oluyor. Sonrasında yine maliyete göre o kuyu karlı olarak değerlendirilince açılıyor. Varınca-1'de ilginç olan, şu anda 3 bin varile yakın da bir üretim var. Baktığınızda ekonomik nedenlerle kapatılmış bir kuyu olarak gözükmüyor. O gün de karlıydı, bugün de karlı. Sebeplerini bilmiyoruz. Çünkü 1980'li yılların başında kapatılmış. O işi yapanların hiçbiri kurumda yok. Spekülasyon yapmak da doğru değil ama daha önce petrol yok diye kapatılmış, bizim de açıp bulduğumuz bir kuyu. Yorumunu size bırakıyorum" diye konuştu.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 243
  • Mehmet Olgun 2 yıl önce Şikayet Et
    Petrol Doğalgaz çok derinlerde oluşarak derinlerden yüzeye çıkarak rezerv meydana geldiği için üst kısımlarda başkalaşım göstermiş olabileceğinden daha derinlerde veya yan kısımlarda daha iyisine ulaşıncaya kadar çalışılmalıdır. Bu hususta isteyene yardımcı olurum.
    Cevapla
  • İlginç 2 yıl önce Şikayet Et
    Doğuda özellikle de batman da birçok petrol kuyusunu betonşa bilerek kapattılar. Araştırılsın failleri cezasını versin
    Cevapla
  • Muhteşem 2 yıl önce Şikayet Et
    Her şey olumlu da,topluma hep zam olarak yansıyor,vatandaşa yapılan zam kadar ülkeye kazandıran başka bir yatırım şekli daha bulunamadı..!
    Cevapla
  • erkan 2 yıl önce Şikayet Et
    by kemal tüsiada söyle çağrı yapsınlar:)) dolar düşüyor yatırım yapsınlar üretim ve yatırım zamanı helal olsun Başkan Erdoğan dünya ekonomistlerini hayran bıraktı kendisine...
    Cevapla
  • Dadaş Derler.. 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaşasın cehennem içimizdeki düşmanlar için
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle