Göksel Aşan: Dövizde çözülmenin devamını bekliyoruz

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan, kur korumalı mevduat hesabına ciddi talep olduğunu belirterek "Dövizde çözülmenin devam etmesini ve şubat - mart aylarında üretici ve tüketici fiyatlarına yansımasını bekliyoruz" dedi.

Göksel Aşan: Dövizde çözülmenin devamını bekliyoruz
Göksel Aşan: Dövizde çözülmenin devamını bekliyoruz
GİRİŞ 22.12.2021 15:08 GÜNCELLEME 22.12.2021 15:08
Bu Habere 119 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi Başkanı Göksel Aşan, Habertürk TV'de soruları yanıtladı. Dün detayları kur korumalı mevduat hesaplarını üç kamu bankasının müşterilerine servis etmeye başladığı belirten Aşan, ciddi bir talep olduğunu söyledi.

"CİDDİ BİR DÖNÜŞ İZLEYECEĞİZ"

Aşan, dövizde çözülmenin devam etmesini ve şubat - mart aylarında üretici ve tüketici fiyatlarına yansımasını beklediklerini belirtti. Aşan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Galiba dün yayınlanan tebliğden ötürü kafa karışıklığı oldu. Bir takım kararlar alınıyor hızlı bir şekilde uygulamaya konuyor. Kur korumalı TL mevduat dediğimiz finansal üründe hiçbir değişiklik yok. Dün 3 kamu bankası finansal ürünü servis etmeye başladılar. Ciddi bir talep oldu. Özel bankalar da çok hızlı bir şekilde bu ürünü pazarlamaya başlayacaklardır. Ciddi bir dönüş izleyeceğiz diye düşünüyorum.

"AYNI İŞLEMLER YAPILACAK"

Döviz tevdiat hesaplarında bir çözülme olduğunda bir birey tevdiat hesabını TL mevduatına çevirmek istediğinde MB onlara sağladığı bir imkan. Arada mevduat sahibi açısından hiçbir fark yok. Aynı işlemi yapacak. TL mevduatı varsa TL mevduatı, Türk lirası varsa ben kur korumalı TL hesabı açmak istiyorum diyecek. Döviz tevdiat hesabı varsa döviz tevdiat hesabımı TL'ye çevirmek istiyorum diyecek. Neyin üzerinden bilmesine bile gerek yok. Bankayla hazine ve Merkez Bankası arasındaki bir düzenleme. Mevduat sahipleri TL mevduatlarını da götürüp bugün bütün özel bankalarda da yapabilecekler.

"MERKEZ BANKASI'NIN YAPTIĞI BİR TEDBİR"

Bankalar işlem yaptıklarında bu çözülen döviz tevdiat hesabı doğrudan MB gidecek MB TL karşılığıyla hesabı açacak bu bankaya. Mevduat sahiplerini doğrudan ilgilendiren bilgi anlamında ilgilendiriyor ama işlem anlamında hiçbir fark yok. Merkez Bankası'nın yaptığı bir tedbir. Tabii ki çözülmenin devam etmesini bekliyoruz. Bir başlangıç olduğunu düşünüyoruz. Finansal anlamda önemli bir fırsat bu ve insanların değerlendireceğini düşünüyorum. 17.90'ı görmüş bir piyasadan bahsediyoruz. Bunu görmüş piyasa 12'lere geldiğinde kendisini dengelemeye çalışacak. 16-17-15'ten döviz alanlar var. Bu bir karar süreci. Bu karar sürecinin biraz oturmasını bekleyeceğiz elbette. 16-17'den döviz alanlar şunu düşünebilirler. 17'den aldım gidip 12'den bozmayayım biraz bekliyim diyebilir. Şunu söyleyeyim yeni araç kur korumalı TL mevduatı diyor ki. Gel burada bekle üstelik o beklediğin gerçekleşmezse zararını daha azaltacağın bir faiz al.

"SİSTEMİN DIŞINDA OLAN DTH AÇIP YENİ ÜRÜNE GEÇEBİLİR"

Korumalı mevduat hesabına 13'ten geçtiniz örneğin o beklediğiniz olursa 17 alacaksınız zaten. Beklediğiniz olmazsa 12-11-10'lar buralara inerse zararınız artacağına hiç olmasa bunu kaçırmamalarını bunu değerlendirmelerini öneririm. Her gün ekran karşısına geçip beklemenin bir anlamı yok. Öyle 3-5 günde 17'den alanlar 3-5 günde kurun tekrar 17'ye çıkıp zararlarını minimize edeceklerini beklemesinler. Merkez Bankası'nın önerdiği başka aletler var. O kadar çok kanal açıldı ki. Bunları vakit kaybetmeden değerlendirmelerinde büyük fayda var. Kendini koruyabilecekleri araçlar ellerinde bu araçları değerlendirsinler.

Sistemin dışında olan biri bugün sabah gidip bir DTH açabilir, 3 dakika sonra DTH'ını bozup hemen bu hesaba geçebilir. Bunda hiçbir engel yok. Pratikte aslında ikisinin birbirinden farkı yok. Bu tamamen bankayla Merkez Bankası'nı ilgilendiren bir süreç ellerinde banka bulunduranlar bankaya gittiğinde TL hesabı yapmak istiyorum dediklerinde o işi banka onlar adına yapacak. Şu an TL mevduatı olanlar vadesi geldiğinde bozduklarında geçebilirler. Mevduat sahipleri şunu dikkate alsınlar. Şu an diyelim var olan mevduatlarında yüzde 18 faiz var. Kur korumasına ihtiyaç kalmazsa aslında yüzde 18 olan daha kârlı olabilir. Önümüzeki 3 ay kur koruması ihtiyacı kalacağını düşünmüyorum. Kurda düşüş ya da bu seviyeler olacak.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 119
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Yatirimcilar Borsa da satis yaparak piyasadan ucuz döviz almaya basladilar. Ne yazik ki böylelikle karlarina kar katmis oldular.
    Cevapla
  • Osman 2 yıl önce Şikayet Et
    Reis demedimi dövizleri bozdurun diye, demekki boşuna konuşmuyormuş bir bildiği varmis
    Cevapla
  • Vatandaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Zamlar anında yansıdı da neredeyse yüzde 50 dolar düştü de fiyatlara yansıması neden Şubat Mart o bekleyecek sayın yetkililer
    Cevapla
  • Ayyıldız 2 yıl önce Şikayet Et
    Sayın başkanım... Yeni alınan tedbirlerin başarılı olduğun sevinçle izliyoruz. ama SAKIN DÜŞMANIN TESLİM OLDUĞUNU ZANNETMEYİN. Bu tefecileri mevduat getirisi kesmez. onlar daha fazlasına alışmışlar. Yeni çalışmanız DÖVİZİ TASARRUF ARACI OLMAKTAN ÇIKARACAK yeni tedbirler bulmalısınız. Döviz ihracatçıda ya da ithalatçıda olmalı..Türk ekonomisine yapacağınız en büyük iyiliğiniz bu olur. Düşman fırsat kollar, onları küçük kazançlar kesmez. Döviz tasarruf yapılacak bir araç olmamalı. Manüple edemeyecekleri , sabotaj yapamayacakları bir duruma gelmeli.. çalışın, bulun... lütfen...
    Cevapla
  • TL Savunucusu 2 yıl önce Şikayet Et
    Döviz alıpta satınca kâr edenden 25/100 oranında gelir vergisi alınsın döviz alımı bıçak gibi kesilir o zaman...
    Cevapla
  • Süleyman 2 yıl önce Şikayet Et
    Paramın değerini korumak için 1000tlden altın aldım. Altın şuan 720tl. 1 gün önceden yapsaydiniz yapacağınızı düşük fiyattan altın alacaktım. Devlet beni zarara uğrattı
    Cevapla
  • _(1453)_ 2 yıl önce Şikayet Et
    Sen devletini sattın altına devlette senı nakavut etti bu işler öyledir ava giden bazende avlanır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle