Kritik ayrıntıya dikkat! Ekonomide yeni dönem Çin değil, Güney Kore modeli

Ekonomide yeni dönem Çin modeli üzerinden tartışılırken AK Parti Bingöl milletvekili Cevdet Yılmaz, çok önemli bir ayrıntıya dikkat çekerek "Bu Türkiye’ye özgü bir model ama illa ki, benzetilecekse Çin’e değil, Güney Kore modeline benzetilebilir" dedi.

Kritik ayrıntıya dikkat! Ekonomide yeni dönem Çin değil, Güney Kore modeli
Kritik ayrıntıya dikkat! Ekonomide yeni dönem Çin değil, Güney Kore modeli
GİRİŞ 09.12.2021 10:31 GÜNCELLEME 09.12.2021 10:35
Bu Habere 43 Yorum Yapılmış

Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet, Haber7 için kaleme aldığı köşe yazısında yazıda, AK Parti Bingöl milletvekili Cevdet Yılmaz'a sorduğu hükümetin yeni ekonomi modeli hakkında aldığı yanıtlara yer verdi.

Gündemde Çin modeli olarak tartışılan yeni dönem için, Cevdet Yılmaz çok önemli bir ayrıntıya dikkat çekerek 'Benzetilecekse Güney Kore modeline benzetilebilir' dedi.

İşte Mehmet Acet'in köşe yazısındaki o bölüm;

Şimdi gelelim yeni ekonomik model konusuna.

Cevdet Yılmaz, son günlerde dillendirilenin aksine, bu modelin Çin modeli olarak nitelendirilmesinin yanlış olacağını dile getiriyor.

“Bu Türkiye’ye özgü bir model ama illa ki, benzetilecekse Çin’e değil, Güney Kore modeline benzetilebilir” diyor:

“Çin’in ölçeği de farklı. Siyasi yapısı da farklı. Kamunun rolü de çok farklı. Çin modeli denemez. Dense dense Güney Kore modeli denir. Ben ona da taraftar değilim. İlla benzeteceksek Güney Kore’ye bakmak, Japonya’nın geçmişteki kalkınma dönemlerindeki durumuna bakılabilir. Yani, demokrasinin olduğu, serbest piyasanın olduğu ama ihracat odaklı bir şekilde cari fazla vererek büyümenin sağlandığı bir model bu.”

Cevdet beye sorduğum iki kritik soruya aldığım yanıtı takdirlerinize sunarak yazıyı tamamlayayım:

SORU: Ekonomistler, iktidarın uygulamaya koyduğu bu modelle ilgili “Bunun iktisat kitabında yeri yok” diyorlar. Buna ne dersiniz?

CEVAP: Bir tane iktisat yok. Herkesin benimsediği bir iktisat modeli yok.

Şunu yaparsanız bu olur, ama öbürünü yaparsanız da şöyle olur diyorlar.

Matematik gibi, Fizik gibi bakarsak yanılırız. Ben yıllardır iktisadın teorisiyle de, pratiğiyle de iyi kötü ilgilenen bir insanım. İktisatta herkesin benimsediği bir tane görüş yok. İktisadın, dünyanın durumu, ülkelerin durumu düşünülerek ele alınması gerekir. İktisat alanı tartışmadan uzak, birilerinin mutlak doğruyu vaaz ettiği bir alan değil. Sosyal bilimlerin hepsi böyledir.”

SORU: Peki, Türkiye’de hükümetin uygulamak istediği model marjinal bir model midir?

CEVAP: Dünyadaki ana kapitalist ülkeler, İMF benzeri modellere göre uyduğunu söyleyemem doğrusu. Gelişmekte olan dünyaya baktığımızda, burada çeşitli politikalara baktığımızda da hiç de marjinal değil. Gelişmekte olan ülkeler, çok çeşitli denemeleri geçmişte de yaptılar, günümüzde de yapıyorlar.

Hep aynı ezberle gittiğiniz zaman da bir sıçrama yapma imkânınız yok. Dolayısıyla, iktisat alanı tartışmalardan uzak bir alan olamaz.

Bir tek politika var başka türlüsü tartışılamaz deniyorsa, asıl entelektüel otoriterlik budur.

 

YORUMLAR 43
  • Mustafa 2 yıl önce Şikayet Et
    Şuan ülkemiz okyanusta fırtınaya yakalanmış gemi gibi savruluyor.Hergün fiyatların arttığını şahit oluyoruz.Allah sonumuzu hayırlı eylesin.
    Cevapla
  • Cesur ADAM 2 yıl önce Şikayet Et
    Biz böyle Avrupanın en güçlü donanmasını yaparsak, Tüm avrupa ülkelerinin (25-30) yapamadığı hayalek ucağı onlardan önce YAPARSAK, Petrolu Batı ve Londrodan değil de Suriye Libya Azerbeycendan alıp kendi SİLAHLARIMIZI ÜRETMEKLE KALMAZ Batının satacağı ülkelere silah SATARSAK karşımıza çıkamayan korkarlar DOLARI 20-50 -100 yaparlar Bizde Dolar değil VATAN SEVGİSİ VAR dolar ne olursa olsun bu defa milli ARABAYI, UCAĞI, HEKOPTERİ, UCAK GEMİSİNİ, NÜKLER SANTRALİ, V.S. ALLAH CC izniyle bu defa yapacağız bize 100 yıl daha SAMAN, SUĞAN, PATATES üretiremeyecekler. ZAFEH SAPREDENİNDİN ( Muhammed SAV. )
    Cevapla
  • Bayraktar TB-2 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye doların yükselmesi ile tam bir üretim makinası olacaktır çünkü doların düşük olması yerli üreticiye zarar veriyordu, döviz kuru düşük oldu mu her şeyi dışarıdan alırsın ucuz diye, şuan Çin malları bile piyasadan silinmeye başladı çünkü döviz yüksek işte buda içerideki yerli üreticiye yaradı. Aynı yerli üretim stratejisini zamanında Japonya, Çin ve Güney Kore uyguladı şuan geldikleri yer ortada..
    Cevapla
  • Cem 2 yıl önce Şikayet Et
    Japonya ve G.Korenin bizim gibi sürekli sabote eden ABD si olmadı birine atom bombası attı ele geçirdi diğeri malum ülke ikiye bölündü sonra gelsin paralar ABD den.
    Cevapla
  • Emre19 2 yıl önce Şikayet Et
    Ya Türk ekonomisinde ne varki, tuturduk bı ekonomi yada dolar kuru, ne yaparsak yapalım bu pandemi dönemi dünyanın gündeminden çıkmadığı mutted hiç bir ekonomi düzelmez,Turkiyemiz sukur, yine ihraç eden bir ülke durumunda, yinede gıda maddeleri pahalanir Çünkü her istiyen yere ihracat yapılması gerekir. İşte kuresellikte tam budur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle