Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, “Moskova ve Kiev arasında gerginlik üzerine Türkiye, Ukrayna’ya SİHA gönderiyor” anlayışının doğru olmadığını söyledi.

Demir, “Bu bir süreç ve daha önceki anlaşmaların gereği olarak baştan beri ne konuşulduysa o projenin ilerlemesi. Ukrayna’ya gönderilen İHA ve SİHA’ların bölgedeki son gelişmelerle ilgisi yok” dedi. 'Milli Muharip Uçağı (MMU) konusunda Rusya ile görüşmeler olabilir' diyen Demir, 'HÜRKUŞ, Azerbaycan’dan ilgi görüyor.' ifadelerini kullandı. Ayrıca F-35 ile ilgili olarak da Demir, 'Programa ortaklık bedeli veyahut uçakların bedeli ile ilgili nasıl bir hal yolu bulunur bunun görüşmeleri yapılıyor.' şeklinde konuştu.

Başkan Demir, Antalya’da düzenlenen Savunma ve Havacılık Sanayiinde Küresel Stratejiler Konferansı kapsamında bir grup gazeteci ile biraraya geldi. Demir’in sorulara yanıtları özetle şöyle:

“Rusya ile görüşmelerimizde çok sayıda işbirliği kalemi var. Bunlar Milli Muharip Uçak (MMU) ile ilgili bazı konuları da içeriyor. MMU, 2023’te hangardan çıkacağı için seçtiğimiz bir motor tipi, belirli sistemler var. Ama zaman geçtikçe belirli sistemlerin değiştirilerek, geliştirilerek yenilenmesi veya yerlileştirilmesi gibi adım adım bir süreç olacak. Bu süreçte de yerlileştirilecek sistemlerle ilgili Rusya ile görüşmeler olabilir.

'SAVUNMA SANAYİ İHRACATI SADECE TİCARİ BİR KONU DEĞİL'

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir "Savunma sanayi, Türkiye'de gelişimi ve ihracatı dikkat çeken bir alan. Net rakamlara baktığımızda ihracat rakamımız hala küçük. Savunma sanayi ihracatı sadece ticari bir konu değil. Ülkeler arası ilişkiler, konjonktür, müşteri olan ülkede oluşacak baskılar, dünyada bunun getireceği yankılar gibi konular var. Kendi işimize bakıp, üretimimizi yapıp, teknolojimizi geliştirip daha sonra dünya ihracatımızı yaparız" dedi.

'İHRACATTAKİ ETKİLERİ ÇOK ÖNEMLİ'

Savunma ve havacılık sektörünün ihracatını 3 kalemde gördüğünü söyleyen Prof. Dr. Demir "İlk olarak hafif silahlar. Burada özel sektörün çok büyük liderliği var. İkinci olarak sivil havacılık sektörü var. Üçüncü alanda ise daha çok ağır silahlar, İHA'lar, SİHA'lar ileri teknoloji yer alıyor. Ülkemizin küresel güç vizyonu, istiklal ve istikbal mücadelemizin askeri harekat cephesinde üçüncü gruptaki ürünler önemlidir. İhracatta da o ürünlerin oluşturduğu etki çok önemli. Algı olarak Türkiye'nin vizyonunu ve gücünü göstermesi açısından rakamlardan daha önemli" diye konuştu.

'ŞİRKETLERİMİZ DIŞ PAZARDA BİRBİRİYLE REKABET ETMİYOR'

Dünya coğrafyasında her bir alana, her bir ülkeye ayrı stratejiler geliştirilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Demir "Görüşmelerde finansmanla masaya oturmak, yerel lobi yapmak, yerelde var olmak, temsilciler dışında şirketlerimizin diğer ülkelerde yapılanmaları bir dizi konu gündeme geldi. Türkiye'nin savunma sanayi şirketlerinin dış pazarlarda birbirleriyle rekabet etmeyen durumda olmamaları çok önemli. Kazan kazana gitmektense, kaybet kaybede giden bir strateji ülkemiz için sağlıklı değil" ifadelerini kullandı.

Yorumlar 37 Yorum Var
  • Nefer 05.12.2021 21:05
    Çinliler F 35 e ait bilgileri Avrupa'dan kopyalayıp , motoru da Rusya dan alarak J 31 ortaya çıkartmışlardır. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yoktur. Türkiye'nin çağına uygun savaş uçağına acil ihtiyacı vardır. Zaten bu uçaklar gelecekte yerini insansız , yapay zekaya sahip robot uçaklara bırakacaktır. Bu nedenle gelişmiş ülkelerle işbirliği yaparak projeyi hızlandırmalıyız.
  • Ramo 05.12.2021 20:54
    Durmak yok , yola devam insaAllah.
  • D.Arslan 05.12.2021 20:39
    100 yıldır bu muhalefete birşey diyemeyenler, yok motor şuradan yok şurası buradan demeye başladı, bu sorulari daha önce niye muhalefete demediniz
  • dobra. 05.12.2021 20:03
    Ne şiş yanmalı ne kebap.Türkiye işini bilir.Zaman kazanmak ve tamamen millileşmek .Geçici olarak tedarik ve teknoloji alışverişi gayet normal.Devletlerin kritik bazı teknolojik sırları vardır bunlar hesabın için de olmaz.En kısa zamanda uçağımızı üretmeliyiz hedefimiz bu.
  • ERCAN 05.12.2021 19:44
    OSMAN AKTAŞ MISIN NESİN 50 yılı aşkın zamandır AB , ABD ve müttefik diye sayıklanıyor peki neden TÜRKİYE'YE düşmanca tuttum içerisindeler . Yarım asırdan uzun zamandır RUSYA'NIN düşmanlarıyla birlikte olacaksın sonra sözde müttefikleri eleştirmeyip RUSYA'YA laf atmaya kalkacaksın el insaf
Daha fazla yorum görüntüle