Çevre kirleten işletmeye 12 milyon TL ceza

Giresun’da, çevreye kontrolsüz atık sızdırdığı gerekçesiyle faaliyeti valilik kararıyla süresiz durdurulan madencilik işletmesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 12 milyon 71 bin 949 TL idari ceza uygulanarak faaliyetten men edildi.

Çevre kirleten işletmeye 12 milyon TL ceza
Çevre kirleten işletmeye 12 milyon TL ceza
GİRİŞ 05.12.2021 10:24 GÜNCELLEME 05.12.2021 10:53
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Şebinkarahisar ilçesi Yedikardeş köyü sınırlarında, madencilik şirketinin ikinci atık barajındaki iç set, 18 Kasım’da yıkıldı. İşletmede kullanılan ve zehirli olduğu öne sürülen atıklar, Darabul Deresi ile taşınarak Kılıçkaya Barajı’na ulaştı. Giresun Valiliği’nce faaliyetleri süresiz durdurulan, sorumluları hakkında adli ve idari işlem başlatılan tesiste Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı yetkilileri tarafından inceleme yapıldı, numuneler alındı.

Valilikçe alınan kararla; çevreye kontrolsüz atık sızdırdığı gerekçesiyle çinko ve kurşun cevher zenginleştirme alanında faaliyet gösteren madencilik işletmesinin faaliyetleri süresiz durdurulup, adli ve idari işlem başlatıldı.Olayın ardından maden atık sahasında inceleme yapan Jeoloji Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi rapor hazırladı.

Raporda; atıkların dere sularıyla sürüklenerek 5 kilometre uzaklıktaki Kılıçkaya Barajı’na ulaştığı ve 4 bin 500 tondan fazla kimyasal atığın çevreye yayıldıktan sonra temizlendiği kaydedildi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, “Giresun’da faaliyet gösteren işletmeye, çevreye verdiği kirlilik nedeniyle en üst sınır olan 12 milyon 71 bin 949 lira idari Ceza uygulanarak Işletme faaliyetten men edilmiştir. Atıklarla ilgili 1 Ocak 2021 tarihi itibarıyla 11 bin 641 denetim yapan Bakanlık, 670 cezai işlemde toplam 141 milyon 249 bin lira idari ceza uyguladı, 57 işletmeyi de faaliyetten men etti” denildi.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 6
  • soru 2 yıl önce Şikayet Et
    Öyle havuz mu olur? Atığın cinsine göre toprağa sızmayacak şekilde beton metal vs konteyner içinde toplanmalı idi atık, Topraktan havuz yaparsan tabii ki sızıntı lur. Yer üstünden sızmasa yeraltı sularına sızar. O işletmeye nasıl izin verilmiş ki en baştan?
    Cevapla
  • Sami 2 yıl önce Şikayet Et
    2-Burada saydığım barajlarda yetiştirilen balıkların da imha edilmesi gerekmektedir. Çevre Bakanlığının olayı ciddiye alıp bir master plan ile ele alması zaruridir. Olay 12 milyon ₺ ceza kesmek ve firmanın faaliyet izninin iptal edilmesiyle çözülecek bir problem değildir.
    Cevapla
  • Sami 2 yıl önce Şikayet Et
    1-Çernobile eşdeğer bir çevre felaketi yaşanıyor. 4.500 tondan fazla olduğu sanılan bu atıkların Kılıçkaya Barajı, Çamlıgöze Barajı, Tepekışla Barajı, Hasan Uğurlu Barajı, Suat Uğurlu Barajı, Kelkit Çayı ve Yeşilırmak ile çevresinde yeralan Çarşamba, Erbaa, Niksar, Reşadiye İlçeleri ve birçok köy ve mahalleleri tehdit ettiği gözardı edilmemelidir. Son olarak bu atıklar Karadenize akacaktır. Bu bölgelerde Kelkit ve Yeşilırmak suyu ile yetiştirilecek sebze ve meyvelerdeki etkisi araştırılmalıdır.
    Cevapla
  • Sami 2 yıl önce Şikayet Et
    Buraya olumlu ÇED raporu verenlerin de sorgulanması da yapılıyor mu? En ufak sızıntıda bir çevre felaketinin yaşanacağı aşikar olan bu yere nasıl olumlu ÇED raporu verildi?
    Cevapla
  • Alperen 2 yıl önce Şikayet Et
    aynen her şey baştan yanlış tarım havzasına tehdit olacağı öngürülemiyor muydu bu işletmenin. nasıl izin verilmiş? bu konu burada kapanmamalı. Türkiyede bu durumda olan bütün işletmeler kapatılmalıdır.
    Cevapla
  • Alperen 2 yıl önce Şikayet Et
    işte haber bu. öder cezayı pisliğini akıtmaya devam eder. böyle bir zihniyet dönüşümüne izin verilmemeli.. çevreyi doğayı kirletmek bütün toplumu öldürmek gibidir. Bakanlığımıza teşekkürler.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle