Asgari ücret ile birlikte bütün gözler o kararda! Bütün maaşlar artabilir

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na gelen talepler arasında tüm maaşlardan asgari ücret kadar kısımdan gelir vergisi alınmaması bulunuyor. Bu olursa her kesim maaşına 483,28 TL'yi bulan bir artış anlamına geliyor. Artış AGİ ile karşılanabilir

Asgari ücret ile birlikte bütün gözler o kararda! Bütün maaşlar artabilir
Asgari ücret ile birlikte bütün gözler o kararda! Bütün maaşlar artabilir
GİRİŞ 04.12.2021 12:08 GÜNCELLEME 04.12.2021 12:08

Asgari Ücret Tespit Komisyonu ilk toplantısını 1 Aralık Çarşamba günü yaptı. Toplantıda hem işçi tarafı hem de işveren tarafı taleplerini masaya getirdi. İşçi tarafından gelen talepler arasında sadece asgari ücretten değil tüm çalışanların maaşındaki asgari ücret kadar olan kısımdan vergi alınmaması da vardı.

SADECE ASGARİ ÜCRET İÇİN DEĞİL TÜM MAAŞLARA YANSIYABİLİR

Vergi alınmaması talebi yerine geldiğinde aslında tüm çalışanlar açısından bir vergi iadesi de yaşanmış olacak. Şu anda tüm çalışanlara ödenen Asgari Geçim İndirimi artırıldığında bu vergi iadesi de karşılanmış olacak.

ASGARİ ÜCRET HESABINDA AGİ İLE ÖDEME VAR

2021 yılı asgari ücret hesabında baktığımızda çalışanlar 465,13 lira gelir vergisi ve 27,15 lira da damga vergisi ödüyor. Gelir vergisinin bekar işçi için 268,31 lirası çalışana iade edilirken 187,82 lirası ile damga vergisi maaştan kesiliyor.

APARTMAN GÖREVLİLERİNDEN GELİR VERGİSİ ALINMIYOR

Apartman görevlilerine uygulanan asgari ücrette ise gelir vergisi ve damga vergisi alınmıyor. Böylece vergi iadesi anlamına gelen AGİ de ödenmiyor. Apartman görevlileri bu sayede 3040 lira maaş alıyor. Diğer çalışanlar ise AGİ ücretin içinde olduğu için 2825,9 TL maaş alabiliyor.

Vergisiz asgari ücret uygulandığında tüm çalışanlar 3.040 lira maaş alabilecek ve böylece hem damga vergisi hem de gelir vergisi ödememiş olacak. Maaşlara 483,28 liralık bir katkı yapılmış olacak.

İŞÇİYE YAPILACAK KATKI 483,28 LİRAYA ÇIKABİLİR

Bunun yerine AGİ sistemi devreye sokulursa bu kez bekar bir işçi için ödenen 268,31 liralık AGİ'ye alınan gelir vergisi de eklenerek 456,13 liraya çıkartılarak işçiye ödenecek. Damga vergisi de alınmadığında buradan işçiye yapılacak katkı 483,28 liraya çıkacak.

DİĞER MAAŞLAR NE OLACAK?

İşçilerin tüm maaşlardan asgari ücret kadar olan kısımdan vergi alınmasın talebi kabul görürse bu kez maaşı ne olursa olsun herkes asgari ücret kadar olan kısım için gelir ve damga vergisi ödemeyecek, ya da bu miktarda AGİ alabilecek.

2021 yılı için hesaplarsak bu durumda brüt maaşı 5 bin lira olan birisi bunun 3577,5 TL7lik kısmı için vergi ödemeyecek. Doyasıyla damga vergisiyle birlikte 483,28 liralık kısım cebinde kalacak. Kalan 1.422,5 liralık kısım için gelir vergisi ödenecek. Burada çalışanların AGİ'leri de gelir vergisi kadar artırılarak verginin tamamının iadesi de gerçekleşebilir.

YENİ RAKAM ARTIRACAK

Yukarıdaki hesapları 2021 yılı asgari ücreti için yaptık. Yeni yılda asgari ücrette meydana gelebilecek yüzde 30 civarında bir artışla bu katkılar da aynı oranda artmış olacak. yeni yılın asgari ücreti önümüzdeki hafta yapılacak iki toplantı sonrasında açıklanacak.

KAPICILAR İÇİN ASGARİ ÜCRETİN HESABI

(Not : Kapıcılar, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanununun 23. maddesi gereğince Gelir Vergisinden, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun (2) Sayılı Tablonun lV. bölümünün (34) numaralı fıkrası gereğince Damga Vergisinden muaf tutulmaktadır.)

 

KAYNAK: SABAH/FARUK ERDEM