Yer Samsun! İngiltere ve Rusya'nın gözü burada

Samsun'un Çarşamba ilçesinde Yeşilırmak kıyısında 400 dönüme kurulan kivi ormanında yılda yaklaşık üretilen 1200 ton kivi başta İngiltere ve Rusya olmak üzere dünyaya ihraç ediliyor.

GİRİŞ 25.11.2021 13:37 GÜNCELLEME 25.11.2021 13:45
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Çarşamba ilçesinde, Yeşilırmak kıyısında 2000 yılında 400 dönüm üzerinde 2 girişimci kardeş tarafından kivi ormanı kuruldu. 10 kişinin çalıştığı kivi ormanından yılda yaklaşık 1200 ton kivi üretiliyor. C vitamini deposu kiviler ise başta İngiltere ve Rusya olmak üzere dünyanın çeşitli ülkelerine ihraç ediliyor.

SÜREKLİ ÇALIŞAN 10 İŞÇİ VAR

Kivi ormanı sorumlusu Tuncay Elekçioğlu, yıllık 1200 ton dolayında kivi üretimi yaptıklarını belirterek, "Sürekli çalışan 10 işçi var. Suyuna bakıyor, gübre işlerini hallediyor. Gerekli bakımları onlar yapıyor. Fakat tüm sene boyunca 2 binin üzerinde işçi çalışıyor. Çünkü farklı işleri var buranın. Toplama zamanında, tekleme zamanında gelen işçiler var.

'DOLU TOPUNU PATLATIYORUZ'

Yine çalısını dökmek için gelenler, dalları bağlamaya gelenler var. Şu anda budanacak dallar var. Bunun yanı sıra bahçede 'dolu topu'muz var. Meteorolojiden dolu yağacağına yönelik bilgi gelince bu dolu topunu patlatıyoruz. Bu da belli bir yükseklikten itibaren doluyu parçalayarak su haline getiriyor. Kırağı için de sistemimiz var. Mart-Nisan aylarında kullanıyoruz. Resmen yağmur yağdırıyoruz buraya" diye konuştu.

'EN ÇOK İNGİLTERE VE RUSYA'YA GÖNDERİYORUZ'

Ormana adeta çocuk gibi baktıklarını dile getiren Elekçioğlu, "Ürettiğimiz kivileri Mersin'e gönderiyoruz. Oradan da Rusya ve İngiltere başta olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor. Adeta ormanımıza bir çocuk gibi bakıyoruz. Bakmazsan eğer verim alamazsın. Önümüzdeki yıla hazırlık için önce bu ağaçlarda budama yapıyoruz. Daha sonra çalılar yere indiriliyor. Bundan sonra da dallar bağlanıyor" şeklinde konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 19
  • İsm@il 2 yıl önce Şikayet Et
    bu kadar bolluk var bizede kilosu 15tl den satarlar artık
    Cevapla
  • Haktan Yana 2 yıl önce Şikayet Et
    Maşallah, güzel bir çalışma. Sahiplerini tebrik ediyorum. Diğer çiftçiler ve üreticilere de örnek olur inşallah.
    Cevapla
  • Eee gerisi? 2 yıl önce Şikayet Et
    Koskoca devasa nehir kenarında işe yarar 1 işletme var kaç şehirden geçiyor oysa. Gerisi nerede boşa akıyor Türk bakarken nehirler gene. Nil nehri yarım milyar arabı tek başına besliyor. Uzaydan bakın çöldeki mısır bizim karadenizden bile yeşil yoğun kılcal sulama ağı var çünkü yüz binlerce km. Biz buğdayı bile rusyadan alır hale geldik. Tarlalar ya boş ya a en kıymetsiz ürün neyse (domates) onunla dolu. Devletten her ay maaş yiyen 1 uzman memur da çıkıp biz buradaki teknolojiyi alıp TÜM ülkeye daha pahalı ürünlerle yayalım demeyi akıl edemiyor. Bu arkadaşlar örnek olmalı tebrikler SAMSUN'a.
    Cevapla
  • Nazmi TÜRKER 2 yıl önce Şikayet Et
    Bravo kardeşim doğru yazmışsın... Nil kıyısına bir gazetede görmüştüm ama uzun zaman oldu....
    Cevapla
  • yani 2 yıl önce Şikayet Et
    yanılıyorsun gerekçelerini anlatırım ama uzun sürer sadece şunu diyebilirim bizim millet çalışmaz arkadaş.
    Cevapla
  • misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanaat en büyük hazine. Hadis. Tüm dunyaya ihraç edeceğinize az bi kanaat yeterli. Türkiyedeki insanlar yesin bu meyveleri.
    Cevapla
  • Poydoros 2 yıl önce Şikayet Et
    Allah dinini senin gibi müslümanlardan korusun. Amin...
    Cevapla
  • halk 2 yıl önce Şikayet Et
    O bir tarla kac tane bilgisayar ediyo biliyonmu. Sen hadisi gercejten yanlis anlamissin
    Cevapla
  • O k u r 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanaat ile ihracatın bir alakası yok. Çalış, çok üret, ,ihraç et, kazancını olamayan ile paylaş. Kanaat budur.
    Cevapla
  • Mahmut 2 yıl önce Şikayet Et
    Yani caliskan olmak, uretim yapip baskalarina yardim etmek sence yanlis bir seymi?. Sen hadis`i cok yanlis anlamissin kardes.
    Cevapla
  • tc vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    çalışan kazanır allah çok versin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle