İstanbul'da yabancı plakalı araçlar çoğaldı! İşte sebebi

İstanbul'un hemen her yerinde Avrupa ya da Arap Yarımadası'ndan gelen otomobiller görünmeye başladı. Genellikle lüks olan bu otomobiller uzun süreler yurtta kalabiliyor.

GİRİŞ 07.11.2021 15:45 GÜNCELLEME 07.11.2021 15:45
Bu Habere 39 Yorum Yapılmış

İstanbul caddelerinde yabancı plakalı lüks araçlar dikkat çekiyor. Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, bu artıştaki temel nedeni pandemi etkisi, göç ve yabancı öğrenci sayısındaki artış olduğunu belirtti.

İstanbul genelinde yabancı plakalı lüks araçlar dikkat çekiyor. Caddelerde görülen özellikle Orta Doğu ülkelerine ait plaka takılı araçların ülkemizdeki fiyatları milyonları buluyor.

İstanbul Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, bu artışın temel nedenlerinin pandemi döneminde esnetilen giriş çıkış kuralları, yoğun göç ve yabancı öğrenci sayısındaki artışı gösterdi. Altan, araçların ülkeye giriş yollarını anlattı.

"İKİ ŞEKİLDE TÜRKİYE'YE GİRİŞ YAPABİLİYORLAR"

Prof. Dr. Mehmet Fatih Altan, "Yabancı plakalı araçlar iki şekilde Türkiye'ye giriş yapabiliyorlar. Turistlik kolaylık amacıyla bu kapsamda gelen yabancı taşıtlar mevcut. İkincisi ise Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Karnesi ve Yabancı Taşıtlar Geçici Giriş Formu doldurarak gelen yabancı taşıtlar.

Bunu iki maddede toplayabiliriz. Birincisinde turistlik amaçla gelen ancak dışarıda yerleşik olan yani ikametgahı dışarıda olan Türkiye'ye girişlerinde geriye sayarak son yıl 185 gün dışarıda bulunduysa bunları biz Türkiye'ye alırız. Burada Türk, yabancı, çifte vatandaş ayrımı yoktur.

Türkiye'de öğrenim gören ya da Türkiye'de çalışma ruhsatı olan sadece yabancı uyruklular Yabancı Taşıt Geçici Giriş Karnesi alarak bize yabancı taşıt getirebilirler. Burada da gümrükte gümrük vergisinin yüzde 20'si teminat alınarak yabancı taşıtı sokabilir" dedi. 

ARAÇLAR 730 GÜN KALABİLİYOR

Altan, "Yabancı plakalı araçlar girdiği zaman 730 gün bizim ülkemizde kalabilirler. 730 gün sonunda tekrar dışarı çıkıp 185 gün şartını sağlayıp geri gelmeleri gerekiyor. Fakat pandemiden dolayı devletimiz biraz kuralları esneterek 185 gün yerine 15 gün durma sağladı. Bu durumdan dolayı yabancı araçlar daha da çoğaldı. Sebeplerden biri bu. 2 sene sonunda çıkamazsa 6 ay uzatma hakkı sağladı. Bunun da bazı şartları var" diye konuştu.

GÖÇ VE YABANCI ÖĞRENCİ ETKİSİ

Altan,şöyle devam etti:

"Asıl sebep ülkemiz çok göç aldı. Özellikle Orta Doğu'dan. İnsanlar araçlarını getirdiler. Bunun gibi etkenler oldu. Bunun dışında ülkemiz üniversite öğreniminde büyük bir atılım yaptı. Yabancı öğrenci çoğaldı. Yabancı öğrencilerimiz de araç getirebiliyor. Bunda da kurallar var. Öğrenimi bittikten sonra çıkarması lazım. Cezası var. Bir nedende olabilir. Süresi biten araçlarda 1 ayda 346 lira, 2 ayda 692 lira, 3. ayda ise 1038 lira. Sonraki ayda gümrük vergisinin 4'te 1'i oranında araca ceza uygulanıyor.

Kapı dışı bırakılıyor. Belki bunlardan da faydalanarak bunu uzatanlar olabilir. Caydırıcılığı bana göre az. Önlemleri biraz daha düzenlemek gerekir. Çünkü son 4-5 senede hatta son 10 senede bile diyebiliriz değişiklikler var. Bunları yavaş yavaş değiştirerek daha katı önlemler almamız gerekir. Çok lüks araca binince Türk vatandaşı da tabi psikolojik olarak 'onlar binebiliyor ben niye binemiyorum' şeklinde bir durumla karşı karşıya kalıyoruz" diye konuştu.

YORUMLAR 39
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen bu zırvalama diyen şahısa verdiğim yanıtı yayınlayın. Karşısında öyle atıp tutabileceği ya da yalancı yerine koyabileceği bir kişi yok onun. Benim yazdıklarımın hepsi delilli. Kafamdan uydurmuyorum öyle bazı cahiller gibi.
    Cevapla
  • Retro 2 yıl önce Şikayet Et
    Mevlana ne güzel demiş Gel ne olursan ol yine gel..
    Cevapla
  • afedersin 2 yıl önce Şikayet Et
    Afedersiniz ermeni gelebilir mi?
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Elin yabancısı keyif sürüyor bizim insanımızda türlü sıkıntılarla boğuşuyor. Bu araçlara binenlerin Türkiye’de ne işi var ? Yurt dışından helikopterlerle yabancı getirip tedavi ederler ama geçen genç bir kızımız Twitter’da sesini duyurmasa ilgilenen olmayacak, yabancıya her türlü kolaylıklar olsun parayı basana vatandaşlık verilsin ama benim insanım Almanya’da doğup büyüse bile kırk takla atsın bir vatandaşlık almak için. Dünyanın her yerinde bir yabancı sınırlaması varken bizde neden yok ? Bu ülkenin keyfini yabancılar mı sürecek ? Sınırda bilmem kaç derece eksilerde benim askerim bunlar burda cirit atsınlar diye mi donuyor, şehit oluyor ?
    Cevapla
  • Hakan 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanya herkese vatandaşlık vermiyor. 2000’den önce doğanlara bu hak tanınmıyor. Ya ailenden birinde Alman kimliği olacak o zaman çifte vatandaşlık alabiliyorsun ya da 2000’den sonra doğacaksın. Başka türlü Alman devleti çıkıp ben sana çifte vatandaşlık hakkı tanımıyorum kardeşim seç Türkiye mi ben mi diyor. Para karşılığında zaten vatandaşlık vermiyor burda ki gibi. Benim ailemden biri mesela geri döndü yıllar önce. Adam orda doğup büyüme ama kırk takla attırdılar bir vatandaşlık vermek için. Doğduğunda zaten yoktu çifte vatandaşlığı. Avrupa bunca yabancının beka sorunu olduğunu bildiği için asimilasyon politikası uyguluyor
    Cevapla
  • Maket Bıçakları 2 yıl önce Şikayet Et
    ozama sende git yurt dısına paranın degerli oldugu yerlere
    Cevapla
  • Vanli 2 yıl önce Şikayet Et
    Parası olan dünyanın her yerinde istediği gibi keyfini sürüyor. O yabancıların geldiği ülkelerde sıkıntı çekenler olduğu gibi bizim zenginlerimizden de orda keyif sürenler var. Çok saçma bakmışsın olaya. Dünyanın her yerinde zengin zengindir, fakir de fakir. Bu dünyada paranın sunduğu tüm imkanlara herkes parası oranında ulaşır.
    Cevapla
  • Sahipkıran 2 yıl önce Şikayet Et
    La bi yürü git... Ulan Almanya da doğan büyüyen her Türk istediği an Türk vatandaşlığı alıyor. Algı yapıp durmayın...
    Cevapla
  • 3435 2 yıl önce Şikayet Et
    Bizim Türkler den yabancı ülkelerde okuyanı da iş yapanı da vatandaşlık alıp orada kalanda var ne alaka vaya zırvalamışsın.
    Cevapla
  • George Hans Emmanuel 2 yıl önce Şikayet Et
    Beşiktaş Etiler'i Azerbaycan mafyası yönetmeye başlamış haberiniz olsun.
    Cevapla
  • Karadaş 2 yıl önce Şikayet Et
    Kardaş dediler ya haberin yok mu
    Cevapla
  • Türk 2 yıl önce Şikayet Et
    Ermeni olanlar düşünsün
    Cevapla
  • Goksel 2 yıl önce Şikayet Et
    Lüks aracı TR plakasıyla sürebiliyorsa eyvallah, yabancı ülke plakalı lüks araçları zaten herkes alabiliyor o ülkelerde, çok bir farkı yok. Havası bile yok.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle