Tüm dünyanın kabusu oldu! Elektrik Avrupa'da yüzde 150, Türkiye'de yüzde 75 arttı

Arz ve talep dengesizliği nedeniyle doğal gaz ve kömür fiyatlarının rekor seviyeye ulaşmasıyla Avrupa'nın önde gelen piyasalarında elektrik fiyat artışı, ocak-eylül döneminde Türkiye spot piyasasındaki fiyat artışını ikiye katladı.

Tüm dünyanın kabusu oldu! Elektrik Avrupa'da yüzde 150, Türkiye'de yüzde 75 arttı
Tüm dünyanın kabusu oldu! Elektrik Avrupa'da yüzde 150, Türkiye'de yüzde 75 arttı
GİRİŞ 17.10.2021 15:11 GÜNCELLEME 17.10.2021 15:21
Bu Habere 92 Yorum Yapılmış

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının ardından Avrupa'da enerji tedarikinin talebe yetişememesi ve doğal gaz ile kömürde görülen rekor fiyatların ardından elektrik piyasalarında da hızla artan fiyatlar ülkeleri zor durumda bırakmaya devam ediyor.

Elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 20'sini doğal gazdan sağlayan Avrupa'da, bazı ülkelerin rekor kıran gaz fiyatları nedeniyle kömüre geçiş yapması ve fosil yakıtlardan elektrik üretimini sınırlandırmak amacıyla karbon vergi oranlarının ton başına 65 avroya kadar çıkması, elektrik fiyatları üzerinde baskı oluşturuyor.

Avrupa'nın önde gelen piyasalarında yılın 9 aylık döneminde spot elektrik fiyatlarında ortalama yüzde 150 artış görülürken, bu oran Türkiye spot elektrik piyasasında yüzde 75 seviyesinde gerçekleşti.

Enerji krizinin en derin etkilerinin görüldüğü ülkelerden Birleşik Krallık'ta ocakta ortalama 90 avro olan 1 megavatsaat elektriğin piyasa fiyatı eylülde yüzde 146 artışla 221 avroya yükseldi.

Aynı dönemler itibarıyla Almanya elektrik piyasasında 1 megavatsaat elektriğin ortalama fiyatı 52 avrodan yüzde 148 artışla 129 avroya, İtalya ve İspanya'da 60 avrodan yüzde 157 artışla 154 avroya, Fransa'da 60 avrodan yüzde 123 artışla 134 avroya çıktı.

Türkiye spot elektrik piyasası EPİAŞ'ta ise ocakta ortalama 298 lira olarak belirlenen 1 megavatsaat elektriğin fiyatı eylülde yüzde 75 artışla yaklaşık 521 lira oldu.

YORUMLAR 92
  • kemal 2 yıl önce Şikayet Et
    Tüm dünyada artan fatura tutarları, Ülkemizi es geçmeyecek tabiki. Ülkemizdeki sıkıntı gelir dağılımındaki adaletsizlik. Zenginler sürekli daha zenginleşirken, düşük gelirli insanların hayatı sıkıntılı bir hale dönüştü.
    Cevapla
  • Reisci evlat 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence ülkede sorun yok sorun yaratma var yorumlara bakarken farkettim herkes sorun yaratmada birinci geliyor bence herkesin tuzu kuru milyonlarca araba benzin kuyrukta halk fakir olsa her evde iki araba olurmu ya marketler dolu olurmu ya biraz vijdan yani sabredin biraz seneye düzelecek yine birazda birikimlerinizden yiyin
    Cevapla
  • Sıradan biri 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadar bilgisiz bir insanmışsın
    Cevapla
  • Hakkı An 2 yıl önce Şikayet Et
    Daha bu başlangıç. DÖRT-BEŞ yıllık bir dönmeden bahsediyoruz. STOKLARI hiçbirinin hazır değil. Türkiye hazır mı? Evet alım anlaşmaları il ilk yıl garanti. Ve Karadeniz gazı ile 8-10 yıl garanti. Enerji arz sıkıntısı ÜRETİMİ ve SANAYİİ vuruyor. YAKINDIR AB den göç eden şirketlere yer bulamadığımız günler... RUS ve AB şirketlerine yatırım nesline bağlı olarak Suriye deki tampon bölgede yer vermek AN meselesi.
    Cevapla
  • ayhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Batı güzellemesi yapanları keşke imkan olsada Avrupa ülkelerine dönmemek üzere gönderebilsek.Yeğenim söylene söylene gitti burnundan soluyarak 1 yıl sonra ardına bakmadan geri döndü.Kümes gibi eve dünya para ödüyordu.
    Cevapla
  • Hopbaaa 2 yıl önce Şikayet Et
    Merkel yakında borç istemeye gelir
    Cevapla
  • elazigli 2 yıl önce Şikayet Et
    belki istemiştir:)
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle