Türk Hava Yolları’nın bakım, onarım ve modifikasyon merkezi Türk Hava Yolları Teknik A.Ş. TEKNOFEST’te yeni hava aracını tanıttı.

Yeni hava aracı "Esinti", kargo taşımacılığı ve organ nakli gibi görevlerde kullanılmak üzere tasarlandı. Esinti için hava taksi görevi de hedefleniyor. 

80 kg faydalı yük taşıyabilen ve maksimum 407 kg kalkış ağırlığına sahip Esinti’nin seyir irtifası ise 6.500 feet. Ayrıca Esinti, 48.4 km menzile sahip ve 115 km hız yapabiliyor.

Esinti hakkında önemli açıklamalarda bulunan THY Teknik Aş Genel Müdürü Mikail Akbulut "Türk Hava Yolları Teknik A.Ş aslında uçuş yapan Türk Hava Yolları’nın uçak bakımı yapan bir firması. Bu firma yaklaşık 10 sene önce kendi bünyesinde Ar-Ge birimini oluşturdu. Ar-Ge birimi normalde uçak bakım faaliyetlerinde tasarruf amacıyla işlem yapan bir bölüm olmasına rağmen yaklaşık üç yıl önce yönetim kurulu başkanımızın da verdiği vizyonla bu işe kalkıştı. Hava taksi asıl bunun adı diyelim. Esinti de bunun markalaşmış hali olarak inşallah karşımıza çıkacak. Ne iş yapacak? Normalde insan taşımacılığı amacıyla üretilmesine rağmen, kargo da taşıyabilme özelliği olmasından ötürü belki önümüzdeki yıllarda kargo taşımacılığının da önemli noktalara gelmesi söz konusu dolayı asıl yönelimi biz kargo taşımacılığı için kullanmayı hedefliyoruz bu araçla.

Şu an itibariyle hala çalışmaları devam ediyor. Yıl sonunda biz nasipse yer testlerini bitirip 2022’nin mart sonlarına doğru da uçuş testlerini yapmayı düşünüyoruz. Aracın maksimum kalkış ağırlığı 450 kg ve 80 kg taşıma kapasitesine sahip 115 km hıza kadar da ulaşabiliyor. Araç şu anki batarya teknolojisinden dolayı 32 dakika havada kalabiliyor. Bu teknolojinin ilerlemesiyle beraber bu sürenin 1 saatin üzerine çıkmasını hedefliyoruz. Şu anki aracımızın durumu bu şekilde.

TEKNOFEST’te biz başladığı yıldan beri sponsoruz Türk Hava Yolları Teknik A.Ş olarak. Bu senenin bir farkı var çünkü bu sene ilk defa bir araçla şirketimizi tanıtıyoruz. Daha öncesinde standımıza gelen genç arkadaşlar uçak teknolojileri hakkında bilgilendiriliyorlardı. Eğlendirici sistemlerle bilgilendiriliyordu ki bu hala devam ediyor. Bu sene fark olarak Esinti aracını da göstermiş oluyoruz. TEKNOFEST ne diyecek olursak? TEKNOFEST bu ülkenin gençlerinin neler yapabileceğini çok iyi bir şekilde gördükleri, özümsedikleri ve bundan sonraki ilerleyen yıllarda bizim memleket olarak neler yapabileceğimizi kanıtlayabileceğimiz bir festivale dönüştü.

Biz bundan dolayı TEKNOFEST’in şu ana kadar ki katılımcı sayısının her yıl artmasından da bunu görüyoruz. Dolayısıyla ilerleyen yıllarda inşallah gençler belki bir yirmi sene sonra semalarda tamamen Türk milletinin, Türk gençlerinin öncülük ettiği uçuş operasyonlarını, insansız hava araçlarını, silahlı insansız hava araçlarını inşallah görecekler. Bunlara TEKNOFEST bir katkı sağlayacak. T3 Vakfı buna bir katkı sağlayacak. Hepsine bundan dolayı da teşekkür ediyoruz minnettarız." dedi.

 

Yorumlar 13 Yorum Var
  • muavin niyazi 'ye 27.09.2021 22:49
    onuda sen yapiver artik. beles beles konusacagina niyazi
  • muavin niyazi 27.09.2021 22:15
    bu yapılanlar hepsi gğüzelde hep teknoloji drone temelli drone lar icat olmasaydı hiç biri olmazdı malesef, kendi teknolojimizi üretmemiz gerek. amerika gibi bunları yaparken kullandığımız bilgisayarlar, yazılım dillerim yazdığımız kodlar dili bile gene amerikan. kendi %100 türk yapımı herşeyiyle bizim en az 1 ürünümüz olmalı herşeyiyle %100 ünü biz yaptık motorundan kablosuna yazılımına kadar diyebileceğimiz br şey olmalı ki tüm dünyaya satalım
  • Hakkı Dost 27.09.2021 22:00
    Yolumuz açık elhamdulillah... Gençlerimize güvenimiz tam evel Allah...
  • Hasan YILMAZ 27.09.2021 19:46
    Gelecek gençlerin 10 yıl sonra yerde milli araçlarımız gökte dronlar ,ihalar ,sihalar vs re. GURURLA TÜRKİYE DİYORUM.
  • İFK 27.09.2021 19:32
    Bu araçlar ancak pervanesiz bir itici güç ile uçtuğun da işlevsel hale gelebilir.
Daha fazla yorum görüntüle