Berlin Havalimanı Almanları çıldırttı

Berlin Branderburg Havalimanı'nın inşaatına 2006'da başlandı. 2011'de açılması planlanıyordu. Ancak teknik testlerden geçemedi. Yaşanan bu aksaklıkları Hürriyet'ten Uğur Cebeci gidip yerinde inceledi.

Berlin Havalimanı Almanları çıldırttı
Berlin Havalimanı Almanları çıldırttı
GİRİŞ 15.09.2021 12:13 GÜNCELLEME 15.09.2021 12:17
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

9 yıl kapalı kalan, maliyeti 2 milyar Euro'dan 6 milyar Euro'ya çıkan Berlin Branderburg Havalimanı inşaatı Almanya’nın ‘En utanç verici şantiyesi’ damgasını da yedi. 

Bütün dünyaya açılışı ilan edilen ama tam 5 kez iptal edilen ve 31 Ekim 2020 tarihinde açılan havalimanını Uğur Cebeci inceledi ve bütün detaylarını köşesine taşıdı...

İşte Uğur Cebeci'nin o yazısı;

Berlin Brandenburg Havalimanı’nın açılışına gitmek istedim. Yıl 2012. Ama açılış 5 kez ertelendi. 2 milyar Euro’ya mal olacak havalimanı 6 milyar Euro’ya çıktı. Hâlâ avuç dolusu para harcanıyor. On binlerce hata çıktı. Almanya’nın ‘En utanç verici şantiyesi’ damgasını da yedi. Salgının en hızlı günlerinde gitmek istedim. Aşı, izinler vs... Ancak uçtum. Gördüklerime inanamadım. Koca Alman teknolojisinin nasıl da kıvrandığına tanıklık ettim.

Meraktan ölüyordum. Almanlar nasıl bir hatalar zinciri yapmıştı? Berlin Brandenburg kapısındaki havalimanın tartışılması bile Alman mühendisliğini yerle bir etmişti. Alman hükümeti, Berlin eyaleti ve Brandenburg eyaletinin ortak yatırımı sadece 1.5 km uzaktaki Schönefeld havalimanın burnunun dibine yapılmıştı. Schönefeld’in bir pisti de Brandenburg tarafından kullanılıyordu. Terminal binası da 5’inci terminal diye buraya katılmıştı. Ama içi bomboştu.

ŞİRKET İFLAS ETTİ

Brandenburg havalimanı tam 15 yıl planlandıktan sonra 2006 yılında inşa edilmeye başlandı. 30 Ekim 2011 tarihinde açılacaktı. Bütün dünyaya açılış ilan edildi. Bu arada planlamayı yapan şirket de iflas etti. Havalimanını Alman ve Avusturya’nın büyük denetçisi TÜV didik didik etti. Başta yangın söndürme sistemleri, duman tahliyesi olmak üzere, elektrik sistemleri, kapılar, yürüyen merdivenler ve bantlar, bagaj konveyörleri, pist ışıkları falan hepsi saçmalıyordu. Sistem yönetilemiyordu. Havalimanı otomasyonu aklına estiği gibi davranıyordu. Kontrol, sistemin mühendisliğinden çıkmış, meydan okuyordu. 

9 YIL KAPALI KALDI

Olanlara kimse inanamadı. Kapısına kilit vurulmadı ama havalimanı yeniden koca bir şantiyeye döndü. Açılış ertelendi. 9 yıl kapalı kaldı. Ve sonunda 31 Ekim 2020 tarihinde açıldı. Açılıştan önce son olarak her gün bin figüran yolcu 450 personelle testler yapıldı. Toplam 10 bin figüran yolcu ve 8 bin bavul kullanılarak son testler gerçekleştirildi. Berlin’in Tegel Havalimanı (TXL) ile birlikte çalışmaya başladı. Ve halk oylaması yapıldı. Tegel ‘Kapatılsın mı? diye soruldu. Yüzde 56.4 ‘Tegel açık kalsın’ sonucu çıktı. Ama Devlet halka sormasına rağmen kapatma kararı aldı. Tegel 8 Kasım’da uçuşlara kapanacak.

BRANDENBURG’A UÇUYORUM

İkimiz de çok heyecanlıydık. Bunca badire atlatmış Berlin’in yeni havalimanına uçuyorduk. THY’nin Basın Müşaviri Yahya Üstün’le birlikte TK 1725 sefer numaralı Airbus 321 Neo uçağı ile havalimanın üstüne geldik. Uçağımızın Kaptan pilotu İspanyol Juan Pablo Nieto Cascarro, ikinci pilotumuz (First Officer) Yunus Akbey, Kabin Amirimiz Özgül Akyar ve kabin memurları Meltem Yiğitoğlu, Melek Aynur Şahin, Elif Terzioğlu, Özden Kıvılcım Güvenen’le keyifli bir yolculuk yaptık. Uluslararası adı BER olan havalimanın iki pistinden yenisine indik. Eskisi diğer havalimanından buradaki operasyona katılmıştı. 360 bin metrekare büyüklüğündeki Terminal 1’den çıkış yaptık. Ben terminaldeyken THY, Anadolu Jet, SunExpress ve Pegasus Hava Yolları uçakları da terminale yanaşmıştı. Bizimkilerin pandemide yaptıkları yoğun uçuşlar sayesinde havalimanın yer hizmetleri şirketi Wis Ag iflastan kurtulmuştu.

SKANDAL HATIRLANACAK

Yeni havalimanında terminal 2 de yapılmıştı ama hizmete açılmadı. Öylece duruyor, bomboş... Schönefeld Havalimanı’nın terminali ile birlikte yılda toplam 45 milyon yolcuyu ağırlaması planlanan BER Havalimanı’nda bavullarımız zamanında geldi. Bekleme alanları, güvenlik kontrol bölümlere, Duty Free’leri düzgün işliyordu. Metro, otobüs seferleri falan hepsi zamanındaydı. Yolcular arasında yapılan anketlerde memnuniyet sağlanmıştı. Yolcular en çok bekleme alanlarını, yüksek tavanları ve bir de tuvaletlerin temizliğini çok beğenmişlerdi. Ama araştırmalarda açılışı 9 yıldan fazla geciken havalimanında yine de yolcuların tedirginliğinden söz ediliyordu. Belki zamanla BER sorunların tamamını aşacaktır ama Alman mühendisliği, her zaman bu havalimanında kaybettiği güvenilirliği bir skandal olarak hatırlayacaktır. 

MERMERDEKİ BOZUK PARA

Bagajımı alıp gümrüklü bölgeden çıkarken otomatik açılan kapılarının hemen önündeki mermer yer kaplamaları dikkatimi çekti. Bütün mermer karolarının üzerinde gömülü vaziyette bozuk paralar vardı. Havalimanı idaresi değişik ülkelerin bozuk paralarını yer karolarının içine gömdürmüştü. Bunun için de paraları kullanılan ülkelerden izin istenmişti. Türk lira ve kuruşları içinde izin istendi. Ama üzerinde Atatürk resmi bulunan paraların yerdeki mermerlere gömülmesine izin verilmedi. Yani üzerine basılıp geçilmesine razı olmadık. Çok da iyi ettik.

KADIN YOLCU ÇARPILDI

Bir kadın yolcu bilet işlemlerini tamamlamış, boarding pass’ını göstererek güvenlik kontrol bölgesine geçiyordu. Metal bir şeye dokundu. Ve elektrik çarptı. Kadın yolcu bayılıp yere yığıldı. Sağlık ekipleri zamanında müdahale etti. Kısa süre sonra kadın yolcu kendine geldi. Uçağını kaçırmadı, yoluna devam etti. Ama ardından gelen yolcular çevredeki metallere dokunmadan geçerken hayli tedirgin oldular.

PANDEMİDE THY REKOR KIRDI

BERLİN Havalimanı’na pandemi öncesinde haftada 28 frekans olarak uygulanan İstanbul seferleri şimdi günde üç, haftada 21 frekans olarak iki geniş gövde ve bir dar gövde uçak ile devam ediyor. Bunun yanı sıra haftada bir gün direkt Gaziantep, AnadoluJet ile hergün bir Sabiha Gökçen Havalimanı, her gün bir direkt Antalya ve haftada iki gün direkt Ankara seferleri var. Böylece pandemi öncesi sefer sayısı seviyesinde bir operasyon yoğunluğuna ulaşıldı. THY Berlin Satış Müdürü Hayrullah Turhan operasyonları şöyle anlatıyor: “Haziran sonu ve eylül ayının ilk haftasını kapsayan 2021 yaz sezonunda pandemi öncesi dönemin üzerinde frekans sayısı ile Berlin istasyonumuz tarihindeki en yoğun operasyonlarından birini yaşadı. Bu süreçte İstasyon Şefimiz Hakan Dikici ve başta istasyonda görev yapan çalışma arkadaşlarımız olmak üzere tüm Berlin ekibimiz pandemi koşullarına rağmen misafirlerimizin memnuniyeti ve operasyon güvenliği için gayret ve özveri ile olağanüstü bir performans sergilediler. Bu sezonda haftada 21 İstanbul, 3 Gaziantep, 2 Samsun, 1 Adana, 1 Trabzon, 1 Bodrum, 1 İzmir, 7 Sabiha Gökçen, 2 Ankara, 7 Antalya tarifeli seferleri düzenlendi. Bunun yanı sıra münferit olarak Kayseri’ye 4 adet, Erzurum’a 2 adet ve Elazığ’a 2 adet karşılıklı direkt uçuş yaptık.” Hayrullah Turhan, 1975´te Kuzey Almanya’nın Lübeck kentinde doğdu. Orta ve üniversite eğitimini Türkiye’de yaptı. 1998 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Yabanci Diller Eğitim Bölümü Almanca Ögretmenliği’nden mezun oldu. Üniversitenin son sınıfında İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali’nde, Türk Hava Yolları Part-Time Yolcu Hizmetleri Memuru olarak çalışmaya başladı. Mezuniyetim sonrası Almanya´ya döndü. 2000 yılında Türk Hava Yolları Hamburg Satış Müdürlüğü’nde Part -Time Satış Trafik Memuru olarak çalıştı.2012’de Leipzig Satış müdürü ve 2017’den itibaren Berlin Satış Müdürü oldu.

3 TERMİNAL 25 KÖPRÜ VAR

Havalimanın IATA kodu BER - ICAO kodu ise EDDB. Alman Şansölye Willy Brand adını da taşıyan havalimanı deniz seviyesinden 48 metre yüksekte. 07L/25R yönünde 600 metre uzatılan eski pist 3600 metre (asfalt) ve 07R/25L 4000 metre (beton) uzunluğunda 60 metre genişliğinde iki pisti var. Almanya’nın 3. büyük havalimanın da 3 terminal yer alıyor. 25 köprüsü olan havalimanında aynı anda 130 uçak park edebiliyor. Otoparkları neredeyse terminallerden daha büyük. Terminale en yakın park yerlerindeki ücret, uzakta olanlara oranla daha yüksek. Havalimanını ağırlıklı olarak EasyJet, Lufthansa ve Germanwings kullanıyor. Türk uçakları ise vızır vızır, biri inip diğeri kalkıyor.

YORUMLAR 7
  • medo 3 yıl önce Şikayet Et
    Elinden kör eşeğin yem yemediği, burnunun önünü göremeyen, medya maymunu çapsız soytarılar da. Memlekete yapılan İstanbul hava alanı ve köprülerle ilgili sanki hesap kitap bilirlermiş gibi. Yok şu garanti verildi yok bu hak verildi diye, en hızlı ve mükemmel şekilde yapılan eserlere, gece gündüz çemkirirler. Allah (C.C.) iş yapmakta beceriksiz fakat yıkmakta, hırsızlıkta, hortumculukta pek mahir bu güruhtan memleketi korusun.
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    amin kardeşim
    Cevapla
  • konyaspor 3 yıl önce Şikayet Et
    amin medo amin ağzına sağlık
    Cevapla
  • samse 3 yıl önce Şikayet Et
    keşke izin versek
    Cevapla
  • DüşmanFondaşMedya 3 yıl önce Şikayet Et
    Alman sevici DHKP-C'li medya bunları haber yapmıyor nedense...
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet değilmi mecbur yapacak diyenler gidinde görün zerre vicdan varsa reis helal olsun deyin bir kere olsun ya
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Haklısın kardeş.ama gel görki bizim memlekette çok nankör var maalesef.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle