İTO Meclis Üyesi Dinçer: "Gümrük vergisi indirimi doğru karar"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Hububat, Bakliyat ve Kuruyemiş Meslek Komitesi üyesi Tevfik Dinçer, bazı hububat ve bakliyat ürünlerinde gümrük vergisi indirimi yapılması ile ilgili kararın doğru bir karar olduğunu değerlendirdi.

İTO Meclis Üyesi Dinçer: "Gümrük vergisi indirimi doğru karar"
İTO Meclis Üyesi Dinçer: "Gümrük vergisi indirimi doğru karar"
GİRİŞ 09.09.2021 09:28 GÜNCELLEME 09.09.2021 10:10

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan bir karara göre; buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, mercimek ve nohut ithalatında gümrük vergisi sıfırlandı. İTO Meclis Üyesi Tevfik Dinçer yaptığı açıklamada kararı değerlendirdi.

Dinçer ilgili meslek komitesi olarak yaptıkları toplantıda fiyat artışları ile mücadele için benzer bir çözüme ulaşarak bu kararı İTO Yönetim Kurulu ile paylaştıklarını söyledi. Kuraklık ve pandemi nedeniyle bütün dünyada fiyat artışlarının yaşandığına dikkat çeken Dinçer, ülkemizde döviz kurlarındaki yükselmenin de etkili olduğunu belirtti.

Dinçer yeterli düzeyde üretimimizin olduğu fasulye ve pirinç gibi bazı bakliyat ve hububat ürünlerinde ülkemizdeki fiyatların dünya fiyatlarından düşük olduğunu, ancak özellikle buğday, nohut ve kırmızı mercimek gibi üretimi yetersiz olan ürünler konusunda sıkıntı yaşadığımızı söyledi.

"DÜNYA KÜRESEL BİR KÖY OLDU, FİYAT ARTIŞLARI TÜM ÜLKELERİ ETKİLİYOR"

Tevfik Dinçer, ülkemizde kırmızı mercimek fiyatlarının açılışta normal seyrettiğini, ancak kuraklık nedeniyle üretimi düşen Kanada'da açıklanan fiyatlar sonrasında bizde de yükseliş yaşandığını belirtti. Dinçer dünyanın küresel bir köy haline geldiğini, bu nedenle bir ülkede üretilen ürünün fiyatının diğer ülkeleri de etkilediğini vurguladı.

İTO Meclis Üyesi Tevfik Dinçer bazı ürünlerde gümrük vergisinin sıfırlanmasının olumlu bir karar olduğunu değerlendirdi. Verginin %19,3 düzeyinde olduğunu, bunun sıfırlanmasının fiyatlara en az %5-10 civarında etki etmesinin beklendiğini söyleyen Dinçer, uzun vadede ise bu girişimin fiyatları düşürmekten ziyade daha fazla artmasını önleyecek bir adım olduğunu ifade etti.

"UZUN VADELİ TEK ÇÖZÜM, KURAKLIĞA DAYANIKLI TOHUMLARLA ÜRETİMİ ARTIRMAK"

Ülkemizde yaşanan sıkıntının en önemli nedeninin üretimde ve arzda yaşanan yetersizlik olduğunu söyleyen Dinçer, orta ve uzun vadede çözüm sağlayacak tek yolun kuraklığa dayanıklı tohumlar ile üretimimizin artırılmasından geçtiğini vurguladı. Vergi indiriminin üreticiyi nasıl etkileyeceği yönündeki soruyu da cevaplayan Dinçer alınan kararın mevcut toplumsal sıkıntıyı çözmek için olduğunu, uzun vadeli bir çözüm olmadığını tekrarladı.

Vatandaşların aşılanma konusunda fazla duyarlı olmadığını, bu nedenle pandemi şartlarının sürdüğünü ifade eden Dinçer, normalleşme sürecinde okulların da açılması ile hububat ve bakliyata talebin artacağını, bunun da fiyat baskısını beraberinde getireceğini belirtti.

İTO Meclis Üyesi Tevfik Dinçer bakliyatın protein değeri yüksek olduğu için ete alternatif bir ürün olduğunun, talebin giderek arttığının altını çizdi. Bu nedenle dünya fiyatlarında da artış görüldüğünü hatırlatan Dinçer, sıfır vergi uygulamasının son tarihi olan 1 Ocak'tan sonra, yeni hasat dönemine kadar olan sürecin de kısmen düşüşler, kısmen artışlara geçeceğini öngördüğünü belirtti.