İşe dönmeyene 8 maaş! Sadece 30 gün süresi var

İşten çıkartılanlar dikkat! Aynı işyerinde tekrar çalışabilirsiniz. Çalışma imkanı bulamazsanız 8 maaşa kadar tazminat alabilirsiniz. Ancak sadece 30 gün süreniz var unutmayın…

İşe dönmeyene 8 maaş! Sadece 30 gün süresi var
İşe dönmeyene 8 maaş! Sadece 30 gün süresi var
GİRİŞ 08.09.2021 17:07 GÜNCELLEME 08.09.2021 17:11
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Çalışma hayatıyla ilgili yasalarımızda işverenler de olduğu kadar işçiler için de çeşitli güvenceler bulunuyor. Kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ayrımcılık tazminatı, haklı fesih bunlardan bazıları. Yasal güvencelerden birisi de işçilerin çıkartıldıklarında işe geri dönme hakları. Yani işten çıkartılan bir çalışan belli şartlarda aynı işe geri de dönebiliyor, ya da bunun yerine tazminat kazanabiliyor. Ancak burada süre çok önemli…

MUTLAKA SEBEP OLMALI

4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. maddesine göre "Otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır."

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren oyun! Emeklilik maaşı  ve tazminatı etkiliyorMilyonlarca çalışanı ilgilendiren oyun! Emeklilik maaşı ve tazminatı etkiliyor

Buna göre işveren sizi çıkartmışsa mutlaka bir yasal sebebi bulunması gerekir. Sabah gazetesinden Faruk Erdem'in aktardığına göre, eğer bu sebep yoksa sizin için işe geri dönmenin yolu açılmış demektir.

KİMLER İŞE DÖNEBİLİR

Şimdi bu haktan yararlanmanın şartlarına bakalım.

1) ÖNCELİKLE İŞ SÖZLEŞMESİ BELİRSİZ SÜRELİ İŞ SÖZLEŞMESİ OLMALIDIR

İşçinin çalıştığı yerle hizmet sözleşmesi yapmış olmak kaydıyla yani sigortalı olarak çalışıyor olması gerekir. Belirli süreli iş sözleşmeleri iş güvencesi uygulamasına tabi olmuyor. Ancak belirli iş sözleşmesi yapılmış olsa da ardı ardına devam ediyorsa (örneğin turizm çalışanları gibi) bu kez belirsiz süreli iş sözleşmesi haline geleceğinden bu çalışanlar da geri dönüş güvencesinden yararlanabilecektir.

2) İŞÇİNİN ÇALIŞTIĞI İŞYERİNDE EN AZ 6 AY ÇALIŞMIŞ OLMASI DA ŞARTTIR

Aynı işyerinde işe başladığı tarihten itibaren 6 takvim ayının geçmiş olması yeterli sayılmıştır. Burada eğer deneme süresi varsa bu süre de 6 aylık süreden sayılacaktır.

Milyonları çalışanı ilgilendiren detay! Masrafları işveren öderMilyonları çalışanı ilgilendiren detay! Masrafları işveren öder

3) İŞYERİNDE EN AZ 30 İŞÇİNİN ÇALIŞIYOR OLMASI DA GEREKİR

İşverenin birden fazla işletmesi var ise işletmelerinde çalışan toplam işçi sayısı baz alınmalıdır. Yani işçinin çalıştığı yerde 2 kişi bile olsa toplam şubelerdeki çalışan sayısı 30 ve daha fazla ise güvence hakkı bulunacaktır. Örneğin bir bankanın bir şubesinde 10 kişi çalışsa bile tüm şubeler düşünüldüğünde 30 rakamı geçilmiş olacaktır.

4) İŞTEN SEBEPSİZ ÇIKARTILMAK

İşverenin işten çıkartma işlemini yasal bir sebebe dayandırmaması gerekir. Yani kavga eden, kurallara uymayan bir işçinin çıkartılması haklı gerekçeyle olmaktadır.

İKİ TARAFA DA 30 GÜN

Bu şartlar yerine geldiğinde eğer işten çıkartılmışsanız sizin için 30 günlük süre başlamış demektir. Bu 30 gün içinde arabulucuya giderek işe geri dönüş başvurusu yapmanız gerekiyor. Bu 30 günlük süre hak düşürücü bir süre olduğu için çok dikkatli olmak gerekir. Süre kaçırılmışsa fesih kabul edilmiş sayılır ve dava açma hakkınız sona erer.

Arabulucuda eğer sonuç alınmaz ise bu kez 2 haftalık süre içinde iş mahkemesine dava açmak gerekiyor.

TAZMİNATA HÜKMEDİLİYOR

İşe geri dönüş kararı verilirken mahkeme işçinin çalıştırılmadığı süre için en fazla 4 maaşa kadar boş geçen süre tazminatı hükmedecektir. Bunun dışında işverenin tekrar işe başlatmaması ihtimaline karşı da bir tazminata hükmediyor. Burada tazminat miktarı 8 maaşa kadar çıkmış oluyor. Davanın sonuçlanmasının ardından çalışanın 10 gün içinde işverene yazılı olarak başvurması gerekiyor. Bu başvurudan sonra işveren bir ay içinde işçiyi işe başlatmak zorunda. Bunu yapmaz ise mahkemenin belirlediği tazminatı ödüyor.

KAYNAK: SABAH/FARUK ERDEM
YORUMLAR 18
  • Ilhami erzurumlu 2 yıl önce Şikayet Et
    Bir hotel de çalışıyordum 16 yıl boyunca garsonluk yaptim musteri elden 20 tl para verdi yani bahşiş olarak aldim gecmise donuk kamera bakıyorlar 2000 senesinde bu olay oluyormuş pandemde evdeydim ise gel dediler bana ve beni tazminatsız 28 maddeyle işimden ettiler mahkeme ye verdim sizce sonuç ne olur
    Cevapla
  • Rıdvan 2 yıl önce Şikayet Et
    Egerki karşı taraftan param çalındı diye bir hukuki süreç başlamasdiysa onun mahmeme bahşiş olarak görür ve siz haklı olursunuz
    Cevapla
  • Oktay 2 yıl önce Şikayet Et
    Kazanırsın kardeşim fakat mahkeme biraz uzun sürebilir bilirkişi raporu önemli birde arabulucular çağırdılar mı seni mahkemeye yansımadan da çözebiliyorlar
    Cevapla
  • Kerim 2 yıl önce Şikayet Et
    Kazanırsın. Sana verdikleri çıkış belgesinde aynı senin dediğin gibi yazıyor dimi?
    Cevapla
  • özkaya 2 yıl önce Şikayet Et
    artık işci maduriyeti adı altında işverenler madur olmaya başladı yakında evde oturana da maaşı teslim etmek zorunda kalacak işveren galiba her işvereni avukat ordusu olan sabancı koç zannediyor bunlar galiba sanayideesnaf korkudan adam almıyor artık artık iki kişi çalıştırsan dükkana ortak oluyor 5 yıl sonra hadi hayırlısı bakalım sonu nereye varacak.
    Cevapla
  • Ahmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Bu hakları hangi işçi alabiliyor ya. Çoğu işveren ne zam yapıyor, ne maaşını zamanında veriyor. Esnek çalışma saati adı altında 5 kuruş mesai ücreti vermeden istediği kadar çalıştırıyor. Sigorta yapan sanki lütfetmiş gibi davranıyor. 100 lira az versem kâr düşüncesinde o kadar işveren var ki...
    Cevapla
  • Şevket 2 yıl önce Şikayet Et
    Evet katılıyorum bu bir gerçek
    Cevapla
  • Ahmey 2 yıl önce Şikayet Et
    İşverenler nasıl mağdur işçiyi köle gibi kullan sırtından parayı vur sonra işveren mağdur mağdur olan iş veren kapatır işçi olur işine gelmiyorsa tabi size kölelik zor gelir uymuyrsa şartlar çalıştırma işçi kazan paranı da goreilm.
    Cevapla
  • Adil 2 yıl önce Şikayet Et
    bizim işyerine denetim istiyoruz maaşın bir bölümünü eldem alıyoruz ama sıkı denetim 300 kişi çalışıyor
    Cevapla
  • Şevket 2 yıl önce Şikayet Et
    Bence bu bir suçsa işe girerken kabullenip işten çıkınca bunu dile getiren aynı oranda suçludur devlet iki tarafida cezalandirsin ve cezadanvdogan parada devlete kalsın bak bakalım ne olacak .
    Cevapla
  • hassan 2 yıl önce Şikayet Et
    işverenler için olduğu kadar demiş, iş hayatında işverenin ne hakkı varki , bütün kanunlar işçilerden yana
    Cevapla
  • Şevket 2 yıl önce Şikayet Et
    Metahan boru Iyi maaş alıyorsun ALLAH daha çok versin ise girerken bunu kabullenerek sizde suç işliyorsunuz.
    Cevapla
  • Metehan Börü 2 yıl önce Şikayet Et
    Hırsızlığın ve kul hakkının önünün kesilmesi mi sizi rahatsız etti. Benim işverenim de 3500 TL veriyor. 6000 - 7000 ₺ yi de elden veriyor. Hadi buyur bakalım. İtiraz edersen kapı orada diyor.
    Cevapla
  • Bekir 2 yıl önce Şikayet Et
    Mesela ne hakkı yok... Her türlü hakka sahipler
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    O zaman Pcr dayatmasi ile isveren isten cikartmissa işe iade davasi acilabilir ..ise baslatmazsa 8 aylik tazminat..zaten pcr yasaya dayali degil..bilimsel yonden kesinligi de yok vucut butunlugunun ihlali ayrica pcr verisinin saklanması kisisel verilerin ihlali oldugu dusunulebilir mi?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle