Türkiye atağa kalktı! Üzerine beton dökülen kuyulardan petrol fışkırıyor

Türkiye bir taraftan Karadeniz'de yaptığı keşiflerle denizlerde doğalgaz üretimine hazırlanırken, diğer taraftan da petrol üretimini artırıyor. İlk altı ayda geçtiğimiz yılın aynı dönemine oranla ham petrol üretimi yüzde 10 arttı.

GİRİŞ 04.09.2021 07:14 GÜNCELLEME 04.09.2021 09:21
Bu Habere 133 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bu yılın mayıs ayında karadaki üç petrol kuyusunda daha petrol keşfedildiğinde sarfettiği "Açılan yeni kuyuların yanında daha önce 'petrol yok' diye üzerine beton dökülen kuyulardan da petrol üretmeye başladık" sözleriyle dikkat çektiği petrol üretimi noktasında Türkiye rekor üstüne rekor kırıyor. Türkiye'nin Milli Enerji ve Maden Politikasıyla başlattığı hidrokarbon üretim atağı tüm hızıyla devam ediyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez'in "Varsa mutlaka bulacağız" kararlılığı ile karada ve denizlerde ortaya konulan çalışmalarla Türkiye hidrokarbon üretiminde rekorlar kırmayı sürdürüyor.

1 MİLYON VARİL ARTTI
2021'in ilk altı ayında yurt içi ham petrol üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon varil arttı. Türkiye hem devlet hem de özel sektörün yoğun aramalarıyla ilk altı ayda 11 milyon 725 bin varil ham petrol üretti. Yükselen petrol üretiminde liderliği Türkiye'nin milli petrol şirketi Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) üstlenirken, ilk altı ayda üretilen 11 milyon 725 bin varilin, 8 milyon 900 bin varilini üreten şirket, yurt içi ham petrol üretiminin yüzde 75'ini gerçekleştiriyor. Türkiye söz konusu üretim rakamlarıyla 2020'nin aynı döneminde elde edilen 10 milyon 731 bin varil üretimi de yaklaşık yüzde 10 artırmış oldu.

BU YIL KARADA 3 KUYUDAN DAHA ÜRETİM BAŞLADI
TPAO bu yılın mayıs ayında Diyarbakır'daki Akoba-1 kuyusundan 2 bin 800, Yenişehir-1 kuyusundan 3 bin ve Kırklareli'deki Misinli-2 kuyusundan günlük bin varil petrol üretmeye başladı. 3 yeni kuyudaki petrol üretimi günlük 6 bin 800 varilin üzerine çıktı. TPAO'nun yurt içi günlük üretim ortalaması ise yaklaşık 54 bin varil seviyelerinde iken, son aylarda gerçekleştirilen keşiflerle günlük üretim ortalaması 61 bin varillerin üzerine çıktı.

YORUMLAR 133
  • Mehmet Olgun 2 yıl önce Şikayet Et
    Kısa zamanda petrol dar boğazı aşmamız için bir tek kuyudan 30 metre yüksekliğe kadar petrolün fışkırması lazımdır. Böyle bir kuyu bulmak mümkün mü? : Petrol rezervinin keşfini yaptıktan sonra bir saniyede 3metreküp su sağlayan bir memba kenarına petrol rezervin tabanına su göndermek için sondaj yapacak kuyunun ağız tarafını da 40metre derinliğe kadar bir metre çapında olacak, diğer taraf petrol rezervin en üst olacak yere petrol çıkarma kuyusu açılarak petrolün yüzeye kendiliğinden çıkarılması sağlanacak.
    Cevapla
  • meyyid 2 yıl önce Şikayet Et
    sonuç?
    Cevapla
  • Şahin Akpınar 2 yıl önce Şikayet Et
    K.MARAŞ ta böyle açılıp beton dökülen kuyular var bunlar hep petrol kuyusu
    Cevapla
  • Abdurrahman SERDAR 2 yıl önce Şikayet Et
    Gaziantep Vilayeti dhilinde ve Güney-Doğüda 1960-larda ABD bulup-bulup çok kuyu açtı ve kapattı. Bunlar iLAN VERİP tek tek sorularak tek araştırılmalı bulunup AÇILMALI
    Cevapla
  • Yakub 2 yıl önce Şikayet Et
    Türkiye den Hollanda ya kadar ülkelerde akar yakıt en ucuz Türkiye de. Türkiye de benzin motorin aşağı yukarı avro olarak seksen kuruş. Hollanda da bir seksen beş. Almanya’da bir altmış. Yakın zamana kadar Hollanda ile Türkiye de akaryakıt aynı fiyatlarda idi. Kısacası Türkiye enerjide çok ileride diye düşünüyorum.
    Cevapla
  • Sold 2 yıl önce Şikayet Et
    Hollanda'da asgari ücret 1685 €, Türkiye'de 392€. Kim için daha pahalıymis? Türkiye'de 1 asgari ücretle 490 litre, Hollanda'da ise 930 litre benzin alınabiliyor. Bu şartlar altında hala bizde ucuzmuş diyebiliyormusunuz?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle