Sellerin Avrupa’ya maliyeti tahminlerin çok çok üstünde olabilir

Yoğun yağışların vurduğu ve hayatın neredeyse durma noktasına geldiği, medeniyetin beşiği Avrupa toparlanmaya çalışıyor.

Sellerin Avrupa’ya maliyeti tahminlerin çok çok üstünde olabilir
Sellerin Avrupa’ya maliyeti tahminlerin çok çok üstünde olabilir
GİRİŞ 25.08.2021 11:14 GÜNCELLEME 25.08.2021 11:14

Toplam kaybın 10 milyar Euro civarında olabileceğini tahmin eden uzmanlar, hasar projeksiyonlarını neredeyse her gün revize ediyor.

Orta ve Batı Avrupa’yı ciddi şekilde vuran ve en önemli hasarı Almanya’da veren kasırga sonrası hem bu yıkıcı doğal afetten etkilenen vatandaşlar, hem sigortacılar hem de reasürans şirketleri endişeli bekleyişlerini sürdürüyor. 209 kişinin hayatını kaybettiği, birçoğunun da selde kaybolduğu felaket 12-18 Temmuz arasında etkisini göstermişti. En yoğun yağışın 13 ve 14 Temmuz tarihlerinde düştüğünü belirten uzmanlar, özellikle Ren Nehri ve çevresinde hasarların yoğunlaştığına dikkat çekiyor. 72 bine yakın binanın selden etkilendiği, pek çoğunun tamamen kullanılamaz hale geldiği belirtiliyor. Yağışlar sonrasında sigorta ve reasürans şirketlerinin temsilcileri hızlı bir şekilde bölgeye gelerek hasar tespit çalışmalarına başladı.

Almanya’dan sonra en büyük hasarın görüldüğü ülke Belçika oldu. İsviçre, Fransa, Lüksemburg, İngiltere, Avusturya, Hollanda, İtalya, Polonya, Macaristan, Slovakya ve Çekya’da da hasar talepleri toplanmaya başladı. Şimdilik 10 milyar Euro olarak tahmin edilen ve genel olarak Almanya bölgesi hasarlarını kapsayan tahmini zarar tutarın belirtilen ülkelerin de incelenmesi sonrasında katlanarak artacağı düşünülüyor. Özellikle hasar gören bölgelerdeki yüksek sigortalanma oranı dolayısıyla hızlı bir tazmin süreci öngörülüyor. Ancak bir yandan da bölgede baş gösteren salgın hastalıklara dikkat çekiliyor ve hükümet destekli bir rehabilitasyon sürecinin kısa sürede başlatılması talep ediliyor.

KAYNAK: SİGORTA GÜNDEM