Ayçiçeği üreticilerinin aklındaki rakam belli oldu

Edirne Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu tarafından oda başkanlığında, ayçiçeği üreticisinin fiyat beklentisi hakkında basın toplantısı düzenlendi.

Ayçiçeği üreticilerinin aklındaki rakam belli oldu
Ayçiçeği üreticilerinin aklındaki rakam belli oldu
GİRİŞ 23.08.2021 19:24 GÜNCELLEME 23.08.2021 19:24
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı ve ilçe ziraat odası başkanlarının da katıldığı toplantıda konulan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, ayçiçeği alım fiyatının 40 yağ oranlı üründe, kilogram başına 6 lira olmasını beklediklerini belirtti.

Ayçiçeği fiyatlarındaki belirsizliğin üreticiyi tedirgin ettiğini vurgulayan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Darcan, girdi fiyatları göz önüne alınarak ayçiçeği alım fiyatının belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

"BEKLENTİ KARŞILANMAZSA HAM YAĞ AÇIĞI ARTABİLİR"

Ayçiçeği alım fiyatlarının kilogramda 6 lira olmasının, gelecek yıl tekrar ayçiçeği ekimini cazip hale getireceğinin ziraat odaları tarafından öngörüldüğünü aktaran Darcan, çiftçinin, ayçiçeği fiyatlarındaki beklentisinin karşılanmaması durumunda gelecek yıl kanola ekimine yöneleceğini, ekim alanı azalan ayçiçeği ile birlikte gelecek sezon bitkisel ham yağ açığının daha da artacağını savundu.

 "GEÇ EKİLEN YERLERDE DURUM İÇ AÇICI DEĞİL"

Edirne’de erken ekilen bölgelerde hasada başlandığını ve verimin iyi olduğunu belirten Arabacı, geç ekilen yerlerde ise durumun iç açıcı olmadığına değindi. Fiyatlar konusunda gerekli müdahalenin yapılması gerektiğine vurgu yapan Arabacı, "Geçtiğimiz yıllarda hasat döneminde uygulanan gümrük vergisinin bir an önce bakanlığımızın müdahalesiyle devreye sokulup, üreticilerimizin ezdirilmemesini bekliyoruz. İnşallah kısa zamanda bu haberi alırız. Bakanlığımız gerekli müdahaleyi yapar ve gümrük vergisini belirli bir miktar artırırsa üreticilerimizin fiyat beklentisini karşılayacağını düşünüyorum" ifadelerine yer verdi.
"KÜRESEL İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ EN ÇOK AYÇİÇEĞİNİ ETKİLEDİ"

Bu yıl 40-45 dereceye varan hava sıcaklıklarının yağ oranlarının düşmesine sebep olduğunu belirten Lalapaşa Ziraat Odası Başkanı Taner Öztürk, küresel iklim değişikliğinin, gıda fiyatları içinde en çok ayçiçeğini etkilediğini vurguladı.

Bu yıl verimlerin düştüğünün göz önüne alınması gerektiğini aktaran Uzunköprü Ziraat Odası Başkanı Yıldız Kılıç ise fiyat belirlemesinin de bunlara bakılarak yapılması gerektiğine değindi.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 2
  • Yakup 2 yıl önce Şikayet Et
    Almanya'da ayçiçeği full ithal ama fiyata bakın alım gücü önemli olan
    Cevapla
  • Vatandaş 05 2 yıl önce Şikayet Et
    Millet ayçiçek biçimine geçti Türkiye genelinde bunlar taban fiyat belirlemedi. Markette 5 litre ayçiçek 90 lira çiftçi eksin emek versin birileri de zam yapsın. Artık yıldık çiftçi olarak biraz ürettiğimiz ürünlerin girdisi çıktısını hesaplayın. İşin pisliğini biz çekiyoruz kaymağını başkası. Ondan sonra çiftçi mağdur üretim düştü. Her üretim düştüğün de fiyatlar uçuyor ama çiftçi bu fiyatlardan faydalanmıyor. En az ayçiçeğin 6 TL olması gerekir. En az
    Cevapla