Bir bu eksikti! Otomotivde işler iyice karıştı: Şimdi de sahte çip krizi başladı

Otomotivin yanında birçok sektörde üretimi olumsuz etkileyen küresel çip krizini fırsat bilenler yeni bir krizi tetikledi. Çipleri piyasada adeta karaborsaya düşerken piyasaya sürüldüğü tahmin edilen milyonlarca sahte çip binlerce insanın hayatını tehlikeye atan bir krize dönüşmek üzere...

GİRİŞ 23.08.2021 17:37 GÜNCELLEME 23.08.2021 17:37
Bu Habere 32 Yorum Yapılmış

Bu yılın başlarında otomotivde başlayan çip tedarik sorunları, birçok markayı zor durumda bırakmış ve üretimlerde aksama yaşanmıştı.

Daha sonra ise bu kriz, tüketici elektroniği sektörüne de sıçramış ve başta telefon ve TV pazarında olmak üzere çeşitli sorunlar baş göstermişti.

Aylar geçmesine rağmen, çip krizi henüz çözülebilmiş değil ve hala üretimi aksayan birçok marka var.

Bayilerin aksesuar oyunu zarara uğratıyor! Fırsatçılar bayilerde eklendiBayilerin aksesuar oyunu zarara uğratıyor! Fırsatçılar bayilerde eklendi

SAHTE ÇİPLER PİYASADA

Üstelik bu da yetmezmiş gibi, piyasada milyonlarca sahte çip dolaşmaya başladı. TechRepublic tarafından paylaşılan bilgilere göre, krizi fırsata çeviren yarı iletken dolandırıcıları, birçok sahte ya da hatalı çipi piyasaya sürüyor.

Artan talebe yanıt veremeyen birçok marka, ihtiyaç duydukları mikroçipleri tedarik edebilmek için pek de güvenilir olmayan satıcılara yöneliyor.

MARKALAR TUZAĞA DÜŞÜYOR

Wall Street Journal'ın yakın zamanda bildirdiğine göre, dolandırıcılar alıcıları tuzağa düşürmek için arama motorlarında çip satın alma reklamlarını kullanıyor.

WSJ'ye göre çok sayıda saygın firma, kalitesiz yapılmış veya hiç çalışmayan sahte çiplerden çok sayıda sipariş vererek bu tuzağa düşüyor.

CİDDİ SONUÇLARI OLABİLİR

Uzmanlar, yarı iletken sektöründe yaşanan sahte çip probleminin gelecekte çok büyük sorunlara yol açabileceğini söylüyor.

Üstelik güvenlik açısından kritik uygulamalarda kullanılan bu çipler, insan hayatına bile mâl olabilir.

Elektronik tasarım otomasyon firması Synopsys'in baş güvenlik teknolojisi uzmanı Mike Borza, "Sahte veya hatalı yarı iletkenler, sadece şirketler için maliyetleri artırmakla kalmaz, aynı zamanda kullanımları yaşamı tehdit eden sonuçlar da doğurabilir.

Arabanızdaki bir ABS fren modülünde sahte bir çipin olduğunu veya uçacağınız bir sonraki uçağın elektronik sisteminde hatalı bir çip kullanıldığını hayal edin. Bu durum, geri döndürülemez sonuçlar doğurabilir." ifadelerini kullandı.

KAYNAK: DONANIMHABER
YORUMLAR 32
  • Mehmet 2 yıl önce Şikayet Et
    Şu yorumlwra bakıyorum da gerçek mi yoksa millet maytap mı geçiyor. Umarım ki maytap geçiyordur yoksa durumumuz çip krizinden daha ciddi. İsterseniz bş çip nasıl üretiliyor, üretim sürecin de ne kadar su harcanıyor, çip tasarımı ve patentler bir araştırın.
    Cevapla
  • Omar 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepsi yalan kriz miriz yok piyasayı bozmak araba fıyatlarını artırmak için oynanan bir oyun
    Cevapla
  • vatansevdalısı 2 yıl önce Şikayet Et
    Araba ALMAYIN BAK O ZAMAN ELLERİNDE KALAN SATAMADIKLARINI ÇOK DÜŞÜK FİYATA ELLERİNDEN ÇIKARMAK ZORUNDA KALACAKLAR. BİZ TÜKETİCİLER BİLİNÇLİ HAREKET ETSEK ONLARA DİZ ÇÖKTÜRÜRÜZ. ÇİP Mİ SELÇUK BAYRAKTAR HEMEN BU DURUMA EL ATAR VE ÇÖZÜM BULUR MERAK ETMEYİN....
    Cevapla
  • cesur 2 yıl önce Şikayet Et
    Selçuk Bayraktar çip üretmiyor. Chip üretim süreci farklı. Şu anda programlama ve dizayn yapılıyor. Ayrıca Aselsan gibi firmalarımızın da üretimlerinden faydalanıyorlar. Bu arada firmaların satamadığı araç yok, çünkü talep çok, bayiler de bu yüzden aksesuar fiyatı 20.000 TL'leri giydiriyor. Bunu yapan bayiler. Firmalar aksesuarı zorunlu tutmuyor. ama inşallah gün gelecek hepsini yapacağız.
    Cevapla
  • Antepli hasan 2 yıl önce Şikayet Et
    Yaw bunların hepsi bir yalan cipin yazilimi zordur üretmek değil yazılımını bana versinler wallahi 1 haftada üretime başlarım oda günde milyonlarca uretirim
    Cevapla
  • Vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    Akilli araba yapma bir motor olsun yeter hemde ucuz olur
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle