Yangın fırsatçılığı devam ediyor: Fiyatlar yüzde yüz arttı

Yangın fırsatçıları şimdi de keresteye göz dikti. Fiyatlar ikiye katladı. Mobilyacılar sunta ve MDF gibi ürünlerin kara borsaya düştüğünü belirterek, duruma isyan etti.

Yangın fırsatçılığı devam ediyor: Fiyatlar yüzde yüz arttı
Yangın fırsatçılığı devam ediyor: Fiyatlar yüzde yüz arttı
GİRİŞ 06.08.2021 10:27 GÜNCELLEME 06.08.2021 10:48
Bu Habere 5 Yorum Yapılmış

Türkiye bir yandan orman yangınları ile boğuşurken diğer yandan da fırsatçıların ekonomide yarattığı alevlerle mücadele ediyor. Hali hazırda yükseliş trendinde olan başta tomruk ve kereste olmak üzere onlarca çeşit ağaç mamülü ürününde iki katına varan oranlarda artış yaşanıyor.

FİYATLAR YÜZDE 100 ARTTI

Artış sadece Türkiye'de değil dünyadaki yangınlara paralel olarak yurtdışında da benzer bir seyir izliyor. Türkiye'de yüzde 100'ün üzerinde artan kereste fiyatları nedeniyle mobilyacılar isyan ediyor. Öyle ki son iki haftada birinci sınıf çam kerestenin metreküp fiyatı 5.000 TL'ye kadar yükseldi. Uluslararası kereste fiyatları ise 7 aylık yükselişini sürdürerek metreküpü 500 dolardan 1.400 dolar seviyesine ulaştı.

Diyarbakır'da yıllardır ahşap ürün imalatı yapan Mehmet Can Mızrak, yangınlarla ilgili önlem alınmasını gerektiğini belirterek, "Ahşap ürünlerimizi, gürgen, kayın keresteden yapıyoruz. Çocukluğumdan beri bu mesleği yapıyorum. Orman yangınlarından sonra işlerimiz kırıldı, keresteler çok pahalı oldu. Kereste bulamıyoruz. Çam ağacı bin 200 TL'den 4 bin TL'ye gürgen ise 5 bin TL'ye kadar çıktı" dedi.

Zam furyasından mobilya sektörü de etkilendi. Ertelenen taleplerin düğün sezonunda zirve yapması ile yüzde 30 düzeyinde artan mobilya fiyatları son iki haftada ise orman yangınlarının etkisi ile yeniden yükselişe geçti.

KARABORSAYA DÜŞTÜ

Mobilya kentlerindeki satıcılar ise üretimde yaşanan hammadde sorunun en temel nokta olduğunu belirtiyor. Sektör temsilcileri, "Sunta ve MDF gibi birçok hammadde karaborsaya düştü.

Hammadde fiyatları yüzde 40 arttı. Bu alanda Türkiye ihracat kısıtlaması yapmalı. Sektörün önde gelen firmaları yüksek kâr nedeniyle ürünlerini yurtdışına satıyor. Hammaddenin tüm kademelerinde sıkıntı yaşıyoruz. Hammadde ihracatı yapan yerli firmalara koyulan kotalarla iç piyasa rahatlayabilir" dedi.

YORUMLAR 5
  • temel 2 yıl önce Şikayet Et
    cok yerde agaclar belli yasina geldi mi kesmek gerek yenilemek gerek bir agacin bir ømru var kesmedigi zaman yok olur yangin olur ise gider bazen temizlemek yenisi ekmek degisiklik yapmak gerek
    Cevapla
  • pusula 2 yıl önce Şikayet Et
    zenginler o gözleriniz ne zaman doyacak? Rabbim size öyle bir servet versin ki her yanınız para olsun. ama siz onun bir lokmasını bile yiyemeyin inşallah
    Cevapla
  • deniz 2 yıl önce Şikayet Et
    Hain mi görmek istiyorsunuz felaket sırasında veya sonrasında fırsatçılık yapanlara bakın yeter
    Cevapla
  • niğdeli 2 yıl önce Şikayet Et
    devlet izin verdiği sürece denetim caydırıcı ceza olmazsa daha çok böyle haber yapılır. insanlık öldüğü için maalesef denetleme ve ceza şart.
    Cevapla
  • abduh 2 yıl önce Şikayet Et
    Devlet derhal hatekete gecmeli bu fursatcilara agir hapis cezasi verilmeli.
    Cevapla