TÜBİTAK-SAGE, SONGAR Silahlı Dron Sistemi’den TOGAN mühimmatının atışının gerçekleştirildiğini açıkladı. Söz konusu TOGAN mühimmatının, harp başlıklı olduğu gözlemlendi.

 

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen TOGAN mühimmatının, ASISGUARD tarafından geliştirilen SONGAR Silahlı Dron Sistemi’nden atışı gerçekleştirildi. TÜBİTAK-SAGE tarafından paylaşılan videoda, SONGAR tarafından atılan TOGAN mühimmatının harp başlığı olduğu görüldü.

TOGAN mühimmatının SONGAR’dan ilk atışı, 2020 yılı içerisinde duyurulmuştu. Daha önce atışı gerçekleştirilen TOGAN mühimmatı klasik bir harp başlığı taşırken, bugün paylaşılan TOGAN mühimmatının daha yüksek bir patlayıcı etkiye sahip olduğu, infilak anlarındaki farklılıklardan anlaşılıyor. TÜBİTAK-SAGE, daha önce Tendürek Projesi kapsamında Mk-82 Genel Maksat Bombası için termobarik harp başlığı geliştirmişti. Termobarik harp başlıklı mühimmatlar, anti-personel görevlerinde yüksek başarı göstermektedirler. Tendürek’e ilaveten SAGE tarafından birçok harp başlığı projesi yürütülüyor.

TOGAN Havadan Bırakılan Havan Mühimmatı

TÜBİTAK Savunma Sanayii Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü (SAGE) tarafından geliştirilen TOGAN Havadan Bırakılan Havan Mühimmatı; çoklu taşıma ve bırakma imkanı sağlayan salan ünitesi ile birlikte, envanterdeki 81mm NATO havanlarının eşdeğeri olarak geliştirilen ve salana entegre atış kontrol sistemi ile kullanılan bütün bir silah sistemidir. Anti-Personel etkinliği artırılmış bilyeli harp başlığı bulunan TOGAN, çok düşük maliyetli bir hava-yer mühimmatıdır.

TOGAN’ın salana entegre atış kontrol sistemi, 100Hz hızında öngörülen yörünge hesabı yapabilmektedir. Bu sayede mühimmat bırakma noktası, hassas olarak hesaplanabilmektedir. Ayrıca, Dijital Yer Verisi (DTED) kullanılarak sütre ve vuruş zamanı kontrolü, gerçek zamanlı olarak salan üzerinde gerçekleştirebilmektedir.

TOGAN entegreli ASISGUARD SONGAR Dron Özellikleri

Milli Tasarım
Etkin imha yarıçapı
İç güvenlik ve yakın hava desteği
Dinamik atış algoritması
Kolay mühimmat doldurabilme özelliği sayesinde operasyon kolaylığı ve atış sürekliliği
Mekanik ve yazılımsal ateşleme önlemleri
Tekli bomba tutma ve bırakma mekanizması

(Savunmasanayist.com)

 

Yorumlar 26 Yorum Var
  • Muratti 08.07.2021 11:57
    Eğer bizim böyle üstün teknoloji silah ve savunma sistemlerimiz olmasa şimdiye kadar kesin bize abd ve ab müşterek taarruza geçerdi.ama cesaret edemiyorlar biliyorlarki yok etmeye çalışırken yok okacaklar.o yüzden özellikle son 10 yıldır bize ekonomik finansal taarruzda bulunarak yıkmaya çalışıyorlar.allah zalimlere fırsat vermesin planlarını kendi başında patlatsin memleketimize birlik dirlik versin inşallah.
  • Keşanlı 08.07.2021 09:04
    Adalara
  • Burak 08.07.2021 00:07
    Çok tehlikeli bir silah sessizce git tepeden bomba at imha et
  • Osmanlı 07.07.2021 23:02
    Rabbimize şükürler olsun. nekadar Savunmamız ğüçlenirse okadar Dünyada itibarımız artar. Inşallah sahada Güclülerini Allah görmemizi nasip etsin.
  • ben 07.07.2021 22:00
    böyle şeyler çok önemli. fırsat verilince tarihi strateji zekamızı gösteriyoruz. savaşta en önemli şeydir strateji. mesela miryakefalon savaşına bizans yıllarca hazırlandı. Selçuklu ordusunda olmayan ağır silahlarla dev bir ordu hazırladı. ama Selçuklu atalarımız dahiyane savaş stratejisi sayesinde o dev orduyu kolayca yendi. biz her zaman iç karışıklıklarla yıkılmışız. içimizdeki aymazlar her zaman felaket getirmiş. şu anda da o aymazlardan azımsanmayacak kadar var. çok dikkatli ve birlik olmalıyız.
Daha fazla yorum görüntüle