Kanal İstanbul yılda 8 milyar dolar kazandıracak

'Çılgın Proje' Kanal İstanbul, 505 bin 892 kişiye istihdam sağlayacak. 28 milyar dolarlık üretim sağlanacak proje bölgede 1,5 milyonluk yeni bir iş imkânı ortaya çıkaracak. Projenin GSYH’ye etkisinin de 12 milyar dolar olması öngörülüyor.

Kanal İstanbul yılda 8 milyar dolar kazandıracak
Kanal İstanbul yılda 8 milyar dolar kazandıracak
GİRİŞ 26.06.2021 14:04 GÜNCELLEME 26.06.2021 15:29
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin tarihine damga vuracak Kanal İstanbul projesinde geri sayım başladı. Proje kapsamında inşa edilecek altı köprüden ilkinin temeli bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla atılacak.

İSTANBUL BOĞAZI'NDAKİ TRAFİK 2 KATINA ÇIKACAK

İstanbul Boǧazı’nın günümüzde yaklaşık 50.000 mertebelerinde olan trafik yükünün, dünya ve bölge ülkelerindeki gelişmeler dikkate alındıǧında 2070'li yıllarda 86.000 mertebelerine ulaşacaǧı tahmin ediliyor.

Kanal İstanbul Projesi’nin hayata geçirilmesiyle; İstanbul Boǧazı’ndaki aşırı baskının azaltılması, muhtemel bir deniz kazası sonrasında yaşanabilecek olayların önlenmesi ve dolayısıyla İstanbul Boǧazı’nın seyir, can, mal ve çevre güvenliǧinin saǧlanması, Türkiye için olduǧu kadar Türk Boǧazlarını kullanan tüm ülkeler için de büyük önem arz ediyor.

TÜRKİYE'NİN EKONOMİK HEDEFLERİ İÇİN KRİTİK

Tüm bunların yanı sıra, Türkiye’nin ulaştırma altyapıları konusundaki artan ihtiyaçları doǧrultusunda; İstanbul Boǧazına alternatif bir su yolu olan Kanal İstanbul’un; etkin, verimli ve süratli bir şekilde yapılması ile Türkiye’nin ekonomik hedeflerine ulaşması ve toplumun ulaşım refah seviyesinin yükseltilmesi hedefleniyor.

YILLIK KAZANÇ 8 MİLYAR DOLAR

Kanal İstanbul projesi Montrö'ye tabi olmayacağı için Süveyş gibi ton başına ortalama 5,5 dolardan fiyatlanabilecek. Süveyş'ten en fazla 150 DWT gemiler geçebilirken, Kanal İstanbul 300 bin tonluk gemiler için uygun olacak.

193 kilometre uzunluğa sahip Süveyş'ten 148 kilometre daha kısa olacak Kanal İstanbul, tam kapasite çalışması durumunda da yıllık kazanç 8 milyar dolara kadar yükselecek. Maliyeti 40 milyar doları bulacağı tahmin edilen Kanal İstanbul, hesaplanan getirisi ile 5 yıl içinde kendini finanse edecek.

1,5 MİLYONLUK YENİ İŞ İMKANI

Türkiye için sürekliliği olan bir gelir kapısı olacak proje, 505 bin 892 kişiye istihdam sağlayacak. Projenin tamamlanmasından sonra bölgede 1,5 milyonluk yeni bir iş imkânı ortaya çıkacak. Kanal sayesinde yatırımların ciddi oranda artması bekleniyor. 28 milyar dolarlık üretim sağlanacak. Projenin GSYH’ye etkisinin de 12 milyar dolar olması öngörülüyor.

30 MİLYAR DOLAR TURİZM GELİRİ

İstanbul'a yılda 50 milyon yabancı ziyaretçinin geleceği öngörülürken, bu sayede yıllık 20-30 milyar dolar turizm geliri elde edilecek. 2023 vizyonu çerçevesindeki Çılgın Proje'nin bütün gelir kalemleriyle birlikte ilk 5 yılda 100 milyar dolara yakın bir gelir kazandırması hedefleniyor.

KAYNAK: YENİ ŞAFAK
YORUMLAR 2
  • hakkı 2 yıl önce Şikayet Et
    CHP ÇAĞDIŞI GERİCİ YOBAZ BİR PARTİDİR bırakın 50 sene sonrasını gelecek seneyi hatta gelecek ayı bile planlayamaz .sokak politikacıları ile doludur . çapsız adamların seçilirsek devleti hortumlarız yağmalarız kafasındaki adamların doluştuğu bir ucube partidir.
    Cevapla
  • Misaki-Milli 2 yıl önce Şikayet Et
    Kanal İstanbul bir an önce yapılmalı. Türkiye her sene bedavadan milyarlarca dolar para kazanacak.
    Cevapla