İstihdam için 5 yeni destek

Pandemi döneminde 9 milyon 546 bin işsize yaklaşık 55 milyar TL tutarında destek veren hükümet, normalleşmeye geçilmesiyle de yeni istihdam oluşturmak için 5 yeni düzenlemeye gidiyor.

İstihdam için 5 yeni destek
İstihdam için 5 yeni destek
GİRİŞ 30.05.2021 07:51 GÜNCELLEME 30.05.2021 07:55
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Hükumet, koronavirüs salgının ekonomik etkilerinden en kısa sürede kurtulmak için yeni çalışmalar yürütüyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, öncelikli olarak istihdamı iyileştirmek için önlemler alacak. Pandeminin başladığı günden bu yana 9 milyon 546 bin vatandaşa  yaklaşık 55 milyar TL tutarında destek veren hükumet, normalleşme döneminde de işsizliği azaltmak için çalışmalara başladı. Bu kapsamda yapılacak teşvikler 5 başlık altında toplandı.
 

KOSGEB sayesinde yaklaşık 100 bin kişi istihdam edildiKOSGEB sayesinde yaklaşık 100 bin kişi istihdam edildi


İLAVE İSTİHDAMA DESTEK

İstihdamı iyileştirmek için verilen teşvikler yeniden gözden geçirilecek. İş yerlerine ilave istihdama verilen hükumet desteğinin miktarının artırılması da gündemde. Küçük ölçekli firmalardan likidite sıkıntısı çekenlere her bir kişiyi istihdam etmesi halinde 100 bin liraya varan kredi imkanı sağlanacak. İstihdam sözünü yerine getiren firmanın istihdam ettiği her bir kişi için 12 ay boyunca ödediği SGK ve İşsizlik sigortası primleri firmaya katkı olarak kredi faiz bakiyesinden düşülecek.

81 İLE BECERİ HARİTASI

Genç nüfusun iş gücüne katılmasına yönelik tedbirler de alınacak. Ara eleman problemini ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalar yapılacak. Bu kapsamda, yeni nesil çalışma yöntemleri yaygınlaştırılacak. 81 ilin sektörel beceri haritası çıkarılacak, buna göre teşvik ve yönlendirme yapılacak.

KOSGEB projesiyle 100 bin kişiye iş

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), 8 yılda işletmelere verdiği 832 milyon lira “Nitelikli Eleman Desteği” sayesinde 99 bin 173 yeni istihdam oluşturuldu. Bu doğrultuda geliştirilen Nitelikli Eleman Desteği kapsamında KOSGEB, 54 bin 650 işletmeye destek verdi. İşletmeler 64 bin 161 kez bu desteklerden faydalandı.

Şirketlerin %90’ı hayatta kaldı

Desteklenen işletmelere, 8 yılda 832 milyon lira ödeme yapıldı. Bu desteklerle 99 bin 173 yeni istihdam oluşturulurken, desteklenen işletmelerin yüzde 90’ı faaliyetlerine devam etti. İşletme başına düşen destek tutarı 15 bin 231 lira olurken işletmelerin yüzde 2,2’si destekleri 3 dönem boyunca kesintisiz kullandı. Destek, KOSGEB’in kamuoyunca en fazla tanınan ürünlerinden biri oldu ve işletmelerde istihdam kapasitesinin geliştirilmesinde önemli rol oynadı.

Yenişafak

YORUMLAR 6
  • alpkonur 2 yıl önce Şikayet Et
    finansman gider kısıtlaması diye birşey çıkardılar esnafın kullandığı kredinin faizine ek olarak devlet pay istiyor. böyle bir saçmalık hemde pandemi sürecinde niye uygulanırki..2013 te çıkan ancak uygulanmayan bu formül neden şimdi uygulanıyor esnafa 3000- 5000 verip fazlasıyla geri almaya çalışmak bu hükümetin eksi hanesine yazılır
    Cevapla
  • alpkonur 2 yıl önce Şikayet Et
    destek paketleri janjanlı ancak bir sorun var çoğunun içi boş.... seçmece esnafa destek vermek devletin adaletine yakışmaz örneğin ev temizliği halı kilim vb temizleme işletmelerine pandemide iş yaptırılmadı ancak destekte yok muhasebeciler pandemide çalışmak zorunda kaldı çoğu pandemi bahanesiyle ücretini alamadı ancak muhasebeciye zırnık yok bunu gibi çok örnek var
    Cevapla
  • master 2 yıl önce Şikayet Et
    benimde şirketim var ve bir yıldır iş yok emekli aylıgımla şirketin giderlerini karşılamaya çalışıyorum ve evimi geçindiremiyorum bize neden bir destek verilmedi acaba.
    Cevapla
  • konuk 2 yıl önce Şikayet Et
    Toplumun her kesimi zorlandı borçlandı, Uzun vadeli düşük faizli krediler ile yeniden borçları kapatıp çarkları döndürecek imkan olmalı.en önemlisi çıkarcı ve kötü niyetli davranılmamalı.
    Cevapla
  • Sahici 2 yıl önce Şikayet Et
    SGK açığı hep ithal ilaçlardan oluyor. Milletten primleri yüksek alarak bu açığı kapatamazsınız. Çözüm Savunma Sanayi gibi her türlü sağlık ve ilaç sanayinin geliştirilmesi için arge yatırımlar ve teşvikler sunulması.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle