Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, HİSAR A+ Hava Savunma Füze Sistemi, ilk defa envantere girecek tüm unsurlarını tek araç üzerinde barından otonom Hisar A+ konfigürasyonu, irtifa ve menzilde performansı artırılmış olarak yüksek hızlı hedef uçağı başarıyla imha etti." açıklamasında bulundu. 

ASELSAN ve ROKETSAN tarafından geliştirilen Türkiye’nin ilk milli ve yerli hava savunma füze sistemi olan HİSAR A+’ın otonom konfigürasyonu artırılmış irtifa ve menzil testinde yüksek hızlı hedef uçağı başarıyla imha etti.

Türkiye’nin hava ve füze savunmasında önemli görevler üstlenen HİSAR A+ Projesi’nin Sistemleri envantere girmeye devam ediyor. Atış İdare Cihazı ile koordineli çalışan Füze Fırlatma Sistemleri ve füzelerin envantere girmesini müteakip tam otonom olarak görev yapabilme kabiliyetine sahip olan, üzerinde bütün sensör, komuta kontrol, atış kontrol unsurlarını ve füzeleri barındıran Kundağı Motorlu Otonom Alçak İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi (Otonom HİSAR A+) de kullanıma alınmaya hazır hale geldi. Otonom HİSAR A+ Atışlı Testleri, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcilerinin katılımıyla Aksaray Atış Alanı’nda ASELSAN ve ROKETSAN tarafından başarıyla tamamlandı.

Tamamen yerli ve milli imkânlarla geliştirilen, hava savunma alanında önemli kazanımlar sağlayan HİSAR Projeleri’nde irtifa ve menzildeki performans artışları, Otonom HİSAR A+ ile orta irtifa ve uzak menzilde taarruz eden yüksek hızlı hedefin doğrudan vuruşla imhasıyla kanıtlandı.

Otonom HİSAR A+ zırhlı mekanize hareketli birliklerin hava savunma görevini icra edecektir. Sistem her türlü arazi şartında hareket etme, hızlı mevzi değiştirme, kısa reaksiyon süresi, dik atım kabiliyetleri ile 360° koruma yeteneğine sahiptir. Sistem herhangi bir unsura ihtiyaç duymadan hedefleri önleme kabiliyetine sahiptir. Radar, elektro optik sensörler, komuta kontrol, atış kontrol unsurları, haberleşme unsurları ve füzeler tek bir zırhlı paletli araç üzerinde bulunmaktadır. Ayrıca takım halinde ve üst komuta kontrol unsurları ile çalışma yeteneği de bulunmaktadır. HİSAR A+ füzesi yüksek manevra kabiliyeti ve çift darbeli motor teknolojisine sahiptir. Füzenin yüksek etkinlikli ve parçacık tesirli harp başlığı TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilmiştir. Farklı irtifalardaki tehditlere karşı ülkemizin hava savunma ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde geliştirilen Sistem’in hedefleri arasında, sabit ve döner kanatlı hava platformlarıyla çeşitli tipte füzeler ve insansız hava araçları (İHA) yer alıyor. Günümüz harekât ihtiyacına ve tehditlerine uygun olarak tasarlanan sistem hava savunmada ciddi bir güç çarpanı olacaktır.

3 Boyutlu arama radarı ile tespit takip

4 Adet dikey füze atış kabiliyeti

Veri bağı ile ara safha güdüm kontrolü

IIR Arayıcı Başlık ile son safha terminal güdüm

4 Adet füzeyi 4 adet hedefe ardışık ateşleme yeteneği

Hedef değerlendirme ve hedef sınıflandırma yeteneği

3’lü takımlar halinde komuta kontrol yeteneği

Balistik koruma

TSK'DA HİSAR MİLLİ HAVA SAVUNMA SİSTEMİ EĞİTİMLERİ BAŞLADI

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde geliştirilen ve Türkiye'nin ilk milli hava savunma füze sistemi olan Hisar için gerçek füze, uçak ve helikopter kullanılmadan, simülatörler ve eğitim füzeleri ile operatör eğitici eğitimleri gerçekleştirildi. Türkiye'nin katmanlı hava savunmasında önemli görevler üstlenecek olan Hisar sistemlerinin operatör eğitici eğitimlerine, Kara Kuvvetleri Komutanlığında görev yapan Hisar operatörleri katıldı.

Eğitimlerde ASELSAN tarafından geliştirilen gerçek sistemler ile bütünleşik çalışan simülatörler yoğun olarak kullanıldı. Simülatör kullanımı, eğitimin pahalı mühimmat ve hedef uçak kullanımı yerine dijital ortamda verilmesi nedeniyle maliyet etkin bir çözüm olarak öne çıkıyor. Ayrıca simülatör eğitimleri ile gerçek atışlardan önce çok daha fazla tekrar yapılması ile eğitimin pekiştirilmesi sağlanıyor.

ASELSAN ve proje paydaşı firmaların uzman eğitmen personelinin görev aldığı eğitimlerde, operatörlerin, sistemlerin tüm imkan ve kabiliyetleri ile Kara Kuvvetleri Komutanlığının genel ve taktik gereksinimine uygun olarak en verimli düzeyde kullanımını sağlayacak bilgi ve beceriye sahip olması amaçlandı.

Sistem içine gömülü simülatörler yardımıyla, taktik sahada karşılaşılması muhtemel durumlara yönelik tehdit senaryolarının oluşturulması ve tehditlerin bertaraf edilmesi çalışmaları yapıldı. Bu kapsamda tehdit simülasyonları yaratıldı, kullanıcılar gerçek sistem üzerinde komuta kontrol ve atış kontrol fonksiyonlarını icra ederek tehditleri önleme faaliyetlerini simüle ortamda gerçekleştirdi. Gerçek füze, uçak ve helikopter kullanılmadan, simülatör ve eğitim füzeleri vasıtasıyla farklı senaryolarda denemeler yapılarak gerçek atış senaryolarının bire bir uygulanabildiği maliyet etkin eğitimler verildi.

YÜZDE 80 YERLİ KATKIYLA ETKİN HAVA SAVUNMA

Hisar sistemleri, sabit birliklerin ve kritik tesislerin hava savunması kapsamında günümüzün modern tehditleri olan savaş uçaklarını, helikopterleri, seyir füzelerini, insansız hava araçlarını ve havadan karaya atılan füzeleri yüksek performans ile etkisiz hale getiriyor. HİSAR-A+ ve HİSAR-O+ sistemleri, farklı irtifalardaki tehditlere karşı Türkiye'nin hava savunma ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde geliştirildi.

Çok sayıda alt sistemi bünyesinde barındıran Hisar sistemleri, ordunun ihtiyaçlarının karşılanması ve Türkiye'nin alçak ve orta irtifa hava savunmasının güçlendirilmesi amacıyla yüzde 80 yerli katkı oranı ile 100'ün üzerinde yerli çözüm ortağıyla hayata geçirildi. Radar, komuta kontrol, atış kontrol sistemi, füze fırlatma sistemleri, haberleşme sistemleri, IFF ve veri bağı gibi yer donanımları geliştirilmesi ASELSAN sorumluluğunda yürütüldü.

Kızılötesi ve RF arayıcı başlıklar ile veri bağı donanımları ASELSAN tarafından sağlanan füzeler ise ROKETSAN tarafından geliştirildi. Hisar sistemleri, en gelişmiş teknoloji ile gelecekteki yeni ihtiyaçların ve özelliklerin ilavesine imkan sağlayabilecek yapıda açık mimaride bulunuyor. Seri üretimle Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri komutanlıklarının alçak ve orta irtifa hava savunma ihtiyaçları milli imkanlarla karşılanacak.

ŞİMDİ GÜNDEMDE HİSAR-U VAR

Hisar U'nun ilk prototipinin bu yıl sonunda hazır olması planlanıyor. Hisar U'nun Maksimum menzili ise 150 kilometre olacak. Çalışmaları devam eden Hisar-U, Türkiye'nin milli imkanlarla yürüttüğü hava savunma projesinin son üyesi olacak. Hisar-U devreye girdiğinde Türkiye s-400 ve Patriot gibi yüksek irtifa hava savunma sistemini kendisi üretebilen ülke haline gelecek.

Türkiye'nin milli imkanlarla yürüttüğü hava savunma projesinin son üyesi olacak Hisar-U’yu CNN TÜRK’e değerlendiren uzmanlar, ‘Tamamlandığında kesinlikle Patriot’tan daha iyi olacak’ yorumunda bulunmuşlardı.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı'ndan (SSB) yapılan yazılı açıklamaya göre İsmail Demir, SSB tarafından yürütülen 35 mm Hava Savunma Sistemi Modernizasyonu ve Parçacıklı Mühimmat Projesi kapsamında teslimatlar hakkında bilgi verdi.

TSK'YA TESLİMAT DEVAM EDİYOR

Demir, katmanlı hava savunma sistemi güçlendirme çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "ASELSAN ana yükleniciliğinde yerli ve milli sanayimizin ürettiği Ateş İdare Cihazı ve Modernize Çekili Top sistemlerinin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne teslimatlarına devam ediyoruz." ifadesini kullandı.

Ateş İdari Cihazı Takımı'nın, kritik tesisler ile sabit askeri birliklerin hava savunmasının etkin şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla en güncel teknolojiye dayalı alçak irtifa hava savunma çözümü sunduğunun altını çizen Demir, şunları kaydetti:

"Ateş İdari Cihazı sistemi aynı anda 3 adede kadar Modernize Çekili Top'un yanı sıra 1 adet HİSAR-A Füze Fırlatma Sistemi'nin kontrolünü üstlenebiliyor.

Söz konusu sistemler, 35 mm Parçacıklı Mühimmat ile aralarında havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve insansız hava araçlarının da yer aldığı güncel hava tehditlerine karşı hava savunmasını yüksek etkinlik ile icra ediyor."

35 MM MODERNİZE ÇEKİLİ TOP

Yapılan modernizasyon çalışmaları ile Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunan 35 mm Çekili Hava Savunma Topları'nın tüm elektronik alt bileşenleri yenileniyor, söz konusu toplar güncel teknolojiyi kullanan etkin bir alçak irtifa hava savunma silahı olarak kullanıma sunuluyor.

Modernizasyon çalışmaları kapsamında toplara "Parçacıklı Mühimmat" atma yeteneği kazandırılıyor, topların atış ve komuta kontrollerinin Ateş İdare Cihazı tarafından gerçekleştirilmesi sağlanıyor.

35 MM MODERNİZE ÇEKİLİ TOP(ATEŞ İDARE CİHAZI TAKIMI) ŞU ÖZELLİKLERE SAHİP

35 mm Modernize Çekili Top (Ateş İdare Cihazı Takımı), 2 x 35 mm hava savunma topu ile 2 x 550 atım/dakika (toplam 1100 atım/dakika) atım hızı

3 farklı mühimmat tipi kullanabilme, 35 mm Parçacıklı Mühimmat, HEI, TP-T, entegre güç ünitesi, geliştirilmiş kullanıcı ara yüzleri

Alçak gerilim beslemeli donanımlar, güç ünitesi kapandığında kısa süreli operasyona devam etmeyi sağlayan akü grubu

Harici güç beslemesi ile çalışabilme, havadan karaya füzeler, seyir füzeleri ve insansız hava araçları gibi modern hava tehditlerine karşı üstün performans sağlayan, servo-kontrol, eyleyici, güç dağıtım ve atış kontrol alt sistemleri.

 

Yorumlar 109 Yorum Var
  • bir Gardaş 17.05.2021 17:45
    Birde öyle veya böyle Filistindeki kardeşlerimize ve ilk kıblemiz yıkılmak üzere ,bir afat ekibi gönderip Israilin yıktığı enkazların altında ki mahsumları dahi kurtarma ekibi gönderemiyoruz .Yani bol bol kınamadan başka yaptığımız yok .Bu mu olmalı kırmızı çizgimiz.Allahım inşâallah inanan ümmetinin yanında olacaktır .
  • A.öZSOY 06.05.2021 15:50
    Allah emeği geçenlerden razı olsun
  • Mehmet 06.05.2021 00:40
    MasAllah
  • Hüso 05.05.2021 13:44
    Emeği geçenlere sonsuz teşekkür ederim ellerine sağlık ömürlerine bereket ve sağlık versin Rabbim
  • Hüso 05.05.2021 13:42
    Allah başımız dan eksik etmesin reis seni yine anlamayacaklar anlamak istemeyeçekler
Daha fazla yorum görüntüle