Bakan Dönmez: Kuyu testlerine Türkali-2'den başlayacağız

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Dönmez, Fatih'in kazdığı Tuna-1, Türkali-1 ve Türkali-2'nin kuyu testlerinin mayıs ayında yapmayı planladıklarını duyurdu

Bakan Dönmez: Kuyu testlerine Türkali-2'den başlayacağız
Bakan Dönmez: Kuyu testlerine Türkali-2'den başlayacağız
GİRİŞ 20.04.2021 12:17 GÜNCELLEME 20.04.2021 13:02
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'nda saha geliştirme ve üretim çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Fatih'in kazdığı Tuna-1, Türkali-1 ve Türkali-2'nin kuyu testlerini Kanuni sondaj gemimiz yapacak. Kuyu testlerine önce Türkali-2'den başlayacağız. İnşallah mayıs ayı içerisinde bu testlere başlamayı planlıyoruz." dedi.

MİLLİ ENERJİ MİLLİ TEKNOLOJİDEN AYRI DÜŞÜNÜLEMEZ

Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ev sahipliğinde gerçekleştirilen Petrol Endüstrisinde Milli Teknolojiler (PEMT) toplantısına video konferans yöntemiyle katılan Dönmez, milli enerjinin milli teknolojiden ayrı düşünülemeyeceğini ifade etti.

Dönmez, enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesinin önemine değinerek, "Kaynağın yerli, teknolojinin yabancı olduğu bir yerde enerji bağımsızlığından tam anlamıyla bahsedemeyiz. Enerji arz güvenliğimizin stabil ve sürdürülebilir olmasını sağlayacak en önemli koşullarından biri de enerji teknolojilerinin yerlileştirilmesidir." diye konuştu.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını süresince enerji sektörünün kimi zaman küresel kısıtlamalar nedeniyle yurt dışından ekipman ve personel getirtemediğine dikkati çeken Dönmez, bu durumun yerli teknolojinin önemini ortaya koyduğunu söyledi.

Bakan Dönmez paylaştı: Yenilenebilir enerji oranı yüzde 100'ü zorluyor

BAZI ÜLKELER DAVETTE BULUNDU

Dönmez, benzer bir durumun Doğu Akdeniz'de yaşandığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Doğu Akdeniz’de sürdürdüğümüz arama ve sondaj çalışmalarının hukuk dışı argümanlarla önünün kesilmeye çalışılması, dünyada sayılı bir filoya sahip olmamızı sağladı. O gün bizleri köşeye sıkıştırmaya çalışanlar, sadece bir filoya sahip olmamızı sağlamadı. Aynı zamanda bu gemileri geliştirecek, onlara sınıf atlatacak bir teknolojiyi geliştirmemizi de sağladılar. Karadeniz'deki keşfimizin ardından bazı ülkeler bize açık davette bulundular. Gelin, bizim ülkemizde de bu çalışmaları gerçekleştirin dediler. Dedik ki önceliğimiz şu an yurt içi. Teklifleri şimdilik geri çevirdik ancak bu durum bizlere gelecekte yurt dışının kapılarını aralayacak. Bugün yenilenebilir enerjide yurt dışına ihracat yapan, hatta yurt dışındaki firmalara danışmanlık ve mühendislik hizmeti sunan çok sayıda şirketimiz var. Bu başarıyı hidrokarbon sektörüne de taşımak istiyoruz."

Heyecanlandıran gelişme! Fatih yeni sondaja başladı!

MAYIS AYINDA TESTLER BAŞLIYOR

Bakan Dönmez, PEMT kapsamında bugüne kadar ilk yerli sondaj kulesi, ilk yerli hidrolik çatlatma ünitesi, kuyu başı malzemeleri, sondaj muhafaza borusu, yer üstü üretim pompası gibi kara sondajlarında kullanılan ekipmanların artık yerli imkanlarla üretildiğini aktardı.

Yerli su altı robotu "Kaşif" ve sondaj atıklarının denize temas etmeden karaya taşınmasını sağlayan "Titiz" sistemlerinin de Türkiye imzasıyla üretildiğine dikkati çeken Dönmez, şöyle devam etti:

"Bu çalışmalar sayesinde öncelikle Karadeniz’de yürüttüğümüz operasyonlardaki yerlilik oranımız her geçen gün artıyor. Karadeniz gazının ilk fazının 2023'e yetiştirilmesi için ekiplerimiz sahada büyük bir özveriyle çalışıyor. Sakarya Gaz Sahası'nda, saha geliştirme ve üretim çalışmalarımız devam ediyor. Fatih'in kazdığı Tuna-1, Türkali-1 ve Türkali-2'nin kuyu testlerini Kanuni sondaj gemimiz yapacak. Kuyu testlerine önce Türkali-2'den başlayacağız. İnşallah mayıs ayı içerisinde bu testlere başlamayı planlıyoruz."

KARADENİZ GAZINI CUMHURİYETİMİZİN 100. YILINDA MİLLETİMİZLE BULUŞTURACAĞIZ

Dönmez, Fatih sondaj gemisinin Sakarya Gaz Sahası'nın kuzeydoğusunda bulunan Amasra-1 lokasyonunda keşif amaçlı sondaj çalışmalarına devam ettiğini belirterek, "Bütün gayretimiz, çalışmalarımızı belirlenen takvim içerisinde tamamlamak ve Karadeniz gazını Cumhuriyetimizin 100. yılında milletimizle buluşturmak." ifadelerini kullandı.

93 EKİPMANIN TOPLAM BÜTÇESİ 186,5 MİLYON LİRAYA ULAŞTI

Son 3 yılda toplam 93 ekipmanın yerli imkanlarla üretilmeye başlandığını vurgulayan Dönmez, sözlerini şöyle tamamladı:

"Yerlileştirdiğimiz bu ekipmanların toplam bütçesi 186,5 milyon liraya ulaştı. Eğer ekipmanların yerli muadillerini üretmeseydik yurt dışına 263,5 milyon lira ödeyecektik. Yerlileştirme sonrasında bugün elde ettiğimiz tasarruf, yani ülkemizde kalan miktar yaklaşık 76 milyon lira oldu. Bir başka deyişle yerlileştirme sayesinde bu sektördeki üretim maliyetlerinde yüzde 41 tasarruf edildi. Yerli imkanlarla ürettiğimiz bütün ekipmanlar, yurt dışı muadilleriyle aynı ya da daha fazla verimle çalışıyor. Ürün verimliliklerini ölçen veriler, kullanıcı bazlı geri bildirimler sürekli olarak raporlanarak takip ediliyor. Hem kara hem de deniz sondajlarımızda yürüttüğümüz operasyonlarda yerlilik oranımızın daha da artırılması için PEMT önemli bir kaldıraç olacak."

KAYNAK: AA
YORUMLAR 17
  • naci 3 yıl önce Şikayet Et
    ismi ŞEHİTLER 3 olsun
    Cevapla
  • bulent 3 yıl önce Şikayet Et
    hayırlı güzel sonuçlar gelir inşallah
    Cevapla
  • Celal 3 yıl önce Şikayet Et
    Güzel haberleri zor günlerde salklayın.
    Cevapla
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Enerji üretimi ,teknoloji üretimi , savunma sanayi üretimi hep üretim hep üretim. Kardeşim heykel yapın , tablo satın alın , borç alın reklam için ödersiniz bakın ip ve sp destekli chdp li belediyelere nasıl güzel olur öğrenin biraz.
    Cevapla
  • Vay bee 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet Bütçesi ile Alınan Beş Gemiler Ve Sondajların Maliyeti Ve Çalışan Ekipmanların gideri Çıkarılan GAZ miktarından fazla !!!
    Cevapla
  • METELER 3 yıl önce Şikayet Et
    Her şeyde fikrin olmasını beğeniyorum iki kadın arasındaki bir dedikodumu yoksa okey masasındaki konuşma mı.demek ki arkadaş yıllardır sondaj işinde rakamlara maliyetlere hakim kaç para zararımız var onuda bi yazsan.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle