Kripto paralar için yeni düzenleme geliyor

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Cemil Ertem kripto para konusunda daha fazla düzenleme yapılacağını ve ilgili birimlerin gerekli hazırlıkları yaptığını açıkladı

GİRİŞ 16.04.2021 16:18 GÜNCELLEME 16.04.2021 16:52
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Ekonomi Politikaları Kurulu üyesi Cemil Ertem, kripto paraların kullanılması tasarrufu konusunda daha fazla düzenleme yapılacağını ve ilgili birimlerin gerekli hazırlıkları yaptığını söyledi.

Reuters'ın sorularını yanıtlayan Ertem, "Merkez Bankası bugün önemli bir adım attı. TCMB kripto paraların genel eşdeğer olma fonksiyonunu yasakladı ki bu çok yerindedir. Kripto paralar merkezi olmayan bir tasarruf aracı. Dolayısıyla Türkiye ve dünyada regülasyonlar henüz söz konusu değil ya da eksik. Dolayısıyla bu sistemlerin bir para birimi gibi kullanılması; kurumlara, bireylere telafisi mümkün olmayan hasar verebilir" dedi.

İLK SINIRLAYICI KARAR

Ertem, "Bu konuda ilgili birimler reform programı kapsamında düzenlemeler konusunda hazırlıklarını yapıyor" diye konuştu.

Türkiye'de daha önce neredeyse hiçbir denetimin uygulanmadığı bitcoin gibi kripto paraların alışverişte kullanılması yasaklandı. Yapılan bu ilk sınırlayıcı düzenleme ile kripto varlıkların kullanıldığı faaliyet alanları sınırlanmış oldu.

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikle kripto paraların ve dağıtık defter (distributed ledger) teknolojisi kullanan varlıkların ödemelerde kullanımı yasaklanırken, küresel kripto para fiyatları, başka ülkelerin de benzer sınırlamalar getirebileceği endişesiyle düştü. Bitcoin yaklaşık yüzde 3 değer yitirerek 61,490 dolara indi.

TCMB tarafından hazırlanan yönetmelikte, ilk defa hukuki anlamda kripto varlığın tanımı yapılırken, kripto varlıkların ödemelerde doğrudan veya dolaylı şekilde yapılmasına 30 Nisan'dan itibaren yasak getirildi.

YORUMLAR 6
  • MERT ERSAN 2 yıl önce Şikayet Et
    Matbaayı da yasaklamışlardı..sonuç matbaa galip geldi..
    Cevapla
  • Anon 2 yıl önce Şikayet Et
    Yani sonunda Turkiye'de ödemek yapmak için o kripto paraları döviz çevirmelisiniz, bu da aslında tam isabet olmuş çünkü o zaman ülkede döviz miktarı yükselecek, bence onun için tamamen yasak yapmadırlar, ayrıca döviz para oldu zaman tamamen kontrolü ödemeler olacak, sahtekarları durdurmak için daha kolay olacak.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    Dolar verip Kripto para alanlar ülke dışına Dolar çıkarmış oluyorlar. Bu işlemler artıp milyarlarca dolar seviyesine çıktığında Türkiye'nin cari açığını da yükseltir ve MB nı zora sokar. Kripto paraların dünya çapında, daha profesyonelce yönetilen ÇİFTLİK BANK dolandırıcılığından pek bir farkı yoktur. Bu ortaya çıktığında en büyük zararı M. Bankaları ve Devletler görecektir. Bu açıdan Kripto paraların alım satım işlemleri de yasaklanmalıdır.
    Cevapla
  • Hayrettin 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD'ye karşılıksız dolar basıyor piyasaya veriyor denilerek, bundan hayıflanıyorduk. Ya şimdi ne yapıyoruz, arkasında hiçbir güç ve dayanak olmayan kripto paralarla kumar oynuyor kısa zamanda servet elde etmeyi umuyoruz. Akla mantığa sığar mı? Bence sığmaz. Bu saadet zinciri son bulduğunda sen de yaşamış olursun belki! Gelecek benden sorulmaz diyorsun yani.
    Cevapla
  • Misafir 2 yıl önce Şikayet Et
    ABD ve yanılmıyorsam İngiltere'de kripto paralar kredi kartı şeklinde kullanılabiliyor demek ki oradaki bankacılık ve kredi kart sistemi buna göre ayarlanmış
    Cevapla
  • vatan 2 yıl önce Şikayet Et
    öyle bir şey yok. kripto para markaları kendi kartlarını çıkartıyorlar bizdeki migros kart, istanbul kart vb. gibi. sonra gidip şirketlere teklif ediyorlar bizim kartımızı alışverişlerinizde kullanılabilir hala getirin diye. Kabul eden şirketlerle sözleşme yapıyorlar. Bu kripto paranın kartını kullananlar gidip buralardan alışveriş yapabiliyor. Zaten kara para aklamak isteyenlerin yapmak istedikleri de buydu yıllardır. denetimsiz bir ortamda, silah, insan ve uyuşurucu kaçakçılığından elde ettikleri paraları anonim olarak tekrar reel ekonomiye sokabilmek. Bunun için ortaya çıkarıldı bu kripto para olayı. Dijital para ile kripto parayı karıştırmayalım lütfen.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle