Erdoğan talimat vermişti! Milyarlarca dolar kazandıracak: İşte ilk yerli kenevirler

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla başlayan kenevir hamlesinde Türkiye’nin ilk yerli kenevir tohumları ‘Narlı’ ve ‘Vezir’ tescillendi.

Erdoğan talimat vermişti! Milyarlarca dolar kazandıracak: İşte ilk yerli kenevirler
Erdoğan talimat vermişti! Milyarlarca dolar kazandıracak: İşte ilk yerli kenevirler
GİRİŞ 06.04.2021 11:28 GÜNCELLEME 06.04.2021 16:05
Bu Habere 26 Yorum Yapılmış
  • Uyuşturucu özelliği nedeniyle 1990'lı yıllardan itibaren dünya genelinde ekim alanı gerileyen kenevir, daha çok endüstriyel olarak kullanılmaya başlandı.
     
  • Kenevir ekim alanları, dünya genelinde 1990'da 63 bin hektarken 2017'de 26 bin hektara geriledi. Aynı dönemde kenevir tohumu üretimi 35 bin tondan 93 bin tona ulaştı.
     
  • Avrupa'da bugüne kadar tescil edilen 69 kenevir çeşidinin yarıya yakını son 10 yılda geliştirildi. Bu çeşitlerin çoğu, düşük oranda esrarın etken maddesi tetrahydrocannabinol (THC) içeren endüstriyel tip kenevir oldu. THC, bitki ıslah çalışmalarıyla ayrıştırılarak, oranı kenevir kuru ağırlığının yüzde 0,2-0,3'üne kadar düşürüldü.
     
  • Yapısındaki uyuşturucu madde oranından dolayı kontrollü ekilmesi gereken kenevirle ilgili Türkiye'deki mevzuata bakıldığında, lif, sap ve tohumunun amacı dışında yetiştirilmesi yasaklanırken, bilimsel araştırmalarla THC'si düşük kenevir çeşitlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.
     
  • Cumhurbaşkanı Erodğan'ın talimatıyla başlayan kenevir üretimi artarak devam ediyor.
     
  • Türkiye'de ortalama 1 dekardan 100 kilogram lif elde ediliyor. Lifin kilogramı ise ortalama 15 liradan satılıyor. Bin 500 lira gelir elde edilen 1 dekarda, 800-850 lira masraf yapılıyor.
     
  • Tohum amaçlı endüstriyel kenevir yetiştiriciliğinde ise 1 dekardan 50-60 kilogram tohum elde ediliyor. Bunun kilogram fiyatı ise 25-30 liraya satılıyor. Bin 250-bin 500 lira gelir elde edilirken, gider 800-850 lira oluyor.
     
  • Kenevir kağıt üretimi, sabun ve kozmetik ürün, kumaş, bina yalıtımı, otomobil endüstrisi ve gıda da kullanılabiliyor. 
     

Türkiye’nin ilk yerli kenevir tohumları ‘Narlı’ ve ‘Vezir’ tescillenirken, 2 yeni tohum türünün ise tescil çalışmalarına başlandı. Uyuşturucu özelliği bulunmayan kenevirler, endüstri alanında kullanılacak. Uygulanan birtakım testler sonucu tescillenen kenevirler, Türkiye’nin ilk yerli kenevir tohumları olma özelliğine sahip oldu. ‘Narlı’ isimli kenevirin tekstil üretiminde, ‘Vezir’ isimli kenevirin ise tohum verimi yüksek olması dolayısıyla gıda takviyesi alanında kullanılacağı belirlendi. Türkiye’nin ilk yerli tohumlarının tescil süreci tamamlanırken, 2 yeni tür için ise başvurular yapıldı. Yeni tür tohumların 2024 yılında tescillenmesi bekleniyor.


 

"TÜRKİYE'NİN İLK YERLİ VE MİLLİ KENEVİRLERİ"

Tescil süreci tamamlanan kenevirlerin, Türkiye’nin ilk yerli kenevirleri olduğunu belirten OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, şunları söyledi:

"2013 yılında Türkiye’deki kenevirlerle ilgilenmeye başladık. Öncelikle Türkiye’de kenevir ekim alanlarının artırılması ve bunun ekonomiye kazandırılması için tescilli bir üretim modeline girmemiz lazım, diye düşündük. Tescilli üretim modeli de sertifikalı tohumdan geçer. Bununla ilgili ülkemizde daha önce tescilli bir tohum söz konusu değildi. Tescil süreci uzun bir süreç. Bu sürece ilk olarak kurum imkanları ile başladık daha sonra yapmış olduğumuz çalışma TÜBİTAK tarafından kabul edildi. TÜBİTAK’ın sağlamış olduğu finansla OMÜ ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü ortak olarak bu çalışmaya girdik. 2019 yılının ocak ayında 2 türün ön plana çıktığını gördük. Bunların tescil edilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’na başvuru yaptık. Türkiye’de tescil süreci 2 yıl sürüyor. Birtakım testlerden geçtikten sonra 2021 yılının Mart ayında ‘Vezir’ ve ‘Narlı’ adında iki adayımız tescil aldı. Şu an Türkiye’nin ilk yerli ve milli kenevirleri tescil olmuş oldu."
 

"KENEVİR ÇOK YÖNLÜ KULLANILAN BİTKİ"

Kenevir türleri hakkında bilgi veren Prof. Dr. Selim Aytaç, "'Narlı' daha çok tekstil üretimi için uygun ince saplı, fazla uzamayan ancak ince ve kaliteli lif verebilen bir özelliğe sahip. 'Vezir’in ise tohum verimi yüksek ve tohumu kimyasal içerik bakımından, protein ve yağ oranı bakımından oldukça zengin. Kenevir çok yönlü kullanılan bir bitki. Bunun dışında biyo-polimer, biyokompozit ve biyoplastik gibi ürünlere dönüşümde daha avantajlı çeşitlerin geliştirilmesi lazım. Yine yasal sıkıntılar atlatılırsa gıda takviyesi olarak kullanımı gündemde olabilecek. Keneviri, kağıt sektöründe kullanabiliriz, bununla ilgili çeşitlerin geliştirilmesi lazım. Biz çeşit geliştirmeyle ilgili çalışmalara devam ediyoruz. 2022 yılının Ocak ayında 2 yeni adayımız daha var. Şu an tohum çoğaltımı yapıyoruz. Onların da tescil başvurularını yapacağız. Beklentimiz, 2024’ün başlarında 2 adayın daha tescil almış olmasıdır. İsimleri de şu an belli ancak isimlerini daha sonra söyleyeceğiz. Tescillenen 2 tohumumuz ile Ar-Ge çalışmalarını yapabiliriz. 'Vezir' ve 'Narlı’nın polimer veya diğer kompozit sanayinde kullanımı ile ilgili üretim çalışmalarına girdik. Bununla ilgili projelerimiz başladı. Üniversite olarak Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak çalışmalar ve görüşmeler yapıyoruz” diye konuştu.

KAYNAK: DHA
YORUMLAR 26
  • Dahi 3 yıl önce Şikayet Et
    Erdogan dan Allah razı olsun.
    Cevapla
  • Yanlış 3 yıl önce Şikayet Et
    Bence isimde hata var. Kıyafet üretimi için olan vezir. Tohum için üretilenin ismi narlı olmalıydı.
    Cevapla
  • ... 3 yıl önce Şikayet Et
    ulan bişeyede muhalefet olmayın be ne şükürsüz nankörlersiniz
    Cevapla
  • 44((◉‿◉))44 3 yıl önce Şikayet Et
    Ülkemizde özür dileyerek söylüyorum,okumadan ahkam kesen mankurtlar ne yazıkki.Bu bitkinin doğaya vereceği faydalarını mı desem,ilaç sanayinde verdiği mucizeleri mi desem endüstriyel olarak verdiği faydayımı desem say say bitmez. birileri zengin olsun diye ektirilmedi.yazık
    Cevapla
  • Nazım Zengin 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir haber sitesinde Vezirköprü'de geçen yıl bu bitkiyi ekenlerin ellerinde kaldığını okumuştum. Kenevir haberi yapıp köylünün değil de ABD'nin gözlerine bakacaksak bari köylünün umutlarını sömürmeyin derim.
    Cevapla
  • Vanlı 3 yıl önce Şikayet Et
    Devlet kenevirden üretilen kağıt fabrikası kursun o zaman.
    Cevapla
  • sade vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    ne alaka abd , samsun daki olayda dolandırıcılık var adamın biri ektiriyor tohumları alıp para vermiyor ciftçinin elinde sapları kalıyor onları da almaya gelmiyor adam bilip bilmeden yorum yapmayın
    Cevapla
  • MUSTAFA 3 yıl önce Şikayet Et
    Üreticinin elinde kaldığına dair haberler vardı, pazar konusunda da çalışma yapılırsa iyi olur.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle