Vatandaşın üzerindeki yük azalıyor! Vergiler sıfıra kadar indi

Hazine ve Maliye Bakanlığı, ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirmeyi esas alan reform için harekete geçti.

Vatandaşın üzerindeki yük azalıyor! Vergiler sıfıra kadar indi
Vatandaşın üzerindeki yük azalıyor! Vergiler sıfıra kadar indi
GİRİŞ 30.03.2021 10:59 GÜNCELLEME 30.03.2021 11:01
Bu Habere 22 Yorum Yapılmış
  • Dolaylı vergide vatandaşın üzerindeki yükü azaltmak için düğmeye basan hükümet reform çalışmalarına hız verdi.

  • 2000 yılından bu yana attığı adımlarla OECD ortalamasının altına indirilen dolaylı vergilerin payı 2002'de yüzde 46.9 iken bu oran önceki yıl yüzde 39 olarak gerçekleşti.

  • Asgari ücretle çalışanlara yönelik AGİ uygulamalarında yapılan iyileştirmelerle üç çocuklu bir ücretliden alınan gelir vergisi aylık olarak sıfıra kadar indi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi sisteminde vatandaş odaklı reform adımları için kolları sıvadı. "Ödeme gücüne göre artan oranda vergilendirmeyi" esas alan hükümet, 2002'den bu yana KDV, ÖTV, damga vergisi ve iletişim vergisi başta olmak üzere dolaylı vergi yükünü de hafifletmeye devam ediyor.

Türkiye düğmeye bastı! Malezya modeli geliyor

Geliri düşük olan esnafa kalıcı olarak vergi muafiyeti, Vergi Usul Kanunu'nun gönüllü uyumu teşvik edecek şekilde güncellenmesi, dijital vergi sistemi başta olmak üzere vatandaşı rahatlatacak düzenlemeler aralık sonuna kadar yaşama geçirilecek. Doğrudan vergilerin gelirler içindeki payında artış sağlanacak.

DİJİTAL VERGİ DAİRESİ UYGULAMASINDA SON AŞAMAYA GELİNDİ

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan beyanname verme, iade, zaman aşımı, defter tutma, fatura düzenleme gibi konuların yer aldığı Vergi Usul Kanunu'nu günün koşullarına uygun hale getirmeye yönelik çalışmayı belli noktaya getirdiklerini söyledi. Bakan Elvan, "Dijital vergi dairesi uygulamasına ilişkin çalışma da son aşamaya geldi. Dijital vergi asistanı adı altında bir sistem kuruyoruz" diye konuştu.

Moody's, Fitch ve S&P yapmadı! Türkiye harekete geçti

DOLAYLI VERGİLERİN PAYI OECD ORTALAMASININ ALTINDA

Bakan Elvan, AK Parti'nin iktidara geldiği 2002'den bu yana dolaylı vergilerin OECD ortalamasının 1.8 puan altında yüzde 9'a indiğine dikkat çekti. Bakan Elvan vergi gelirlerine ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta, "Türkiye'de dolaylı vergilerin payı 2002'de yüzde 46.9 iken bu oran önceki yıl yüzde 39 olarak gerçekleşti" dedi.

Bakan Elvan, vergi tarifesinde vergi dilimlerinin gelir seviyesi yükseldikçe arttığını anımsatarak, "Vergi tarifesine göre daha fazla gelir elde edenler için daha yüksek vergi oranları, daha az gelir elde edenler için daha düşük vergi oranları uygulanıyor. Asgari geçim indirimi uygulaması ile belirlenen indirim tutarları, ücret üzerinden hesaplanan gelir vergisinden düşülüyor" dedi.

Vergi sisteminde yeni dönem başlıyor! Vatandaşa büyük kolaylık

3 ÇOCUKLU ÜCRETLİDE VERGİ SIFIRA İNDİ

Bakan Elvan, asgari ücretli olarak çalışan vatandaşların vergi yükünün AGİ uygulamalarıyla medeni durumlarına göre yüzde 1.45 ile 5.25 arasında olduğunu ifade etti. Bakan Elvan, üç çocuklu bir ücretli için asgari ücretin tamamının yılın büyük bir kısmında vergi dışı kaldığını, gelir vergisi yükünün aylık olarak sıfıra kadar indirildiğini belirtti.

REFORMLAR YIL SONUNA KADAR TAMAMLANACAK

Çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmalarının revize edilmesi, uluslararası yatırımcıların birden fazla ülkeyi ilgilendiren vergisel sorunlarının çözümünde diğer ülkelerle karşılıklı anlaşma yönteminin kullanılması gibi reform adımlarının da yılsonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 22
  • sergen 2 yıl önce Şikayet Et
    kira gelir vergisi .ne oldu .atıyorsunuz.600.000 tl üstünde kazanana gelir vergisi diyorsunuz öte yandan adamın yıllık 10.000 tl lik kirasına göz koyuyorsunuz.vergi öde diyorsunuz.emekli adam oda olmassa aç kalacak bunları niye demiuyorsunuz.
    Cevapla
  • halıl 2 yıl önce Şikayet Et
    araba vergisi yuzde 60..dunyada örneği yok..Kdv.Ötv hpsı beraberce alınıyor..oh ne ala..
    Cevapla
  • Tsli 2 yıl önce Şikayet Et
    Yüzde 60dan da fazla. Kardeşim deki 20 yıllık arabası olan resmi kanaldan gerçek olarak arabasını kesin hurdaya çıkarsın, buna karşılık yerli üretim araçlarda vergi indirimi veya destekleme olsun. Yeni evlenen ve devamında çocuğu olan çiftlere de bu hak verilsin. Hem aile ozendirilir hem garibanda araba belki biner.
    Cevapla
  • iga 2 yıl önce Şikayet Et
    agi işçinin değil patronun cebine giriyor. maaşı agi kadar kesiyorlar önce üstüne devletin verdiği agiyi koyuyorlar.
    Cevapla
  • Gökhan 2 yıl önce Şikayet Et
    Ne enflasyona bakarım ne dolara ne altına v.s ben bakarım marketten çıkarken kendime o yüzden Allah yardımcımız olsun inşAllah herşey düzene girer..
    Cevapla
  • hakan24 2 yıl önce Şikayet Et
    nerde indi sürekli artıyor insanların aklıyla dalga geçmeyin
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle