Türkiye düğmeye bastı! Malezya modeli geliyor

Katılım Finans Kanunu için kolları sıvayan Türkiye, katılım finansta başarılı ülkelerin başında gelen Malezya'yı bu konuda model alacak.

GİRİŞ 27.03.2021 11:45 GÜNCELLEME 27.03.2021 12:07
Bu Habere 52 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi ve BDDK, katılım finans sektörünü tek çatı altında toplayacak Katılım Finans Kanunu için kolları sıvadı. Hem kanun hem de katılım finans altında yer alan tüm sektörlere yönelik uluslararası standartlarda Merkezi Danışma Kurulu 31 Aralık tarihine kadar yaşama geçirilecek. Faizsiz finans sistemi müşterilere kapsamlı şekilde anlatılacak, hedef müşterilerle iletişim güçlendirilecek. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi, Türkiye Katılım Bankacılığı Strateji Belgesi'ni 2021-2025 dönemini kapsayacak şekilde güncelledi.

Katılım Finans Dairesi Başkanlığı kuruldu

HEDEF YÜZDE 15'LERE ULAŞMAK

Hem ulusal hem de uluslararası alanda yol haritası olacak belgede, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Katılım finansın bankacılık sektörü içindeki payının yüzde 15'e çıkarılması" hedefi korundu. Katılım bankacılığı pazar büyüklüğü, gelecek öngörüsü ve strateji güncelleme çalışması yapılarak yeni stratejik hedef ve aksiyonlar belirlendi. Katılım bankacılığının hedef müşterileriyle iletişimi güçlendirilecek. Faizsiz finans sisteminin işleyişi müşterilere kapsamlı şekilde aktarılacak. Dijital yetkinlik artırılacak, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılayacak ürün çeşitliliği sağlanacak. Bireylerin, sektör çalışanlarının katılım finans okuryazarlığı artırılacak. Faizsiz finansta uzman insan kaynağı yetiştirilecek.

İstanbul Finans Merkezi için 10 maddelik yasa

YÜZDE 54 BÜYÜME

Geçen yıl katılım bankacılığı toplam aktifleri yüzde 54 büyüme gösterirken, pazar payı yüzde 7.2 yükseldi. Toplam fonlarda yüzde 49 kullandırılan fonlarda ise yüzde 60 büyüme sağlandı. Şube sayısı bin 255, personel sayısı da 16 bin 849 oldu. Katılım bankacılığının gelişimi için gerçekleşecek aksiyonlar 6 temel stratejik hedef altında planlandı. Rapor, 29 Mart'ta kamuoyu ile paylaşılacak.

MALEZYA MODEL OLACAK

Katılım finansta başarılı ülkelerin başında gelen Malezya bu konuda model olurken, Endonezya ve Körfez ülkeleriyle de işbirliğine gidilecek. Kamu katılım finans kuruluşları da yeniden yapılandırılacak. Strateji belgesinde sigortacılık, sermaye piyasaları konusunda da bir vizyon ortaya konulurken, yeni ürünler teşvik edilecek. Katılım sigortacılığını teşvik edici mahiyette mevzuat ve kurumsal yapı geliştirilecek. Her tür risk grubuna hitap eder şekilde yaygınlaştırılacak. Ekonomi reform paketi kapsamında "katılım finans derecelendirmesi" sistemi de hayata geçirilecek.

KAYNAK: SABAH
YORUMLAR 52
  • YasinBaba 3 yıl önce Şikayet Et
    Kendi modelimizi icad edelim Adil düzen
    Cevapla
  • Akyürek 3 yıl önce Şikayet Et
    Tamam bu iyi millet para versin bunlara malezya sistemi faiz yok haram yok güven var helal var parada iki kat geri geliyor allah reisimizi korusun daha ne yapar bir insan millete hizmette
    Cevapla
  • Emrk 3 yıl önce Şikayet Et
    Eğer şu an tüm bankalar faiz kelimesini kaldırıp helal kazanç deseler zaten sorun çözülür bütün bankaların çalışma sistemi aynıdır kimi faiz der kimi faiz demez sonuçda hepsi aynı kapıya çıkar faiz almak Ve vermekte aynıdır ilk önce Devlet kendi içinde düzeltmeli
    Cevapla
  • Heyhat... 3 yıl önce Şikayet Et
    Bütün bankaların çalışma sistemi aynı degildir merak ediyorum fıkıh bilgin varsa isbatla...
    Cevapla
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    Ya Allah aşkına ne diyorsun sen ya. Arkadaş hiç bilgi sahibi olmadan da fikir sahibi olunmaz ki ya. Bu kadarına da pes vallahi .
    Cevapla
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Gelirden fazla harcanırsa, giderlerin nereye gittigini arıştırmasan hangi modele gecersen gec sonu batmaktır.
    Cevapla
  • Alperbaturalp 3 yıl önce Şikayet Et
    İsraf fazlada ondan. Milli Eğitim İş sağlık ve Güvenlik biriminde 9 tane denetim var biri hariç hepsi sağlığı ilgilendiriyor. Bakanlıkta birileri basamak atlayacağım diye hep bir proje çıkarıyor ve öyle devam ediyor gidiyor. İsrafı düşünen yok.
    Cevapla
  • Ayşe 3 yıl önce Şikayet Et
    Lütfen enflasyonun altında gelir vererek , inananların parasını pire etmeyin. ..imdaaaaat....
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle