Son dakika: Merkez Bankası Başkanı'ndan faiz açıklaması

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yaptığı son dakika açıklamasında "Hemen faiz indirilecek yargısı doğru değil." ifadelerini kullandı.

GİRİŞ 29.03.2021 08:15 GÜNCELLEME 29.03.2021 09:27
Bu Habere 37 Yorum Yapılmış

Bloomberg’in sorularını yazılı olarak yanıtlayan Kavcıoğlu, “Nisan veya sonrasındaki aylarda PPK kararıyla ilgili hemen faiz indirilecek şeklinde önyargılı bir yaklaşımı doğru bulmuyorum” değerlendirmesini yaptı.
 

Başdanışman Ertem'den 'MB' açıklaması


“Yeni dönemde de kararlarımızı kurumsal bir para politikası anlayışıyla enflasyondaki düşüşün kalıcılığını sağlayacak şekilde almaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Kavcıoğlu, “Bu çerçevede şu ana kadar atılmış olan politika adımlarının etkilerini de gözlemleyeceğiz” diye konuştu.

Göreve geldikten sonra ilk kez bir söyleşi veren Kavcıoğlu, Merkez Bankası’nın yüzde 5 enflasyon hedefine sıkı sıkıya bağlı olduğunu dile getirdi.

ENFLASYON HEDEFİ

Kavcıoğlu, “Merkez Bankası'na enflasyonu kalıcı bir şekilde düşürmek için elindeki araçları kullanmak konusunda Kanun’la araç bağımsızlığı verilmiştir. Merkez Bankamız da değişen dünya koşulları altında ve başta enflasyon görünümü olmak üzere yurt içi makro ekonomik gelişmeler ışığında para politikası araçlarını günün şartlarına göre bağımsız şekilde kullanmaya devam edecektir” diye konuştu.

Kavcıoğlu prensip olarak da etik olarak da daha önceki kararlar hakkında yorum yapmayı doğru bulmadığını belirtti. Kavcıoğlu, “Hükümet ile belirlenen orta vadeli yüzde 5 enflasyon hedefine sıkı sıkı bağlıyız ve bunun sürdürülebilir büyüme için de ne kadar önemli olduğunun farkındayım. Para politikası duruşunu belirlerken gerçekleşen ve beklenen enflasyonla birlikte küresel sermaye akımları, benzer ülkelerin reel getirileri ve yerleşiklerin portföy tercihlerini de dikkate alacağız” sözlerini kullandı.

Rezervler

Türk lirasını desteklemek için rezervlerin kullanımına ilişkin soruyu yanıtlayan Kavcıoğlu, “Gelecek dönemde Merkez Bankası, Para ve Kur Politikası metninde belirtildiği gibi dalgalı kur rejimine bağlı kalacak, kurlar serbest piyasa koşullarında arz ve talep dengesine göre oluşacaktır” değerlendirmesini yaptı.

Kavcıoğlu, “Merkez Bankası uygun koşullar oluştuğunda rezervlerini güçlendirmeye yönelik araçları iletişimi önceden ve gerektiği şekilde yaparak devreye alabilecektir” açıklamasını yaptı.

Kavcıoğlu, TCMB’nin tek politika faizi uygulamasına devam edip etmeyeceğine yönelik bir soruya, “Para politikasının operasyonel çerçevesini koruyacağız, bir hafta vadeli repo faiz oranı para politikası açısından temel politika aracımız olmaya devam edecek. Sadeleştirilmiş operasyonel para politikası çerçevesinin, aktarım mekanizmasını güçlendirdiğini, kararların ve uygulamaların daha sade ve net şekilde iletişiminin kurulmasına imkân verdiğini görüyoruz” sözleriyle yanıt verdi.

YORUMLAR 37
  • Gerçekçi olan 3 yıl önce Şikayet Et
    Esnaf zamlara yetişemiyor. Son merkez değişimi i bize kur başı 1 TL maal oldu. Faiz aynı faiz. Ekonomideki bu tezatlık akla ziyan. Tuttuğumuz elimizde kalıyor...
    Cevapla
  • hormonsuz fikir 3 yıl önce Şikayet Et
    kimsenin piyasayı rahatlatacak bir şey yapmıyor olmaması saçma değil mi? doların neden çıktığını biliyoruz da, neden indirilmediğini anlayamıyoruz. piyasa açıklama ve müdahale bekliyor. yoksa amaç doları yükseltmek miydi? Öyle değildir diye umuyorum ama öyleyse kimsenin yatacak yeri kalmaz.
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizleri hemen sıfırla !! Sen kim oluryorsun da faize karşı olan Reisimize diklenmeye çalışıyorsun ! Faiz sebep enflasyon sebeptir diyen Reisimizden iyi mi biliyorsun !!
    Cevapla
  • ne anlamalıyız 3 yıl önce Şikayet Et
    ağbal'ın neden görevden alındığıyla ilgili bir açıklama yok. sadece dedikodular var. Faizi artırmak doları baskılamak içindi. Bunu herkes biliyor. Bunun için görevden almak demek kontrolü kaybetmiş olmak demek.
    Cevapla
  • doğruları konuşan 3 yıl önce Şikayet Et
    tamaaaam rumuzlu yorumcu. Murat haklı. Sen Reisimizden iyi mi bileceksin. Faizler derhal inmesi lazım. İnmeyecekse niye Reisimiz Naci Ağbal'ı görevden aldı?
    Cevapla
  • tamaaaaam 3 yıl önce Şikayet Et
    ironi yaptıysan komik değilsin yapmadıysan en yakın zamanda beynine baktır var mı diye
    Cevapla
  • Yasin 3 yıl önce Şikayet Et
    Senin düşündüğün gibi olsa dolar 20 lira olur biraz sabır
    Cevapla
  • Murat 3 yıl önce Şikayet Et
    Tabi ya Turkıye musluman ulke degil hic faizle işi olur mu canım
    Cevapla
  • Yusufeli 3 yıl önce Şikayet Et
    Ekonomik sıkıntı sebebi pandemidir iktidar değil. Tüm dünyada sıkıntı var. Allah devletimizi Selahattin severlerin eline düşürmesin gerisi hallolur!
    Cevapla
  • korkut atlı 3 yıl önce Şikayet Et
    bir hamle yapmanın 1ooo tane yolu varsa, en kötüsünü seçmek???
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle