Beştepe'de altın zirvesi! Hedef 5 yılda 100 ton üretim

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bakanlara başta altın, gümüş ve bakır olmak üzere madencilik sektörüyle ilgili brifing verdi.

Beştepe'de altın zirvesi! Hedef 5 yılda 100 ton üretim
Beştepe'de altın zirvesi! Hedef 5 yılda 100 ton üretim
GİRİŞ 27.03.2021 12:53 GÜNCELLEME 27.03.2021 13:01
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış
  • Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve bakanlara, koronavirüs salgınıyla birlikte küresel ölçekte yukarı yönlü baş döndüren bir fiyat hareketine sahne olan, ekonomiler için “olmazsa olmaz” kabul edilen başta altın, gümüş ve bakır olmak üzere madencilik sektörüyle ilgili brifing verdi.

  • Enerji yönetiminin hedefi, yeni sahaların da devreye girmesiyle 5 yıl içinde 100 ton altın üretimine ulaşmak. Yurt içindeki talebin en az yarısını yerli kaynaklardan karşılamak.

  • Kabinede, yerli üretimi artırarak, (altın hariç) maden sektöründe yıllık 20 milyar doları bulan ithalatı azaltmak için atılacak adımların konuşulduğu belirtiliyor.

  • Arama ve üretime yönelik izin süreçlerinin hızlandırılmasının önemli bir başlık olarak öne çıktığı ifade ediliyor.

Geçen yılın ikinci çeyreğinde küresel ölçekte etkisini gösteren koronavirüs salgınıyla birlikte bakır, nikel, çinko, demir gibi madenlerin fiyatları, tarihte örneğine az rastlanacak biçimde artışa geçti. Altın ve gümüş fiyatları da bu sürece eşlik etti.

Bu gelişme, maden gereksinimini ithalat yoluyla karşılayan ülkelerin ekonomilerinin zorlanmasına yol açtı. Dış girdiye bağlı olan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu ülkelerin üretim maliyetleri arttı. Bu ülkeler, altın, gümüş ve diğer emtianın ithalatı için daha çok kaynak ayırmak zorunda kaldı.

Merkez Bankaları altın fiyatlarını yükseltecek

TÜRKİYE’DE MADEN ARAMA VE ÜRETİMİNDE DURUM NE?

Türkiye’nin, maden üretimi yıllık 800 milyon ton, 15-20 milyar dolar. İhracat yıllık 4-5 milyar dolar, ithalat 20 milyar doları aşkın. Madenciliğin, Gayri Safi Milli Hasıla’ya katkısı sadece yüzde 1. Madencilik ürünleri dahil yüzde 3-5 düzeyinde seyrediyor. Sektörde 6 bin 600 işletme var, toplam istihdam 130 bin.

ARAMA RUHSATI AZALIYOR

Habertürk'ten Olcay Dilek'in haberine göre Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü verilerine göre, madencilik sektöründe ruhsat başvuruları geriliyor. Arama ve işletme ruhsat sayıları da hızla azalıyor. Buna göre madencilik alanına ilişkin başvurular, 5 binden bin 200’e dek geriledi; ruhsat sayısı da 30 binlerden 15 bine indi. Arama ruhsatı 5 bin 500 iken, işletme ruhsatı 10 binlere indi.

5 YILDA 100 TON ALTIN ÜRETİLECEK

Bu sektörde 13 bin 200 kişi doğrudan istihdam ediliyor. Türkiye'de üretilen madenler içinde en fazla katma değer sağlayanlar arasında ilk sıralarda altın geliyor. Geçen yıl 42 ton üretim yapıldı. Bu üretimin, ekonomiye katkısı 2.4 milyar dolar. Buna karşılık 25 milyar dolarlık da ithalat yapıldı. (2020-2025 yılları arasında yıllık ithalat 8-10 milyar dolar.) Enerji yönetiminin hedefi, yeni sahaların da devreye girmesiyle 5 yıl içinde 100 ton altın üretimine ulaşmak. Yurt içindeki talebin en az yarısını yerli kaynaklardan karşılamak.

Türkiye'den altın için 6 milyar dolarlık hamle!

BEŞTEPE'DE ALTIN ZİRVESİ

Enerji Bakanı Dönmez, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve bakanlara, salgınla birlikte dünyada yaşanan gelişmelerin ışığında Türkiye’deki madencilik sektörünün dünü ve bugünüyle ilgili brifing verdi. Çalışmaları anlattı. Kabinede, yerli üretimi artırarak, madencilik sektöründe yıllık 20-25 milyar dolar aralığında seyreden ithalatı azaltmak için atılacak adımların konuşulduğu belirtiliyor. Arama ve üretime yönelik izin süreçlerinin hızlandırılmasının önemli bir başlık olarak öne çıktığı kaydediliyor. Sektör, özellikle Tarım ve Orman Bakanlığı’nın görev ve yetki alanına giren konularda izin süreçlerinin seri hale getirilmesinin büyük önem taşıdığı görüşünü dile getiriyor.

KAYNAK: HABERTÜRK
YORUMLAR 23
  • İstanbullu 3 yıl önce Şikayet Et
    2003 te Yıllık altın üretimi 1 ton bile değilken 2020 de 42 tona ulaşmış. Ak parti farkını anlatmaya başka söze gerek yok.
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    evet vatandaş olarakta 42 olmasada en az 10 kat zenginleşmişiz tebrik ediyorum herkesi
    Cevapla
  • Salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Nerde o Lozanın gizli medeleri diyen kitle ? Hani 2023de bittiyor ucuyoruz diyenler. Herşeyin yalan olduğunu aladınızmı şimdik.
    Cevapla
  • miner 3 yıl önce Şikayet Et
    bu toplantı altın madencilerinin önünü açma toplantısıdır. türkiyede 2 tip madenci var. 1. güçlü şirketler ki bunlar kömür altın ve metal madencileridir devlet hatta hükümet desteklidirler, toplantıda bunun kanıtıdır... 2. orta ölçekli madenciler, sahipsizdirler. sermaye emek vb tüm imkanları ile çalışırlar ancak saçma sapan bürokrasi siyasi engellerle mücadele etmekten engellenmekten, büyük şirketlerin önünü açmak için dayak yemekten bıkmış tiksinmiş hatta ülkesine küsmüş ... ruhsat sayılarının düşmesi bunun en büyük kanıtıdır. Allah dürüst çalışan madencinin ahını alanın sonunu hayretmez. buda böyle biline!
    Cevapla
  • yorumcu 3 yıl önce Şikayet Et
    kanadali altin sirketlerini niye yazmamislae ki anlamadim
    Cevapla
  • Yusuf.ir 3 yıl önce Şikayet Et
    İyi haber kutlu olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle