Hemen harekete geçtiler! JP Morgan ve Deutsche Bank'tan Merkez Bankası açıklaması

TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu'nun getirilmesini değerlendiren JPMorgan, bu değişikliğin politika faizleri ve parasal çerçevesinden gelecekte izleyeceği politika konusunda piyasa belirsizliğine yol açmasının muhtemel olduğu yorumunda bulundu. Deutsche Bank ise piyasalardaki dalgalanmanın yatıştırılması için atılmasını gereken adımlar arasında faiz artırımına da yer verdi.

Hemen harekete geçtiler! JP Morgan ve Deutsche Bank'tan Merkez Bankası açıklaması
Hemen harekete geçtiler! JP Morgan ve Deutsche Bank'tan Merkez Bankası açıklaması
GİRİŞ 22.03.2021 13:18 GÜNCELLEME 22.03.2021 15:12
Bu Habere 127 Yorum Yapılmış

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alınarak yerine Prof. Dr. Şahap Kavcıoğlu atandı. Yaşanan görev değişimi sonrası bazı çevreler tarafından Türkiye ekonomisi hedef alınmaya başlandı. Hafta sonu İngiliz Financial Times ve Guardian gazetelerinden yapılan spekülatif açıklamalar sonrası şimdi de ABD merkezli JP Morgan'dan bir yorum geldi.

Türkiye'ye karşı kılıçları çektiler

Bakan Elvan'dan son dakika dolar açıklaması!

Önümüzdeki dönem için esas belirsizliğin yeni TCMB yönetiminin enflasyonu düşürme, şeffaflık ve öngörülebilirliği sağlama yönündeki taahhütleri nasıl gerçekleştireceği olduğuna işaret eden JPMorgan, "Piyasa belirsizliğinin azaltılması için, TCMB'den yakın zamanda daha fazla politika yönlendirmesi ortaya konulması anahtar" dedi.

Dolarda spekülatif hareketlilik! Uzmanlardan uyarı

Hala yüksek olan enflasyon, büyük dış finansman ihtiyacı ve global finansal şartlarda sıkılaşmaya olan kırılganlık dikkate alındığında, politika duruşunun yönünde anlamlı bir değişiklik için çok fazla alan görmüyoruz. Parasal çerçevenin şeffaf ve öngörülebilir tutulması çok önemli olmaya devam ediyor.

Büyüme ve enflasyon tahminleri ışığında TCMB'nin bir sonraki adımının Eylül'de 100 baz puan faiz indirimi yönünde olacağını düşünmeye devam ettiklerini belirten JP Morgan, "Ancak global finansal şartlarda sıkılaşma ortamında erken bir gevşeme veya buna atıfta bulunma zor kazanılan politika kredibilitesini baltalayabilir" tespitinde bulundu.

Büyük dış finansman ihtiyaçlarının ve gelişmekte olan piyasalara sermaye akışı için daha az destekleyici görünümün Türk yerel varlıkları için potansiyel kırılganlıkları artırdığını da ifade eden JP Morgan, şu an için Türkiye'ye yönelik herhangi bir tahminlerini değiştirmediklerini ve TCMB'den daha fazla yönlendirme ile verileri beklediklerini vurguladı.

PROF. DR. SEFER ŞENER:  EKONOMİK ALTYAPISI YOK
Prof. Dr. Sefer Şener, piyasalarda yaşananlara ilişkin "Doların düşmesinin veya yükselmesinin ekonomik altyapısı yok. Bu gibi durumlarda beklemek lazım. Ekonomik donelerde bir değişim yok. Panik yapmamak lazım. Yüzde 19’luk faiz devam ediyor. MB görev değişimi olur ama politika tektir. Asya piyasalarında dalgalanmalar var. Bu geçici bir durum. Piyasa yerine oturacaktır." dedi.

DEUTSCHE BANK: PİYASALAR YATIŞMAZ İSE FAİZ ARTIRIMI YAPILABİLİR

Deutshce Bank, TCMB Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınması sonrası piyasalarda yaşanan dalgalanmanın, tedirginliğin yatıştırılması için atılmasını beklediği adımları anlattı.

Piyasalarda istikrarın sağlanması için bir kabine değişikliğinin gündeme gelebileceğine işaret eden Deutsche Bank, burada Maliye Bakanı Elvan'ın koltuğunu koruyup koruyamayacağının izleneceğini vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın piyasalara yatıştırmak için bir ekonomik reform ajandası açıklayabileceğini anlatan Deutsche Bank, bunun yanı sıra oynaklığını sınırlayacak düzenleyici tedbirlerin gündeme gelebileceğini vurguladı.

Ağustos 2018'de BDDK'nın attığı adımların tekrarlanabileceğini anlatan Deutschbank, yerleşiklerin döviz alımlarına vergiyi artırmanın gündeme gelebileceğine işaret etti.

Ancak Deutsche Bank, bu tedbirlerin Türk varlıkları üzerinde baskıyı hafifletmemesi halinde TCMB'nin yeniden politika faizlerini artırmasının söz konusu olabileceğini de ifade etti.

YORUMLAR 127
  • Mechul 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu lobiciler daha birkaç güne faiz artırımı beklerken. Mb başkanının değişmesiyle 100 bas puan indirime gidilmesini öngördüğü değişikliği nedir anlayamadım. Demekki adamına göre kılıf. Yeni başkanın faiz sevmediğini duydular galiba. Ülkeyi batırmak için tam gaz çalışıyor bunlar.Allah sonumuzu hayreylesin bunların gazıyla çalışanlara Allah akıl fikir versin.
    Cevapla
  • cuneyt 3 yıl önce Şikayet Et
    şunları okuyup gorerek faiz artirimini ekonominin düzelmesinde care goren inanin bana rahatsizdir naci agbal alinmasi dogru bir karar faiz ülkeyi batirir net
    Cevapla
  • Cafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada uygulanan,gerçek enflasyon artı 3 puan reel faizdir.
    Cevapla
  • Hans 3 yıl önce Şikayet Et
    Sende herşey tin de ölümün yakındır kit beyin, adamların derdi büyük Anatolium ne demek sen bunuda bilmezsin şimdi, ozaman sana bol şans..
    Cevapla
  • Fazıl 3 yıl önce Şikayet Et
    Ey dolarcılar faizciler gözünüzü toprak doyursun insanlığınız batsın dininiz imanınız çıkar olmuş yuh be.
    Cevapla
  • F.kapi 3 yıl önce Şikayet Et
    Yahu bende ne dolar ne euro var yukselmis alcalmis hic umrumda degil ithal mal da almiyorum cokta tin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle