Yeni Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan dikkat çeken yazı: Kaybeden hep ülkemiz oldu

Naci Ağbal'ın görevden alınmasının ardından Merkez Bankası Başkanlığı'na atanan Şahap Kavcıoğlu, 9 şubatta kaleme aldığı yazısında 'Yüksek faiz, düşük kur' politikasının Türkiye'deki sorunları çözmeyeceğini ilerleyen dönemlerde sorunları derinleştireceğini belirterek, "Yüksek faiz, düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu" ifadelerini kullanmıştı.

Yeni Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan dikkat çeken yazı: Kaybeden hep ülkemiz oldu
Yeni Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'ndan dikkat çeken yazı: Kaybeden hep ülkemiz oldu
GİRİŞ 20.03.2021 12:44 GÜNCELLEME 20.03.2021 12:44
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal görevinden alınarak yerine Şahap Kavcıoğlu atandı. Ekonomi yazıları kaleme alan Kavcıoğlu, yüksek faize karşı çıkan bir isim.

"KAYBEDEN HEP ÜLKEMİZ OLDU"

Kavcıoğlu, 9 Şubat'taki yazısında, Türkiye'nin, dünyada likiditenin bol olduğu dönemlerde yıllarca yüksek faiz, düşük kur politikası uyguladığına vurgu yaparak, şu satırlara yer vermişti:

"Sıcak para yatırıma değil yüksek faize geldi. Sıcak para ülkeden çıkarken de düşük kurdan TL'den dövize dönüp ülkeden çıktılar. Yüksek faiz, düşük kur politikasından kaybeden hep ülkemiz oldu."

MERKEZ’E ‘REZERV’ ELEŞTİRİSİ: SANKİ 130 MİLYAR DOLAR UÇTU

Yeni Başkan Kavcıoğlu, rezervle ilgili açıklama yapmadı diye de Merkez Bankasını eleştirmişti. Şahap Kavcıoğlu, 2 Mart tarihinde yayınlanan makalesinde Merkez Bankası’na rezervlerle ilgili yöneltilen eleştirilere bankanın cevap vermemesini eleştirmişti. Kavcıoğlu, kaleme aldığı yazıda şunları paylaşmıştı:

“Geçen haftanın önemli konularından biri de muhalefet tarafından tekrar gündeme getirilen Merkez Bankası rezervlerinin neden eksiye düştüğü ve bu rezervlerin ne olduğu konusuydu. Aslında bu konunun TCMB tarafından açıklanması yararlı olurdu. Ancak TCMB’den bir açıklama gelmeyince, sanki bu konuşulan 130 milyar dolar bir yerlere uçtu gitti gibi algılanıyor. Tabii muhalefet de siyasi olarak bir şey bulmuş gibi bunu gündemde tutmaya çalışıyor."

Kavcıoğlu, yazısının devamında döviz rezervlerine ilişkin bilgiler verirken, "İhtiyaç olduğunda rezervler kullanılmayacaksa ne zaman kullanılacak? Kovid-19 başlayınca Mart 2020’de bütün dünya ekonomileri durdu, çalışamaz hale geldi, üretimler aksadı, işsizlik arttı, fiyatlama davranışı anormalleşti, talep düştüğü halde kurlar spekülatif ataklarla yükseltilmeye çalışıldı. Eğer rezervler böyle zamanlarda kullanılmasaydı, USD/TL kuru ne olurdu? Enflasyon ya da faizler kaça yükselirdi?" görüşünü paylaşmıştı.

YORUMLAR 9
  • ahmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Faiz arttırdıkça daha fazla istiyorlar.
    Cevapla
  • Ekonomi Düşüncesi 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizi düşürmeye devam ederseniz Türkiye’deki birsürü insan fazla borç çekecektir, yabancı parasına çevirecektir. Böylece TL değeri kaybeder. Tüm döviz kurları artar, halk sıkıntısı büyür. Türkiye’nin ekonomisi henüz tam güçlü olmadığı için şu an düşük faizi karşıyım. Önce Türkiye’nin ekonomisi tamamen güçlendirmeli, sonra düşük faiz sağlayabilir. Şu an faiz yüksek tutmalı. Bunlar daha adil.
    Cevapla
  • Hakan 3 yıl önce Şikayet Et
    Kredi faiz oranları düşsün kredi vadeleri 72 ay olsun
    Cevapla
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Faizi 0'a çekin bakalım Allah nasılda yardım etmeye başlıyor size. KORKAK olmayın Allah'ın ipine sarılın.
    Cevapla
  • Ozdegel 3 yıl önce Şikayet Et
    ne kadar kolay degil mi? hiç bir şey yapma her işi allaha havale et.
    Cevapla
  • İbrahim 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ına kurban senin işte bu, ben yorumlarda defalarca yazdım yabancı yüksek kurla geliyor düşük kurla çıkıyor 10 USD ile gelen yapanci 12.5 USD ile gidiyor yahu buna canmi dayanır
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle