Dev bankalar dolandırıcılık önlemlerini uygulamadı

Dev bankalar önemli güvenlik önlemlerini alamadıkları ve müşterilerini dolandırıcılık riskine karşı savunmasız bıraktıkları gerekçesiyle suçlama altında.

Dev bankalar dolandırıcılık önlemlerini uygulamadı
Dev bankalar dolandırıcılık önlemlerini uygulamadı
GİRİŞ 16.03.2021 09:49 GÜNCELLEME 16.03.2021 09:49

TSB, Virgin Money ve Metro Bank geçtiğimiz yıl birçok rakibi tarafından kabul edilen ödeme doğrulama sistemi (COP) kontrollerini kullanmadığı ve bu nedenle müşterilerini dolandırıcılık riskine maruz bıraktığı suçlamasıyla karşı karşıya. Doğrulama kontrolleri, dolandırıcıların başka biri gibi davranarak, mağdurları kendilerine para göndermeye ikna etmesine engel olmak için ortaya kondu.

Kontroller, nakit gönderen kişilerin, parayı gönderdikleri kişinin adını tam olarak girmesini gerektiriyor. Eğer hesap bilgileri uyuşmuyorsa, banka para transferini bloke edebiliyor. Bu önlem örneğin, mağdurlarla iletişime geçen ve yasal bir kurum adına para göndermelerini isteyen suçlulara engel oluyor. Ancak TSB, Virgin ve Metro, bu önlemleri uygulamadı ve diğer bankaların da eleştiri oklarını üzerine çekti.

Bu durum yalnızca bahsi geçen bankaların müşterilerini değil, onlara para gönderen herkesi etkiliyor. Fairer Finance’ten James Daley, bu önlemleri uygulamayan bankalar için “mazeret zamanının dolduğunu” söyledi. Rakip bankalar ise özellikle TSB’ye yönelik tepkilerini dile getiriyor, zira bankanın işlem hacmi diğer bankalara göre çok daha yüksek.

TSB, geçtiğimiz ay İngiltere İçişleri Bakanı Priti Patel tarafından incelenmeye alındı ve bankanın dolandırıcılıkla mücadele için neler yaptığı araştırıldı. Patel’in bankayla olan görüşmesinde, ödeme doğrulama kontrolleri odak noktası oldu. This Is Money’in haberine göre, bir sektör çalışanı, “TSB en zayıf halka olma ihtimali en yüksek banka. COP sistemi içinde olmadıkları sürece, TSB hesaplarına yapılan riskli ödemeleri takip edemiyoruz” dedi.

Mağdurun kandırılarak bir ödemeyi onaylamasının sağlandığı ödeme dolandırıcılıklarında, İngiltere’de 2020’nin ilk yarısında 207,8 milyon sterlinlik kayıp yaşandı. TSB’nin üst şirketi İspanyol bankası Sabadell, geçtiğimiz yılın sonunda İngiltere bankasını satışa çıkardığını açıkladı. Alınan bilgilere göre ise bu durum TSB’nin COP sistemine dahil olmak için yatırım yapmamasının bir nedeni olarak görülüyor.

Ancak TSB’den yapılan açıklamada, iddialar reddedildi ve “ödeme doğrulama sistemini önümüzdeki haftalarda kullanmaya başlamayı hedefliyoruz” dendi. Virgin ise kontrolleri, yılın ilerleyen dönemlerinde uygulayacaklarını açıkladı. Metro’nun ise bu konuda herhangi bir planı bulunmuyor.