Bakan Dönmez'den 'Akkuyu' eleştirilerine yanıt: 50 tane daha yapılacak

Muhalefetin Akkuyu Nükleer Enerji Santrali için yaptığı eleştirilere yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bugün itibariyle dünya genelinde 32 ülkede 443 santral devrede ve 50 tane daha yapılıyor. Tüm ülkeler santral sayılarını artırmaya devam ediyor” dedi. Dönmez, tüm risklerin Rus firmada olduğunu belirterek, diğer iki santral için Japonya ve Çin ile çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi

Bakan Dönmez'den 'Akkuyu' eleştirilerine yanıt: 50 tane daha yapılacak
Bakan Dönmez'den 'Akkuyu' eleştirilerine yanıt: 50 tane daha yapılacak
GİRİŞ 12.03.2021 11:11 GÜNCELLEME 12.03.2021 11:11
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış
  • Türkiye’nin 60 yıllık hayali olan ve Cumhuriyetin 100. Yılında üretime başlayacak Akkuyu Nükleer Santrali’nin üçüncü reaktörünün temeli atıldı. Santralin tam kapasite ile 2026 yılında hizmet vermeye başlayacak.

  • Bugün itibariyle 11 kişinin istihdam edildiği Akkuyu NGS’de inşaatın yoğun olduğu dönemde bu sayı 16 bine çıkması bekleniyor. Tesis İşletme döneminde ise 4 bin kişiye istihdam sağlayacak.

  • Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesine inşa edilen Akkuyu Nükleer Santrali üretime başladığında Türkiye’nin bugünkü elektrik ihtiyacının yüzde 10’nunu, İstanbul’un ise yüzde 90’nını karşılayacağı anlamına geliyor.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin üçüncü ünitesinin temeli atıldı

11 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLİYOR

Cumhuriyetin 100. yılında enerji üretmeye başlayacak olan Akkuyu Nükleer Santrali'nin önceki gün üçüncü reaktörünün temeli atıldı. Son reaktörün inşasına önümüzdeki yıl başlanacak. Nükleerden ilk enerji 2023'te üretilecek. Santralin tamamı ise 2026'da devreye alınacak. Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesi tam bir inşaat alanına dönmüş durumda… İş makineleri vızır vızır çalışıyor. Kampüste şu anda 11 bin kişi istihdam ediliyor. Bunun 10 bin Türk, kalanı Rus…

Yunanistan'ın yeni hedefi Akkuyu NGS! ABD'ye şikayet etti

4 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

İnşaatın en yoğun olduğu dönemde bu sayısı 16 bini bulacak. Sadece işletme döneminde 4 bin kişi çalışacak. Santralde her biri 1.200 megavat kurulu güce sahip 4 reaktör yapılıyor. Hepsi tamamlandığında yılda 35 milyar kilovatsaat elektrik üretilmesi planlanıyor. Bu, Türkiye'nin bugünkü tüketim miktarıyla yüzde 10'unu, İstanbul'un talebinin ise yüzde 90'ını tek başına karşılayacak bir kapasite demek…

Akkuyu Nükleer Güç Santrali Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli bölgesine inşa ediliyor.

TÜM RİSKLER RUS FİRMANIN ÜZERİNDE

Önceki gün yapılan temel atma töreninden sonra Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, gazetecilerle sohbet toplantısı düzenledi. Nükleer santral yapımında finansman, piyasa ve işletme risklerinin Rus firma Rosatom'a ait olduğunu vurgulayan Dönmez, devletin bu anlamda bir risk üstlenmediğini hatta yerli tedarikçilerle çalışıldığı için Türkiye'nin kazançlı olduğunu söyledi. Dönmez, nükleer santralin katkılarını şu sözlerle özetledi:

"Burada teknoloji transferi yapıyoruz. Türkiye deneyim kazanıyor, ileride yurtdışında benzer projelere ortak teklif verilebilir. Santralde 550 bin parça var. Bu, inşaat, elektrik-elektronik ve makine sektörlerine iş imkânı sağlıyor. Yatırım döneminde yaklaşık 6 milyar dolarlık bir yerli katkı Türkiye'den sağlanmış olacak. Enerji üretilmeye başladıktan sonra 15 yıllık alım garantisi var. Ürettiği elektriğin yaklaşık yarısına biz alım garantisi veriyoruz. 15 yıldan sonra üretilen elektrikten devlet de kazanmaya başlayacak."

Akkuyu NGS için bu yorumu yaptılar: Onları koronavirüs de durduramadı

SANTRALİN ŞEHRE YAKIN İDDİALARINA YANIT VERDİ

Nükleer santrallerin şehirlere yakınlığı konusundaki eleştirilere de Dönmez, dünyadan örnekler verdi:

"Paris'e 70 kilometre mesafede dibinde üzüm bağları olan bir santral var. Madrid'deki santral şehre 50 kilometre uzaklıkta. Amerika'da Indian Point Nükleer Santrali New York'a 60 kilometre mesafede. Nerede olursa olsun zaten bu santraller son derece yüksek güvenlik standartlarına göre donatılmak ve ona uygun işletiliyor."

Bakan Dönmez, nükleer santral yapımında finansman, piyasa ve işletme risklerinin Rus firma Rosatom'a ait olduğunu söyledi.

DİĞER İKİ SANTRAL İÇİN SAHA ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Dönmez, Türkiye'de Sinop ve Trakya'da yapılması planlanan iki santral projesiyle ilgili de şunları söyledi:

"Sinop'ta benzer bir anlaşmayı Japonya'yla yapmıştık. Ama ilerleyen süreçte hem maliyetler hem de takvim bizim beklentilerimizin üzerinde olduğu için o projeyi fazla ilerletemedik. Sahayı hazırlıyoruz. ÇED süreçleri devam ediyor. Çinliler ile Trakya konusunda görüşüyoruz. Orada da zemin etüdleri yapılıyor. Niçin Trakya derseniz? Orası ülkenin en büyük talep noktası. Bölgesel arz güvenliği açısından santrale Trakya'da ihtiyacımız olduğu için söylüyorum."

ATIKTAN ŞİRKET SORUMLU

Atık yönetiminin tamamen Rus şirketin sorumluluğunda olduğunu söyleyen Dönmez, "Önce burada geçici depolama oluyor, sonra kendi ülkelerine götürüp, yeniden geri kazandırıyorlar. Sorumlu şirket. Biz denetim ve gözetim yapacağız" açıklamasını yaptı.

Akkuyu Nükleer A.Ş.'den 300 milyon dolarlık kredi anlaşması

BUGÜN İTİBARİYLE 443 SANTRAL DEVREDE, 50 TANE DAHA YAPILIYOR

Muhalefet nükleer santral kurulmasını eleştiriyor. Bakan Dönmez, nükleerin kesintisiz ve çevreye zararı olmayan bir enerji kaynağı olduğunu belirterek, dünyada 19 ülkede 50 reaktörün inşa halinde olduğunu söyledi. Dönmez'in verdiği bilgiye göre, 32 ülkede 443 reaktör inşa işletmede. ABD'de 94 reaktör var, 2 tane de inşa ediliyor. Fransa'da 56 reaktör var, 1 tane daha yapılıyor. Rusya'da 38 reaktör bulunuyor, 3 tanesi de inşa ediliyor. Çin mevcut nükleer kapasitesine 12, Güney Kore ise 4 reaktör daha ekleyecek.

Bugün itibariyle dünya genelinde 443 nükleer santral faaliyette. 50 yeni santralin inşası ise devam ediyor

AKKUYU’NUN ÖMRÜ 60 DEĞİL 80 YIL OLACAK

Nükleer santrallerin ömrünün 60 yıl olduğunu anlatan Dönmez, "İşletme dönemi diğer santrallere göre çok daha uzun. Planlı bakım yapılarak ömrü biten parçalar değiştirilirse bu süreyi en az 20 yıl daha uzatma imkânımız var" dedi.

BACADAN BİR ŞEY ÇIKMIYOR

Batı'da iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında birtakım taahhütler açıklandığını, 2050'de karbondioksit emisyonunun sıfır olacağını hatırlatan Dönmez, "Burada tabi önemli araçlardan birisi, yenilenebilir enerji. Ama bu kaynak kesintili… Rüzgâr iyiyse tam güç çalışır, esmediğinde çalışmaz. Hidrolik santraller kuraklık olduğunda sıkıntı yaşar. Dolayısıyla bütün ülkelerde tüm kaynağın yenilenebilirden elde edilmesi şu an için biraz ütopik. Burada nükleer devreye giriyor. Nükleer santraller sıfır emisyonlu, yani bacasından herhangi bir şey çıkmıyor. Önemini önümüzdeki dönemde de yitirmeyecektir" dedi.

KAYNAK: SABAH/DİLEK GÜNGÖR
YORUMLAR 14
  • Hmd 3 yıl önce Şikayet Et
    Bizim içimizdeki aklı evveller var ya, baz istasyonlarına bile karşı çıkarlar. Ama cep telefonunu kullanmaktan vazgeçmezler.
    Cevapla
  • f.d 3 yıl önce Şikayet Et
    1 tane az bir an önce diğerleri de yapılmalı çok geç kaldık zaten
    Cevapla
  • kürşad tigin 3 yıl önce Şikayet Et
    Son teknolojiler kullanılacağından güvenliğinden kuşku duymuyoruz elin oğlu 40 50 yıllık santralleri kullanıyo insanları korkmuyo bizim içimizdekilere noluyo nükleer enerjinin katma değeri çok fazla silahtan sanayi sağlık her alanda kullanılıyo adamlara nükleer güçle çalışan savaş gemileri yapıyo içinde binlerce askerini barındırıyo bi sıkıntı olsa binlerce askerini tehlikeye atmazlar heralde değilmi?
    Cevapla
  • Ali 3 yıl önce Şikayet Et
    Nukleer santraller Kanadada Sehir icinde. :)
    Cevapla
  • ali bey 3 yıl önce Şikayet Et
    Tüm Riskler Rus firmasindaymis, iyi rahatladim Allah korusun bir patlama olursa, burasi Türkiye topragi, burada Türk insani yasiyor, kendi ülkemizin ve insaninmizin güvenligini Rus koministlerine emanet ettik
    Cevapla
  • Aks15 3 yıl önce Şikayet Et
    Fransa da 56 nukleer santral var ve yüzölçümüde ic anadolu bölgesi kadar bir sey. Korkacaksa önce onlar korksun.
    Cevapla
  • İdilist 3 yıl önce Şikayet Et
    Engin ve derin bilginle aydınlattığın için teşekkür ederiz .Ne kadar derin bir insansın.
    Cevapla
  • sedat 3 yıl önce Şikayet Et
    Önce ağzını hayıra aç sonrada dinle. Bizdeki santral 4. nesil ve son derece güvenlikli olacak. Araştır bak niye akdenize niye deniz kenarına yapıldı diye.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle