Bakanlık duyurdu: Türkiye 11 milyar dolarlık yatırım yapacak
Türk Miras Vakfının (THO) düzenlediği "Küresel Enerji Dönüşümü ve Türkiye'nin Enerji Yol Haritası" etkinliğinde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye’nin enerji verimliliğine 2023'e kadar yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını belirterek böylece ülkenin birincil enerji tüketiminin yüzde 14 ve karbon salınımının yılda 66 milyar ton azalabileceğini ifade etti.
Bayraktar, Türk Miras Vakfının (THO) video konferans yöntemiyle düzenlediği "Küresel Enerji Dönüşümü ve Türkiye'nin Enerji Yol Haritası" başlıklı etkinlikte değerlendirmelerde bulundu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, enerji dönüşümünde Türkiye'nin yol haritasını anlattı.
Bayraktar, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının neden olduğu küresel ekonomik şokun enerji piyasası ve yatırımlarını doğrudan etkilediğine işaret ederek enerji yatırımlarındaki azalışın enerji güvenliği ve sürdürülebilirliği için risk taşıdığını söyledi.
Mevcut ekonomik koşullarda küresel enerji dönüşümünden bahsetmenin oldukça zor olduğunu belirten Bayraktar, ancak küresel enerji sektörünün fosil kaynaklardan sıfır karbonlu hale dönüşümüne öncelik verilmesinin ve karbon emisyonun azaltılmasının büyük ölçekte acil eylem gerektirdiğini ifade etti.
İlham Aliyev'den dikkat çeken çağrı: Ermenistan da faydalanabilir
TÜRKİYE, AVRUPA'DA 6'NCI, DÜNYADA İSE 13'ÜNCÜ
Bayraktar, başarılı bir dönüşümü için doğru politikalar ve düzenlemelerin uygulanması gerektiğinin altını çizerek bilgi teknolojileri ile dijitalleşmeden de faydalanılması gerektiğini dile getirdi.
Türkiye'de enerji piyasasının son 20 yılda büyük bir dönüşüm sürecinden geçtiğini anlatan Bayraktar, bunun ilk aşamasında enerji piyasasının rekabetçi modele dönüştürüldüğünü, 2017'de açıklanan Milli Enerji ve Maden Politikası ile enerji sektöründeki dönüşümün ikinci aşamasının başladığını aktardı.
Bayraktar, dönüşüm sürecinin ikinci aşamasında piyasalardaki arz güvenliği, yerelleşme ve öngörülebilirliğin ön planda tutulduğunu belirterek şöyle devam etti:
"Türkiye'de yenilenebilir enerji kaynaklarının genişletilmesi enerji dönüşümümüzün çok önemli bir parçasıydı. Son 10 yılda ülkede yıllık ortalama yenilenebilir enerji kurulu kapasite artış oranı yüzde 11 oldu. Türkiye şu anda yaklaşık 9 bin megavat rüzgar ve 7 bin megavat güneş enerjisi ile yenilenebilir enerji kurulu gücü açısından Avrupa'da 6'ncı, dünyada ise 13'üncü sırada yer almaktadır. Amacımız, önümüzdeki 10 yıl boyunca her yıl bir gigavat rüzgar ve bir gigavat güneş enerjisini dahil etmek."
Türkiye düşük fiyatla dünyaya sunacak
TÜRKİYE, 2023'E KADAR 11 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPACAK
Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı'na değinen Bayraktar, "2023'e kadar enerji verimliliğine yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırım yapmak istiyoruz. Böylece birincil tüketimimizi yüzde 14 ve karbon salınımını yılda 66 milyar ton azaltabileceğiz." dedi.
Bayraktar, Türkiye'nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve emisyonu azaltma hedefi kapsamında nükleerden de elektrik üretmeyi planladığına işaret ederek Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nde ilk ünitenin 2023 yılında, ikinci ünitenin ise 2024'de devre alınmasının hedeflendiğini, 2026'da ise 4 ünitenin de faaliyete geçmiş olacağını anlattı.
Türk enerji piyasası ve ekonomisi için doğal gazın da önemine dikkati çeken Bayraktar, Türkiye'nin 50 milyar metreküp gaz tüketimiyle Avrupa'daki 4'üncü büyük gaz pazarı olduğunu kaydetti.
FATURA DÜŞECEK CARİ AÇIK AZALACAK
Bayraktar, Türkiye'nin hayat geçirdiği altyapı yatırımları sonucu gaz ihtiyacının yüzde 50'sini sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak ithal edebildiğini belirterek Türkiye'nin gaz arzında LNG'nin payının son 3 yılda istikrarlı bir şekilde arttığını, söz konusu payın 2018'de yüzde 22, 2019'da yüzde 28 ve geçen yıl yüzde 31 olduğunu ifade etti.
Sakarya Gaz Sahası'nda keşfedilen 400 milyar metreküplük doğal gazı da anımsatan Bayraktar, "Bu keşfin ve tüm bu yatırımların arkasındaki temel motivasyon, ithalat faturamızı düşürmek ve bu sayede cari açığımızın azaltılmasına yardımcı olmak." diye konuştu.
Bayraktar, enerji piyasası reformlarına da değinerek "Umarım bu yıl gaz piyasasını rekabete açmayı planlıyoruz. Doğal gaz sektöründe sınır ötesi ticaret ve gaz ticaretinde daha fazla likidite gibi bazı yeni alanlar bu yeni dönemde görülecektir. Mevcut tedarikçilerimiz ve potansiyel yeni tedarikçilerimizden beklentimiz Türkiye pazarına güvenilir, esnek ve rekabetçi gaz sağlamaları." dedi.
-
Hasan 3 yıl önce Şikayet EtO da ne ki? CHPli belediyeler yenilenebilir heykelcilik politikasında hindistan ve çinle yarışıyor!Beğen Toplam 3 beğeni
-
İbrahim Külahcı 3 yıl önce Şikayet Et200 metrekare çaktınız varsa bunun %50sine güneş paneli koyabilirsiniz. Saatte 20kw (günde min 100kw/h) ayda 3000 kw/h elektrik üretir. 7-8 katlı bina ise sadece elektriğinizi, 3-4 katlı bina ise elekrik+bina ısınma soğutma giderinizi karşılar. Ozellikle güney illerde ve yaz kış.. Maliyeti jel piller yükseltiyor, gündüz şebekeye elektrik verip gece geri almayı güzel bir kurala bağlasa devlet ev aboneleri elektrik hatta doğalgaz faturasından kurtulurBeğen Toplam 1 beğeni
-
Hasan 3 yıl önce Şikayet EtBahsettiğin şey elbette düşünülmüştür. Ancak böyle bir panel üretimi madenlerin enflasyonuna yol açar ve ayrıca kötü yönetim sebebiyle panellerin israf olması da olası. Teknolojinin biraz daha gelişmesi lazım.Beğen
-
Olmamalı 3 yıl önce Şikayet EtDesene zengin daha zengin olacak orta halli ne olacak bu vergi yükleriyle tavandan tabana yaydılar vergiyi devlet de gelirini işletmelerden sağlasın şirketler kar ediyor devlet zarar şirketler gibi kar da etmeli devletin önemli gelir kalemi vergi olmamalıBeğen Toplam 1 beğeni
-
Hasan 3 yıl önce Şikayet EtDevletin asıl gelir kalemi tabii ki vergi olmalı, öyle olmasa neden halkın sözü dinlensin ki? Zira parayı veren düdüğü çalar. Herkes ekonomi profesörü olmuş yahu...Beğen
-
milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet EtDevletlerin alt yapı yatırımları, sağlık, sosyal güvenlik, milli savunma, iç güvenlik, eğitim gibi temel görevleri vardır. Bunları da kimse bedavaya sağlayamaz. Bu hizmetlerin verilebilmesi için gelire ihtiyaç vardır. Devletlerin de temel geliri vergilerdir. Her şeyi Devletten beklemeyi biliyorsunuz, iş bunun nasıl gerçekleştirileceğine gelince hemen yan çiziyorsunuz. Sen vergisiz bir devlet arıyorsan bunu Dünya gezegeninde bulamazsın, varsa en yakın gezegen olan Mars'a bakabilirsin.Beğen Toplam 1 beğeni
-
ali 3 yıl önce Şikayet Ether türlü vergi indirimine rağmen hala böyle konuşuyorsunuz ya..yazıklar olsun..Yenilenebilir enerjide dünyada 13. avrupada 6. olmuşuz çevreci politikalrdan dolayı övüneceğinize her fırsatta yeriniyorsunuz.bilmiyorum kuruğunuza mı basılıyor, kuyruğunuz burda da gövdeniz hangi ülkede orası muamma..Beğen Toplam 2 beğeni
-
Aaa 3 yıl önce Şikayet EtFatura düşecek mi demişBeğen Toplam 2 beğeni
-
Hasan 3 yıl önce Şikayet Etİsraf edenin faturası asla düşmez, düşmesin de! Az kullanana ise daha fazla indirim yapılır umarım.Beğen
-
milletin ferdi 3 yıl önce Şikayet EtEvet tasarruf edersen faturan düşer. Her şeyi de devletten beklememek lazım.Beğen Toplam 5 beğeni