Yurt dışından telefon getirenler dikkat! Süre 1 yıla uzatıldı

Türkiye'ye yurt dışından yolcu beraberinde getirilen, mobil iletişim şebekesinden hizmet alan elektronik cihazların kayıt altına alınmaları için başvuru süresi, koronavirüs salgını dolayısıyla 120 günden 365 güne çıkarıldı.

Yurt dışından telefon getirenler dikkat! Süre 1 yıla uzatıldı
Yurt dışından telefon getirenler dikkat! Süre 1 yıla uzatıldı
GİRİŞ 20.02.2021 15:19 GÜNCELLEME 20.02.2021 19:14
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından hazırlanan Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, "siyah liste", kaçak, kayıp, çalıntı, elektronik kimlik bilgisi değiştirilmiş ya da başka cihazlara kopyalanmış, bertaraf veya ihraç edildiği Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumuna bildirilmiş, uluslararası daimi veri dolaşım hizmeti aldığı veya Kurum kayıtlarında yer almadığı halde ülke sınırları içinde kullanımda olduğu tespit edilmiş ve kesintisiz 7 yıl süreyle elektronik haberleşme şebekelerinden hizmet almamak suretiyle beyaz listeden çıkarılmış cihazlara ait IMEI numaralarından oluşacak.

"Gri liste" ise beyaz ve siyah liste dışında kaldığı tespit edilen ancak elektronik haberleşme hizmetini ülke sınırları içinde geçici olarak alan cihazlara ait IMEI numaralarını kapsayacak.

Eşleştirilmiş beyaz liste, 31 Mayıs 2019 tarihinden itibaren yolcu beraberinde getirilen cihazlara ait IMEI numaraları ile üç takvim yılı ile sınırlı olmak üzere yolcunun kimlik numarasına kayıtlı abone numaralarının ve işletmeciler tarafından finansman borcu olduğu bildirilen cihazlara ait IMEI numaraları ile borcun devam ettiği süre boyunca borçlu kişiye ait abone numaralarının eşleştirilmesiyle oluşacak.

İşletmeciler, IMEI numarası siyah listede yer alan cihazın kullanıcısına IMEI numarasının siyah listede olduğuna dair kısa mesaj gönderecek, kısa mesaj alma imkanı olmayan cihazın abonesini mümkün olan farklı iletişim yöntemleri ile bilgilendirecek. Uluslararası daimi veri dolaşım hizmeti kapsamındaki cihazın kullanıcısının abonesi olduğu yabancı operatöre de bilgi verilecek.

IMEI numarası siyah listede yer alan cihazın 112 Acil Çağrı servisine erişimi ise sağlanacak.

Kurum kayıtlarında yer almadığı halde kullanımda olduğu tespit edilen ve siyah listeye eklendiği tarihten itibaren 120 günlük kullanım süresi içinde kayıt altına alınmayan elektronik cihazlar, "kaçak cihaz" olarak görülmeye devam edilecek ve kullanıma kapatılacak.

Ancak Kovid-19 nedeniyle yolcu beraberinde getirilen, mobil iletişim şebekesinden hizmet alan elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt altına alınması başvuruları, yolcunun yurda giriş tarihinden itibaren 365 gün içinde yapılacak. Söz konusu süre daha önce 120 gün olarak uygulanıyordu.

Belirtilen 120 günlük kullanım süresi içinde kayıt altına alınmayan cihazlar açısından, salgın da dikkate alınarak yurda giriş tarihinden geçerli olmak üzere 365 gün içinde kayıt yaptırma ve yeniden kullanıma açtırma olanağı sağlanmış oldu.

YORUMLAR 11
  • memduh 3 yıl önce Şikayet Et
    gurbetçiler tabiki gariban..2000-2500 euroya sabahın 6 ndan akşama kadar çalışıyorlar..yemiyor içmiyorlar ancak 1 ay ülkelerine gelince bolluk yaşıyorlar..olsun o kadar da..millet sanıyor çalıltıkları ülkeler de de bu şekilde yaşıyorlar
    Cevapla
  • Khan 3 yıl önce Şikayet Et
    Ne kaydı hacı 100 TL ye IMEI yi cakiyorlar.... Niye 2000 TL versin adam bir telefon parası... Memleket kaçağa kaldı, sigarası,içkisi, telefonu, mazotu, herşeyi kaçak....
    Cevapla
  • kimse 3 yıl önce Şikayet Et
    1 Euro 8,5 tl gurbetçinin neresi gariban?
    Cevapla
  • Mehmet 3 yıl önce Şikayet Et
    Gonul isterki 1€=1 TURK LIRASI OLSUN Sunu da unutmamali o bir euroyu calisip kazanip TURKIYE ye yollayan yatirim yapan yada yurtdisinda yatirim yapip bir deger saglayan o garib gurbetci !! saygilarimla
    Cevapla
  • MEHMET 3 yıl önce Şikayet Et
    Gurbetciyiz gurbetci bizi duyun bize kolayliklar getirin memleketten uzaklarda hem dinimizden hem kulturumuzden hem gururla tasidigimiz TURK kimligimizden dolayi zorluklarla karsilasiyoruz genede buyuk bir bolumumuz ulkemizi milletimizi devletimizi dinimizi kulturumuzu serefle gururla temsil ediyoruz. Turkiyede gurbetci diyincede tuaf tuaf bakan belli bir guruh var onlara ve tum art niyetli veya ön yargili olanlara karsi bizleride Sani Yuce devletimiz dusunup koruyup gozetmesi ve kolayliklar getirmesi lazim diye dusunuyorum. Bu vesile ile Butun gurbetci yani yurt disinda calisan okuyan yasayan(vatanini milletini devletini seven) butun gurbetcilere Selam olsun ALLAH YAR VE YARDIMIZ OLSUN
    Cevapla
  • Cem 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu adamTürkiyenin madalya ile ödüllendirmesi gereken kişidir.
    Cevapla
  • Mehmet akif 3 yıl önce Şikayet Et
    Mehmet kardeşim, ağzına sağlık kardeşim. İnşAllah, Gurbetçilerin kıymetini bilirler.
    Cevapla
  • salih 3 yıl önce Şikayet Et
    Aleykümselam Mehmet kardeş.
    Cevapla
  • Afatsum 3 yıl önce Şikayet Et
    Aleykümselam.
    Cevapla
  • Kasım Bey 3 yıl önce Şikayet Et
    Evi tamir etmek için ayırdığı para ile Türkiye'ye gelip o para ile ev alabildiğini farkederek kendisine ev alan gariban gurbetçi kardeşimize selam olsun.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle