Dikkat çeken Osmanlı açıklaması: Çin'den sonra en büyüğü Türkiye

19. yüzyılın sonlarında Osmanlı Devleti ile Etiyopya İmparatorluğu arasında kurulan diplomatik bağın Cumhuriyet döneminde güçlendiğini hatırlatan Büyükelçi Alp, 'Etiyopya'da Çin'den sonra ikinci en büyük yatırımcı Türkiye, hatta Çin'den daha fazla üretim yapıyoruz. Yaklaşık 200 Türk firması, 30 bin kişiye istihdam sağlıyor dolayısıyla yüz binlerce insan ekmeğini bu firmalardan sağlıyor' dedi.

Dikkat çeken Osmanlı açıklaması: Çin'den sonra en büyüğü Türkiye
Dikkat çeken Osmanlı açıklaması: Çin'den sonra en büyüğü Türkiye
GİRİŞ 15.02.2021 16:19 GÜNCELLEME 15.02.2021 16:19
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Türkiye'nin Addis Ababa Büyükelçisi Yaprak Alp, Etiyopya Dışişleri Bakanı Demeke Mekonnen'in Türkiye'ye resmi ziyareti öncesi iki ülke ilişkilerine dair AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

İki ülke arasındaki siyasi ilişkileri "mükemmel" olarak tanımlayan Alp, bunun son yıllarda ekonomik bağların güçlenmesine de önemli katkılarda bulunduğuna dikkati çekti.

Alp, Etiyopya ve Türkiye'nin insani politikası güçlü, terörle mücadele konusunda çok şey yaşamış iki ülke olduğunu vurgulayarak, her iki ülkenin de uluslararası arenada birbirini desteklemesi gerektiğini belirtti.

"TÜRKİYE, ÇİN'DEN SONRA EN BÜYÜK YATIRIMCI"

19. yüzyılın sonlarında Osmanlı Devleti ile Etiyopya İmparatorluğu arasında kurulan diplomatik bağın Cumhuriyet döneminde güçlendiğini hatırlatan Alp, halihazırda Türkiye'nin Çin'den sonra Etiyopya'daki en büyük yatırımcı konumuna geldiğini ifade etti.

Alp, "Etiyopya'da Çin'den sonra ikinci en büyük yatırımcı Türkiye, hatta Çin'den daha fazla üretim yapıyoruz. Yaklaşık 200 Türk firması, 30 bin kişiye istihdam sağlıyor dolayısıyla yüz binlerce insan ekmeğini bu firmalardan sağlıyor. Ticari hacmimiz son 2 yılda 200 milyon dolar kadar arttı ve 650 milyon dolarlara çıktı." dedi.

Bu yatırımların teknoloji ve bilgi birikiminin Etiyopyalılara akışını da beraberinde getirdiğinin altını çizen Alp, ülkede son dönemde yaşanan bazı olumsuz gelişmelere rağmen ticaret hacmindeki ivmenin hızla yukarı çıkmayı sürdürdüğünü aktardı.

Alp mevcut ilgiyi, "Türk iş adamlarımız ve kadınlarımız en zor zamanda bile gelmeye devam ediyor. Son olarak Tigray operasyonu sonrası ilginin azalacağını düşündük ama hayır yine gelmeye devam ediyorlar." sözleriyle anlattı.

BÜYÜKELÇİ, TÜRK YATIRIMCILARA KAHVE VE SUSAM SEKTÖRLERİNİ TAVSİYE ETTİ

Yatırımcıların Etiyopya'daki Türk yatırımcılardan bilgi aldıktan sonra buraya geldiklerini ve potansiyeli gördüklerini dile getiren Alp, "Ticaret Bakanlığımız 17 ülke seçmişti hedef ülke olarak, Etiyopya da bunlardan biriydi. Potansiyel iş adamlarımız, büyükelçiliğimize ve ticaret müşavirliğimize başvurabilir, kimseyi cevapsız bırakmıyoruz." diye konuştu.

Alp, Türk yatırımcıların Türkiye'de çokça tüketildiği için Etiyopya'da kahve ve susama yatırım yapabileceğinin altını çizerek, başkent Addis Ababa ve Oromiya dışındaki bölgelere de yatırımı teşvik etmeye çalıştıklarını, Somali eyaletinde tarım ve enerji alanında yatırım imkanları olduğunu belirtti.

Etiyopya'nın ülkenin her yerine sanayi bölgeleri kurduğunu anlatan Alp, "Buralarda yatırım yapmak çok daha kolay. Bürokrasi, enerji ve güvenlik gibi konularda sorunlarınız yok." şeklinde konuştu.

"HARAR'IN KALBİMİZDE FARKLI BİR YERİ VAR"

Alp, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ülkedeki yapılanmasıyla mücadelenin sürdüğünü aktararak, "Bazı okullarla ilgili başarı sağladık ancak hala Etiyopya'nın bu konuda adımlar atması gerektiğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.

Türkiye Maarif Vakfının Harar şehrindeki okulları teslim aldığını hatırlatan Alp, bu okulun başarısıyla tüm ülkede örnek bir eğitim kurumu olduğuna işaret etti.

"Harar'ın kalbimizde farklı bir yeri var." diyen Büyükelçi Alp, şehirde kültür merkezine dönüştürülen eski Osmanlı konsolosluk binasında Türkçe öğretimi ve müze planlarının olduğunu kaydetti.

Büyükelçi Alp, şehirdeki Türk kökenli ailelerin halen varlık gösterdiğini ve bu ailelerin büyüklerinden kalan eşyalarla burada bir müzenin kurulmasını da arzuladıklarını dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 7
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Bunlara gerekli araçgereçverip halkini eğitelim askeri ve ekonomik d7zeyde atanamiyan öğretmen muhendis vs oralara gönderip heralanda somalide olduğu gibi bunlarada sahip çikalim evelallah buna gücumuz yeter allah bize yardimeder
    Cevapla
  • yavas 3 yıl önce Şikayet Et
    ethopyaya siha verelim misira karsi kendini korusun ve baraji tam kapasite suylan doldursun
    Cevapla
  • Abdullah 3 yıl önce Şikayet Et
    Barajin altini su oyuyor baraj yikilacak misir minare boyu su altinda kalacak diyor kim şeyh nazim kiprisî hazretleri allah rahmet eylesin çok söyledikleri çikti isteyen yutupta sağliğinda söylediklerini dinliye bilirler yinede allah bilir
    Cevapla
  • Somaliyede 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet Etiyopya ile daha yakın olunmalı ve SİHA verilmeli, ayrıca Somali’ye de 2 tane verilmeli, bomba patlatan kukla şebab dingilleri için.
    Cevapla
  • Mahmut 3 yıl önce Şikayet Et
    Etopya nijer uganda kenya nijerya tanzanya müslümanlara yardım etmeliyiz durumları kötü avrupalı misyonerler müslümanların fakirliğinden yararlanıp onlara para verip din değiştirtiyorlar sadece 2020 de 300000 bin müslümanı para verip hristiyanlaştırdılar buna dur denmeli müslüman ülkeler afrikadaki müslümanlara daha çok yardım etmeli
    Cevapla
  • İsmail. K 3 yıl önce Şikayet Et
    Türkiyede işci hakları çok fazla Ab. Abd. Gibi. Bizde üretimde çin kore gibi ülkelerin gerisinde kalırız. İşcinin Aldıgı para demiyorum
    Cevapla
  • hursit dilaver 3 yıl önce Şikayet Et
    tebrikler elçim. inşallah bizim içimizdeki lozan muktedirlerinin devşirmeleri seninle ugraşmazlar.. allah yardımcın olsun. inşallah devletimizde senin yanında olur. başkan zaten yanındadır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle