Suudi Arabistan taktik değiştirdi! Görevden alma sonrası dikkat çeken açıklama

Arap ülkelerinin son günlerde ekonomi alanında yaptığı hamleler gündeme oturdu. Önemli görevden alma kararı sonrası konuyla ilgili yapılan bir araştırma dikkat çekti.

Suudi Arabistan taktik değiştirdi! Görevden alma sonrası dikkat çeken açıklama
Suudi Arabistan taktik değiştirdi! Görevden alma sonrası dikkat çeken açıklama
GİRİŞ 26.01.2021 17:00 GÜNCELLEME 26.01.2021 17:00
Bu Habere 15 Yorum Yapılmış

Suudi Arabistan ani bir kararname ile iki önemli değişikliğe imza attı. Hal böyle olunca Ankara merkezli düşünce kuruluşu ORSAM tarafından yayımlanan bir analiz ise dikkat çekti.

Suudi Arabistan resmi ajansı SPA'nın haberine göre, Kral Selman bin Abdulaziz, bir dizi kararname yayımladı. Kral Selman, kararnameyle Merkez Bankası Başkanı Halifi'yi görevden alarak, yerine Mubarek'i atadı.

GÖREVDEN ALINDI 
Kararnameyle ayrıca, İskan Bakanlığı ile Belediye ve Köy İşleri Bakanlığı birleştirilerek, bakanlığın ismi "Belediye ve Köy İşleri ve İskan Bakanlığı" olarak değiştirildi, Macid bin Abdullah el-Hakil buraya bakan olarak atandı.

Ayrıca Suudi Arabistan, ekonomik toparlanmada kilit rol oynayacak 400 milyar dolarlık Kamu Yatırım Fonu'nun büyüklüğünü 2025 yılına kadar 800 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Merkez bankası ve 400 milyar dolarlık Kamu Yatırım Fonu, koronavirüs ve düşük petrol fiyatlarından zarar gören ekonominin toparlanmasında kilit rol oynayacak. Merkez bankasının görev tanımı genişletilerek “ekonomik büyümeyi destekleme” maddesi de eklenirken Veliaht Prens Muhammed bin Selman varlık fonunun her yıl 40 milyar dolarlık yerel yatırım yapacağını belirtti.

DİKKAT ÇEKEN ARAŞTIRMA

Ankara merkezli düşünce kuruluşu ORSAM tarafından yayımlanan "Dış Politika Enstrümanları Olarak Yatırımlar: Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Katar Örnekleri" başlıklı raporda, Körfez ülkelerinin küresel düzeyde artan ekonomik yatırımlarına dikkat çekildi.Söz konusu ülkelerin spor, kültür, hava yolları, limanlar, medya, eğitim ve enerji gibi alanlarda uluslararası yatırımlarının son dönemde arttığına işaret edilen raporda, "Körfez ülkelerinin bahsi geçen alanlara yatırımlarının siyasi bir boyutu da bulunuyor." vurgusu yapıldı.

Raporda, ülkeler tarafından yatırımların "ekonomik çeşitlilik" elde etmeyi hedeflediği savunulsa da özellikle Batı ülkeleri söz konusu olduğunda, temel amacın dış politika odaklı olduğu aktarıldı.

"DIŞ POLİTİKA SATIN ALMAYI HEDEFLİYOR"
Körfez ülkelerinin yatırımlar yoluyla dış politika hedeflerine ulaşmasının üç boyutu olduğu belirtilen raporda, ilk olarak bahsi geçen ülkelerin yatırımlarla "dış politika satın aldığı" kaydedildi. Raporda, "Körfez ülkeleri, yatırım yaptıkları ülkelerde dış politika satın almayı hedefliyor. Örneğin, Birleşik Arap Emirlikleri Devlet Başkanı Şeyh Halife bin Zayid Al Nahyan'ın Londra'da bir emlak imparatorluğu bulunurken, Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Batı ülkelerinde gelişmiş teknolojik teçhizat ve son derece lüks gayrimenkule yatırım yapıyor." örneklerine yer verildi.

İkinci boyutun Körfez ülkeleri arasındaki rekabet olduğu dile getirilen raporda, uluslararası yatırımlarla bölge ülkelerinin birbirine karşı avantaj sağlamaya çalıştığı değerlendirildi.

Körfez ülkelerinin uluslararası yatırımlarıyla ilgili üçüncü boyutun ise "nüfuz alanında bölgesel rekabet" olduğu kaydedilen raporda, böylece diğer bir bölgesel ülkenin başka bir ülkede yatırım vasıtasıyla etki alanını genişletmesini engellemenin amaçlandığı ifade edildi.

Raporda, Körfez ülkelerinin, Afrika Boynuzu'nda enerji, limanlar, emlak sektörü gibi alanlara yatırım yaptığına, yatırımların İngiltere ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinde gayrimenkul ve spora odaklandığına, ABD'de ise eğitim odaklı olduğuna dikkat çekildi.

KAYNAK: AA/ MİLLİYET
YORUMLAR 15
  • Realist 3 yıl önce Şikayet Et
    Siz değerlerinizi batı bankalarında istifleyin, Olağan üstü bir kararla hem terörist ilan edilirsiniz hemde maldan olursunuz gafiller.
    Cevapla
  • erkan 3 yıl önce Şikayet Et
    ingizlizler , almanlar, fransizlar yatirima evet , bize gelince solcular kudurur
    Cevapla
  • Hakkı An 3 yıl önce Şikayet Et
    Suudi ler EKONOMİK anlamda ACINACAK durumda. Amerikalılar iyi analiz etmiş; Dost göründüklerine Bakmayın HİNLİK var ve SELAMNELLA yı kucaklarına almışlar şımartıyorlar; diğer tarafta AJANDALARINDAKİ proje işliyor. Sonu hiç iyi görünmüyor. BİR DOST acı söylemeli bunlara. Karşılığında İslam İnsan hakları Bildirgesi ve İİT nın etkinlik artırıcı tavizler alınmalı ki İİT nın etkinliğini kıran ARAP birliği (iç oluşumhizip) kırılsın.
    Cevapla
  • Sınır 3 yıl önce Şikayet Et
    Bir katarlı bize yatırm yapsa,birileri havalara çıkar.bak adamlar paraları nereye yatırıyor.ingilterede adamlar emlak imparatorluğu kurmuş deniyor.ingilizlerde bir itiraz varmı.kanunlara uyduğu sürece sorun yok.bizde olsa havalara çıkarlar.bir dünya batının kurduğu fabrikalar var.onlara ses varmı.mesele ülkemizin menfaati.
    Cevapla
  • YUNUS 3 yıl önce Şikayet Et
    Size 1 gr acımıyorum da .Orada çalışan yemenli pakistanlı afgan müslüman kardeşlere acıyorum yazık.otellerde çalışan fakir fukara ne yeyip ne içer
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle