Fiyatı tepki çekmişti! Ayçiçek yağı için indirim açıklaması geldi

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akgün, Trakya'daki yağışların bu yılki rekolteyi olumlu etkileyeceğini, üretim artışıyla ayçiçeği yağı fiyatlarında da düşüş beklediklerini bildirdi.

Fiyatı tepki çekmişti! Ayçiçek yağı için indirim açıklaması geldi
Fiyatı tepki çekmişti! Ayçiçek yağı için indirim açıklaması geldi
GİRİŞ 22.01.2021 15:05 GÜNCELLEME 22.01.2021 15:05
Bu Habere 267 Yorum Yapılmış

Akgün, AA muhabirine, ayçiçeği yağı fiyat artışının birkaç sebebi olduğunu söyledi.

Bu artışların salgınla beraber başladığını belirten Akgün, "Ayçiçeği yağı fiyatındaki artış kuraklık ve pandemiden kaynaklanan bir durumdur. Trakya son dönemde güzel yağış aldı. Bu yağışlarla beraber üretime bakış açımız değişti. Üretimimizin iyi olacağına inanmaya başladık. İnşallah kar ve yağmurlarla önümüzde bir kış var, iyi olacağına inanıyoruz." dedi.

Akgün, 2019'da ayçiçeğinin tonunu 2 bin 500 liraya sattıklarını anımsatarak, "2019'da 5 kilogramlık ayçiçeği yağı 40 lira civarındaydı. Sonra 42 lira civarına gelmiş oldu ama 2020'de ve bu yıl 65, 70 lira fiyatlar var rafta." diye konuştu.

Ayçiçeği yağı fiyatıyla ilgili bazı spekülasyonlar yapıldığını savunan Akgün, şöyle devam etti:

"Artış var mı, var. Ama bu artış sadece ayçiçeği yağı fiyatında değil, bütün hepsinde bir artış var. Bu artışlar soframıza bir şekilde yansıyacaktır ama çok şişkin bir piyasa var esasında. Biz yurt dışına bağımlıyız. Ürettiğimiz yağlık ayçiçeği 1 milyon 500 bin ton civarında. Ülkemizde de 1 milyon 800 bin ton civarında ayçiçeği üretilmektedir. Bunun dışında 3,5 milyon ton civarında ayçiçeğine ihtiyacımız var. Biz bunun geri kalan kısmını yurt dışından almak zorundayız. Hal böyle olunca pandemi ve kuraklık üzerine gelince fiyatlar etkilendi."

Akgün, yurt dışında 400 dolar seviyelerinde olan ayçiçeğinin tonunun 700-725 dolara çıktığını ifade etti.

Ayçiçeği yağı üretiminde girdi fiyatlarının da arttığını vurgulayan Akgün, şunları kaydetti:

"Bazı ürünlerde yüzde 60-70'e varan artışlar var. Tohum fiyatlarımızda bu yıl yüzde 24 artışımız var. Geçen yıl yüzde 20 civarlarında bir artışımız vardı, bu devam ediyor. Ayçiçeğinin yüzde 40-44'ü yağdır, gerisi küspedir. Küspe, yem fiyatlarına yansıdı. Ancak önümüzdeki sezona yaklaştıkça ayçiçeği yağı fiyatlarının aşağı ineceğine inanıyorum. Ayçiçeği dünyada var ve bundan ülkeler yararlanmak istiyor. Bizim bu konuda yapacağımız tek şey var. Çiftçimizi desteklememiz lazım. Çiftçimizi destekleyip üretimi artırırsak dışa bağımlı kalmadığımız zaman fiyatların daha iyi olacağını düşünüyorum."

YORUMLAR 267
  • yağcı 3 yıl önce Şikayet Et
    en çok yorum yapılan konu olmuş şükredin Allah daha çok versin
    Cevapla
  • Anonim 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu insanlarin hic mi vicdani yok. Yemin ederim ne zamandir adam akıllı eksiksiz alışveriş yapamıyoruz birini alsak digeri kalıyor hep eksik Allahta sorsun
    Cevapla
  • KARSLI36_erol 3 yıl önce Şikayet Et
    Gıda darbesi deniyor fetöcü hainler
    Cevapla
  • Kiral 3 yıl önce Şikayet Et
    Çok pahalı yağlar onları allaha havale ediyorum
    Cevapla
  • halıl 3 yıl önce Şikayet Et
    hukumet ıktıdar ama muktedır olması gerekır..65 tl..ayçıcek yagı..gecen sene 36 tl idi..yuzde yuz zamlandı..hanı eflasyon yuzde 14-15 di..pazarda eflasyon net yüzde 50.. geçen sene 1 yıllık fıatları yazın bırtarafa 1 yıl sonra bakın..net yuzde 50-60..hatta bazı mallarda yuzde 80...doğruya doğru..
    Cevapla
  • hüseyin 3 yıl önce Şikayet Et
    enflasyonu oranları ayçiçek yağına mı endeksli sadece. bir de kuraklığın sebebi nankörlük ve şükürsüzlük olabilir mi
    Cevapla
  • Kiral 3 yıl önce Şikayet Et
    Allah türk halkına sabir versin
    Cevapla
  • Mehmet demir 3 yıl önce Şikayet Et
    Acaba yağ şirketleri sudi şirketlerinin tekelinde olduğu için artış olabilirmi sadece bir düşünce
    Cevapla
  • Erkan 3 yıl önce Şikayet Et
    Küresel emtiaları yöneten şirketler var. Bitkisel yağlarda da bu şirketlerin etkileri olduğu doğru. (Bunge, Cargill vs) Ancak bahsettiğiniz Savola firması ise sadece bir rafinatör. Ham yağ müşterisi hatta. Piyasa yönlendirici değil. Yudum markasının marka değeri yüksek, fiyatları pahalı bu yüzden. Almamak tercihine sahipsiniz. Zira içindeki yağın bimde satılan marka ile zerre kadar farkı yok.
    Cevapla
  • erkam 3 yıl önce Şikayet Et
    acaba kuraklık olabilir mi
    Cevapla
  • Emn 3 yıl önce Şikayet Et
    Evet aynen öyle
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle