Moderna'nın aşısı küresel piyasaları coşturdu

ABD’li biyoteknoloji şirketi Moderna’nın %94,5 oranında etkili ve sıcağa dayanıklı aşı ürettiği haberiyle küresel piyasalar şaha kalktı. Avrupa borsaları ve Wall Street vadelileri keskin biçimde yükseldi

Moderna'nın aşısı küresel piyasaları coşturdu
Moderna'nın aşısı küresel piyasaları coşturdu
GİRİŞ 17.11.2020 09:44 GÜNCELLEME 17.11.2020 09:44
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Biyoteknoloji ve ilaç şirketi Moderna’nın korona virüs aşısının son derece etkili olduğunu açıklamasının ardından hisse seneleri piyasaları atağa kalktı. Bir hafta önce Pfizer ve Biontech firmalarının benzeri bir haber açıklamasının ardından Moderna gün içerisinde yaptığı açıklamada potansiyel korona virüs aşılarının geç safhalarındaki deneylerinde hastalığın önlenmesinde %94,5 oranında etkili olduğunu duyuruldu.

Moderna’nın yaptığı açıklamada aşının 2 derece ile 8 derece arasında 30 gün boyunca işlerliği koruyabildiği belirtildi. Söz konusu aşı Biontech – Pfizer ortaklığındaki aşıdan daha iyi korunabiliyor. Zira geçtiğimiz hafta yapılan açıklamada Pfizer-Biontech aşısının -75 derecede saklanması gerektiği aksi halde normal buzdolabı koşullarında sadece 5 gün dayanabildiği belirtilmişti.

İşe yarayan bir aşının korona virüsün yayılmasını birkaç ay gibi kısa bir sürede önemli ölçüde yavaşlatacağı yönündeki umutlar geçen hafta yatırımcıların salgından yararlan hisse gruplarından uzaklaşmalarına ve ekonomik açıdan daha hassas sektörlere doğru rotasyona sebep olmuştu.

Söz konusu trend içerisinde bulunduğumuz günde de takip edildi. S&P 500 vadelileri Moderna’nın açıklamasının ardından %1 oranında yükseldi. Büyük teknoloji şirketleri ağırlıklı Nasdaq vadelileri %0,3 oranında düştü. Teknoloji hisseleri günün erken saatlerinde virüsün yayılmasını yavaşlatmak için hükümetlerin kısıtlama tedbirleri uygulamalarıyla değerlenmişti.

Financial Times’ın haberine göre, küresel yatırım danışmanlığı şirketi Principal Global Inverstors’ın Baş Yatırım Stratejisti Seema Shah konuyla ilgili açıklamasında, “Neredeyse %95’lik etkinliği ve daha kabul edilebilir lojistik ve depolama dinamikleriyle bugünkü aşı haberleri geçtiğimiz haftadan itibaren başlayan piyasa rallisini sağlamlaştırıyor. Normale dönüşe yönelik görünürlük artıyor ve bu durum düşük sermayeli şirketlerin, değerinin altında işlem gören ve döngüsel hisselerin yararlanacakları bir reflasyon (ekonomik faaliyetlerin artması) rallisine daha fazla yakıt sağlayacaktır” görüşlerine yer verdi.

Moderna hisseleri açıklamanın ardından New York vadeli piyasalarında %6 oranında yükselirken Pfizer hisseleri ise %2 oranında düştü.

Yatırım danışmanlığı firması Legal & General Investment Managegement’ın Sürekli Gelir Stratejisti Chris Jeffrey, “Pfizer haberleri değişim için büyük bir adımdı fakat bu açıkça yardımcı oluyor. Daha fazla aşı haberi sırada bekledikçe gelecek yılın ilk birkaç ayında toplamda daha hızlı yeni ürün ortaya çıkacaktır” ifadelerinde bulundu.

Avrupa’da STOXX 600 Endeksi %1’in üzerinde yükseldi. Pandemi sürecinde en fazla zarar gören enerji, finans ve sanayi sektörü hisseleri günün en çok kazananları olarak işlem görüyor. Teknoloji ve sağlık sektörü hisseleri ise geride kalıyor.

Yatırımcıların ufukta daha sağlam büyüme ve enflasyon görmesi üzerine yatırımları devam ederken, ABD Hazinesi tahvilleri de geriledi. 10 yıllık ABD Hazinesi tahvil getirisi yüzde 0,04 artarak yüzde 0,929 oldu.

Petrol fiyatlarındaki ralli, Moderna haberlerinin ardından da hızlanırken Brent ham petrolünün varili yüzde 3,5 artarak varil başına 44,29 dolara yükseldi. 

YORUMLAR 3
  • yabatek 3 yıl önce Şikayet Et
    ilac savaslari basladi
    Cevapla
  • tırreeekk 3 yıl önce Şikayet Et
    nie %95 deilde 94.5 :d
    Cevapla
  • İbo 3 yıl önce Şikayet Et
    Gel vatandaş aşıya gel! Bizimkisi %94.5.
    Cevapla