Bu ülkede nüfusun sadece yüzde 4’ü nakit kullanıyor

Norveç Merkez Bankası dijital para birimine geçmek için acele etmiyor. Buna karşın yapılan yeni bir araştırmaya göre ülkede ödemelerdeki nakit kullanımı %4’e düştü

Bu ülkede nüfusun sadece yüzde 4’ü nakit kullanıyor
Bu ülkede nüfusun sadece yüzde 4’ü nakit kullanıyor
GİRİŞ 11.11.2020 11:04 GÜNCELLEME 11.11.2020 11:04

Nakit kullanımının azalası genellikle merkez bankası destekli dijital para birimlerinin gelişmesinin başlıca nedeni olarak gösterilir.

Buna karşın Finextra’nın haberine göre Norveç Merkez Bankası (Norges Bank) Genel Müdür Yardımcısı Ida Wolden Bache Oslo'da düzenlenen bir ödeme sistemleri konferansında yaptığı konuşmada, sadece üç hafta önce yapılan bir çalışmada Norveç'te nakit kullanımının ciddi ölçüde azaldığının ortaya çıkarıldığını söyledi.

Bache konuşmasında, “Ödemelerin sadece yüzde dördü artık nakit kullanılarak yapılıyor. Bu oran yaklaşık olarak ilkbahardakiyle aynı ve salgından önceki seviyeden çok daha düşük. Bildiğimiz kadarıyla Norveç'teki nakit ödemelerin payı dünyadaki diğer tüm ülkelere göre daha düşük" ifadelerine yer verdi.

Norveç Merkez Bankası da son dört yılda tıpkı diğer merkez bankaları gibi merkez bankasına bağlı dijital para (CBDC) araştırmaları yapıyor. Bankanın 2021 yılında araştırmanın CDBC’nin sahip olması gereken yetenekler ve teknik çözümler aralığına yoğunlaşan üçüncü evresine ilişkin sonuçları yayınlaması bekleniyor.

Wolden Bache konuşmasında, “Potansiyel bir CBDC hala çok uzakta görünüyor. Aciliyet eksikliği şimdiye kadar bir CBDC oluşturmak için acil bir ihtiyaç olmadığı görüşümüzü yansıtır. Bir CBDC'nin piyasaya sürülmesi bazı alanlarda önemli sonuçlar doğurabilir. Kararımız gerekli bilgiyi içermeli. Bir CBDC’nin parasal sistemde o kadar yapısal bir değişim getirecek ki bu aynı zamanda siyasi bir kararı da gerektirecektir. Bu süreç aynı zamanda Merkez Bankası Yasası’nın da değiştirilmesinin gerekip gerekmeyeceği sorusunu da içerebilir” dedi.

Asıl sorun gerçek zamanlı ödemeler

Norveç Merkez Bankası için daha acil bir konu, işletmeler ve kamu sektöründe gerçek zamanlı ödeme yapabilme faydalarını gerçekleştirme baskısı. Merkez bankası destekli mobil ödeme uygulaması Vipps'in kapsamlı erişimi sayesinde perakende tüketici segmentinde anlık ödemeler olağan olsa da henüz sadece işletmeden işletmeye piyasasında tutunmak zorunda. Bu amaçla banka yönetimi, Norveç Merkez Bankası’ndaki ödemeleri doğrudan sonuçlandırmak için ödeme sistemi operatörü rolünü genişletmeyi düşünüyor.

Wolden Bache konuyla ilgili açıklamasında, “Norveç Merkez Bankası’nda gerçek zamanlı çözümler için iki alternatif düşünülüyor. İlk alternatif, Norveç Merkez Bankası’nın yönetim, geliştirme ve işletmeden sorumlu olduğu bir sistem kurmaktır. İkincisi Avrupa Ekonomik Sistemi’nin TIPS çözümlerine katılmaktır. Ödemeler daha sonra TIPS içerisinde Norveç Merkez Bankası adına Norveç Kronu’na çevrilecek. İsveç Merkez Bankası bu yılın başında TIPS’e katılmaya karar verdi” ifadelerine yer verdi. Bache konuyla ilgili kararın önümüzdeki yılın başında verileceğini belirtti.