Taşköprü fiyatına Çin sarımsağı
Tüketiciler Çin’den ithal edilen sarımsağı, düşük fiyatı nedeniyle tercih ediyor. Ancak fiyatların yüksek oluşundan faydalananlar, ithalatla ucuza gelen Çin sarımsağını da Taşköprü fiyatına satıyor
Gıdada taklit ve tağşişin pek çok boyutu var. Tüketici artık daha fazla etiket okuyarak alışveriş yapsa da haksız kazanç sağlamak isteyenler tüketici ‘algı’sı üzerine oynamaya devam ediyor. Tüketici tarafında marka olan bölge/ürün ilişkisini fırsata çevirenlerin en çok kullandığı markalardan biri ise Taşköprü sarımsağı olarak karşımıza çıkıyor. Öyle ki, Çin’den ithal eden bile ‘Taşköprü’ fiyatıyla satış yapıyor. Tüketicinin Çin’den ithal sarımsağı tercih sebebi daha düşük fiyatı iken, piyasanın yüksek seyrinden faydalananlar; ithalatla ucuza gelen Çin sarımsağını Taşköprü sarımsağı bandından belirlenen fiyatla satıyor. Dolayısıyla hem tüketici fiyatı görünce etikete bile bakmadan hepsini Taşköprü sarımsağı olarak değerlendiriyor, hem de kilosu 10-12 liraya ithal edildiği tahmin edilen Çin sarımsağını satanlar yerli üreticiden daha fazla gelir sağlıyor.
Geçen sezon kilosu 100 lirayı aşan Taşköprü sarımsağı, çeşitli bölgelerde üretilen sarımsakların fiyatını da artırmıştı. Temmuzda yeni hasatla birlikte market tezgahlarında fiyat aşağı yönlü seyrederken, şu anda kilosu 45-50 lira seviyesinde bulunuyor.
‘FİYAT FARKI OLMALI’
Coğrafi işaretli Taşköprü sarımsağının üreticileri, marketlerde satılan sarımsaklarda değerine göre farklı fiyatlar bulunması gerektiğini, ancak her çeşit sarımsağın aynı fiyattan satıldığını belirtiyor. Kastamonu Taşköprü Ziraat Odası Başkanı Murat Çelik, bir markette Taşköprü sarımsağının kilosunun 50 liraya satılması durumunda; diğer bölgelerden gelen sarımsağın 35-30 lira, Çin’den ithal sarımsağın ise 25-20 lira bandında satılması gerektiğini ifade etti. Çelik, şunları söyledi:
“Çin’den ithal edilen sarımsağın tercih edilmesinin sebebi sadece düşük fiyatı. Taşköprü ile eşdeğer kalitede olmayan bir ürün, aynı fiyata satılmayı da hak etmez. Ama tüketici fiyatı görünce algısı ‘Taşköprü’ oluyor. Düşük maliyetiyle dış ticarete konu olan Çin sarımsağının en fazla 10 liraya getirilip, Taşköprü fiyatına satılması hem tüketici, hem de üretici için sorundur. Kalitesi zaten Taşköprü sarımsağı ile kıyaslanamaz. Mesela bir yemeğe iki diş Taşköprü sarımsağı yeterken, aynı tadı 10 diş ithal sarımsak da kullansanız alamazsınız. Aroması ve acılığı kendini mutlaka fark ettirir.”
ÜRETİM TÜKETİME DENK GELİYOR
Türkiye’nin kuru sarımsak üretimi 100 bin ton civarında bulunurken, tüketimi de aynı seviyede oluyor. Taşköprü sarımsağında, bölgenin ekim alanı itibarıyla her yıl sadece 20-25 bin ton civarında ürün alınıyor. Üretimin büyük bir bölümü Çin orjinli olan; yani daha önce tohumu alınmış ama artık Anadolu topraklarına alışmış sarımsaktan geliyor. Bunlar ise ağırlıklı Güneydoğu Anadolu ve Trakya’da üretiliyor. Araban sarımsağı da ihtiyacın bir kısmını karşılıyor. İthalatı gözetim altında olan sarımsakta; fiyatı dengelemek için gümrük vergisinde indirim uygulamasına gidilebiliyor. Geçen ekimde bu karar uygulanmıştı.
‘COĞRAFİ İŞARET TESCİLİ VAR’
Sarımsak üretiminde öne çıkan bir başka şehir ise Gaziantep. Bölgede hem Çin orjinli sarımsak üretimi yoğun, hem de ünlü ‘Araban sarımsağı’ yetiştiriliyor.
Gaziantep Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, Araban sarımsağının Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret olarak tescillendiğini de hatırlatırken, verimli ve kaliteli bir ürün olarak bilindiğini söyledi. Araban sarımsağının da bir marka olmaya başladığını kaydeden Altun, buna rağmen Araban sarımsağını da Taşköprü adıyla satanlar olduğunu dile getirdi.
-
Erhan 4 yıl önce Şikayet EtStokculuk tekelcilik fırsatçılık almış başını gidiyor memleketin bir köşesinde sarımsaklar tarlada kalmıştı fırsat kollamaya çalışanların elinde depolarda çürümüştü Urfa’da şimdi ise Çin’den almaya mecbur kalınıyor Buda’da Çin’den getiren şirketler fırsatcılık yapıyorBeğen Toplam 1 beğeni
-
yazık 4 yıl önce Şikayet Etyazık memeleket te meydan vurguncu,fırsatçı vs ye kalmışBeğen Toplam 1 beğeni
-
ne alacagız 4 yıl önce Şikayet Etkardeşim bu işe bir çözüm bulun. vatanadaş ne aldıgını kesikes olarak bilmeli. ithal ürünler gümrükte paketlenmeli, etiketlenmeli, üzerine tarih mühür ne varsa vurulmalı. neyin ne oldugunu bilmiyoruz. vatandaş ne yapacak? üretim tüketimi karşılıyorsa gerekirse ithal edilmesin nedir bu ya? antep sarımsagı taşköprü diye satılmasın.Beğen Toplam 1 beğeni
-
2323 4 yıl önce Şikayet EtEl vicdan taskopru sarmisagi 100tl asgari ücret 2350tl taskopru daha iyiymis hadi ordan sarmisak sarmisaktir kim inceledi tahlil ettiki böyle konusuyonuz asgari ücretli nasil alacak 100 tl ye sarmisak. Baska bölgede yetisen sarmisak farklimi icerigi. Satis stratejisi bunlar.Beğen Toplam 2 beğeni
-
fark 4 yıl önce Şikayet Etsen nerden biliyorsun, tahlil mi ettirdin?Beğen