Cumhurbaşkanı Erdoğan 'yeniden üreteceğiz' demişti! Büyük artış...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme gelen kenevir üretimini artırmak için çalışmalar hızlandı. Kenevir tohumu üretiminin bu yıl, geçen yıla kıyasla yaklaşık 13 kat artarak 265 tonu bulması öngörülüyor.

GİRİŞ 05.11.2020 11:38 GÜNCELLEME 05.11.2020 17:47
Bu Habere 11 Yorum Yapılmış

Türkiye İstatistik Kurumu verilerinden derlenen bilgiye göre, bu yıl sonunda üretilecek yağlı tohum miktarının geçen yıla kıyasla yüzde 1,6 azalarak 2 milyon 623 bin tona gerileyeceği tahmin ediliyor.

 

Söz konusu dönemde en yüksek üretim artış oranı ise kenevir tohumu üretiminde bekleniyor. Geçen yıl 20 ton olan kenevir tohumu üretiminin bu yıl sonunda yaklaşık 13 kat artışla 265 tonu bulması öngörülüyor.

Öte yandan, geçen yıl tekstilde kullanılan kenevir lifi üretimi 19 ton olarak kaydedilmişti. Kenevir lifinin bu yıl sonunda tahmini üretiminin 22 tona yükselmesi hedefleniyor.

 

Türkiye'de 1989'da 42 bin dekar olan kenevir ekim alanı 1999'da 5 bin 360 dekara ve 2009'da 66 dekara düşmüştü. Son olarak geçen yıl 200 dekarda lif ve tohum amaçlı kenevir ekimi yapıldı.

Kenevir alanlarına yönelik çalışmalar yoğunlaştırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Bu alanda bir çalışmanın içine giriyoruz, yeniden bunu üreteceğiz." sözlerinin ardından kenevirin tekrar ülke gündeminde yerini almasıyla Tarım ve Orman Bakanlığı kenevir alanlarına yönelik çalışmalarını yoğunlaştırdı. Yürütülen çalışmalar neticesinde lif, tohum ve sap amaçlı ekim alanlarında artış sağlandı.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve TÜBİTAK iş birliğiyle "tetrahydrocannabinol (THC)" oranı düşük çeşit geliştirme çalışmaları yürütüyor.

Tekstil ve otomotiv sektöründe, kenevirden yararlanarak ürünler üretmek isteyen bazı büyük firmalar da fizibilite çalışmaları yürütüyor. Söz konusu alanlarda somut ürünlerin ortaya çıkması bekleniyor. 

KAYNAK: AA
YORUMLAR 11
  • hıghlander 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu kenevir,bizi uzayın kralı yapar.Hele bir metalurji ve Boraks da işin içine girsin.Kimyagerlerimiz beyin kası yapmaya başlasınlar.
    Cevapla
  • Çiftçiiim 3 yıl önce Şikayet Et
    Ziraat mühendisleri alınsın bolca ve ülkemizin planlı ve verimli tarım ürünleri üretmeli ithalatı durdurun yunandan pamuk alma adana aydın yeter de artar mercimek fasulye buğday eskiden olduğu gibi kendimize yetelim çiftçimiz zengin olsun
    Cevapla
  • ABDULLAH KAHVECİ 3 yıl önce Şikayet Et
    BİZ ÇOCUKKEN KÖYLERİMİZDE EKİLİRDİ. TRABZON DA , ŞİMDİ DE EKSEK İYİ OLUR. GÖÇÜ önlemede KATKISI OLUR.ÖNCEDEN KETAN GÖMLEĞİ YAPARLARDI.
    Cevapla
  • Kevser Kına 3 yıl önce Şikayet Et
    Bursa'da arazilerimiz var bizde kenevir ekmek istiyoruz ama Bursa bu kapsama alınmadı devletimizden kenevir ekimi ile ilgili alanların genişletilmesini istiyoruz
    Cevapla
  • antisol 3 yıl önce Şikayet Et
    Yavaş yavaş hepsi olacak sabır
    Cevapla
  • yunus 3 yıl önce Şikayet Et
    Tarım, bölgelere, illere göre planlanmalı. Varsayalım bu sene domates çok para etti diyerek çoğu çifçi aynı ürünü elerse üretici kar edemez. Yıllar önce, tütün üreten, şekerpancarı üreten ülkemizde tekrar başlanmalı, Planlama şart Planlama şart ......................
    Cevapla
  • SIRDAR 3 yıl önce Şikayet Et
    devlet planlama ve tarım kredi koperatifleri ne iş yapar bu ülkede grafik hazırlamadan başka
    Cevapla
  • onur 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu ülkede her bakanlığa her kuruma bir RTE lazım. İklim şartları, ihrcat ve ithalat durumlarına göre üretim alanları planlanmalı; ilgili fabrikalar bu bölgelerde tesis edilmelidir. Her sektör için bu yaklaşım tarzı belirlenmeli, üniversitelere ve meslek odalarına belirlenecek hedefler için görev ve sorumluluk verilmeli. Ancak işlerini yaparlarsa 'siyaset gibi' üzerlerine vazife olmayan işlere karışmaya zaman bulamazlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle