ABD seçimleri dolar ve altını nasıl etkileyecek? Piyasalar için en kötüsü Biden değil!

ABD'de gerçekleşen kritik seçimden ilk sonuçlar gelmeye başladı. Peki başabaş denecek bir yarışın sürdüğü ABD seçimleri finansal piyasaları nasıl etkileyecek. ABD seçimlerinin dolar ve altın fiyatları üzerinde etkileri ne olacak? Konu hakkında Haber7'ye açıklamalarda bulunan uzmanlar en kötü senaryoyu da açıkladı.

ABD seçimleri dolar ve altını nasıl etkileyecek? Piyasalar için en kötüsü Biden değil!
ABD seçimleri dolar ve altını nasıl etkileyecek? Piyasalar için en kötüsü Biden değil!
GİRİŞ 04.11.2020 13:16 GÜNCELLEME 04.11.2020 13:17
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Haber7 / Fuat Öner

Dünya bu gece açıklanacak olan ABD Başkanlık seçim sonuçlarına kilitlenmiş durumda... Donald Trump ve Joe Biden'ın yarıştığı ABD Başkanlık seçiminde ilk sonuçlar gelmeye başladı. Trump ve Biden başabaş bir yarış içerisinde...

 

 

Peki dünyanın kitlendiği bu seçim finansal piyasaları nasıl etkileyecek? Pandemi etkisiyle yüksek olan Dolar ve Altın daha yükselecek mi? ABD seçimlerinin piyasalara etkisini Haber7'e değerlendiren uzmanlar Trump'ın seçilmesinin iç piyasa için daha iyi olacağı görüşünde...

Doların kurundaki yükselişin asıl nedeni pandemi olduğunun ancak  son günlere baktığımızda yükselişin arka planında Biden’ın seçilmesinin satın alınması olduğunu belirten  SETA Ekonomi Araştırmacısı Doç Dr. Mevlüt Tatlıyer "Peki neden Biden’ın seçilmesi Türk Lirası’nın değer kaybetmesine neden oluyor?... Biden’ın Türkiye’ye karşı hasmane tutumu, Türkiye’ye karşı finansal saldırı başlatabileceği ya da Türkiye’yi siyasi olarak karşısına alabileceği ve bundan sonuçla Türkiye’nin risk priminin yükseleceği anlayışı ile bu satın alındı. Biden’ın seçilmesi ihtimali ile ABD-Türkiye ilişkileri kötüleşir ve bu yatırımcı için iyi bir gelişme olmaz o yüzden piyasalardan bir çıkış gerçekleşti. Ancak bundan sonra şu akıllara geliyor; Seçim sonuçlanırsa ve net bir tablo ortaya çıkarsa Biden ya da Trump… Genel olarak dolar kuru her türlü ihtimalde geri gelebilir. Nasıl? Biden’ın seçilmesi durumda kar realizasyonu kısa vadede etkiler. Trump’ın seçilmesi durumda zaten beklenti gerçekleşmemiş olacak ve kur daha da geri gelecektir." dedi.

 

 

Trump’ın seçilmesi durumunda yatırımcı ilgisinde belli bir oranda pozitife dönme olacaktır diyen Tatlıyer "Tabi ki bir pandemi içerisindeyiz bunu unutmamamız gerekiyor. Pandemi içindeyken inanılmaz bir dönüş yaşanmaz ama Trump’ın seçilmesi durumdan negatif beklenti tersine dönecektir.

“EN KÖTÜ SENARYO BELİRSİZLİK”

Şu an kura baktığımızda ne aşağı ne de yukarı herhangi bir hareketlilik göremiyoruz. Seçim sonuçlar netleşmediği için herhangi bir sonuç satın alınmıyor. Trump ya da Biden fark etmez ama bu iş fazla süre ortada kalırsa bu durumun yaratacağı belirsizlik sadece bizim için tüm piyasalar için en kötü senaryo durumda." açıklamasında bulundu.

ALTIN YATIRIMCISINA FIRSAT VERECEK

Trump'ın seçilmesinin iç piyasalar için olumlu olacağını söyleyen Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise "Özellikle borsalarda yeni zirveleri desteklediğini gözlemliyoruz. Ancak büyük ihtimalle seçimler sonrası dolar endeksi tekrar toparlanacaktır. Güçlü dolarla beraber iç piyasalarda 8-9 TL arasında dolar dalgalanabilir. Çünkü Merkez Bankası’ndan dolara bir müdahale gelmedi. Emtia fiyatlarında ise dolar endeksinde yaşanan bu toparlanma ile birlikte özellikle altının ONS ve gümüşün ONS fiyatında tekrar aşağı yönlü bir eğilim bekliyorum ki o da bugün gerçekleşiyor. Altının ons fiyatı 1880 dolar gümüşün ONS fiyatı ise 23 dolar seviyesine kadar geriledi. Ben 1860 dolar seviyesini güçlü bir destek olarak takip etmeye devam edeceğim biraz daha aşağı sarkmalarda 1800 dolar seviyesine kadar inebilir. Gümüşün ONS fiyatında ise 21 dolar seviyesini takip edeceğim, aşağı yönlü desteklerde ise 19-20 dolar seviyelerini görülebilir.  Ama bu altının ve gümüşün gram fiyatına çok yansımıyor o yüzden yatırımcısı geniş bant aralığında fiyatlara odaklanması gerekiyor. Yani altının Gram fiyatında 480 TL- 520 TL aralığı, gümüşün gram fiyatında ise 5,50 TL – 650 TL aralığı takip etmek gerekiyor. Çünkü belirsizlik halen devam ediyor.

Seçimlerin etkisi bir hafta sonra geçebilir ama Koroanvirüs salgını ile alakalı endişeler devam ettiği için bu belirsizlik ortamında hem alacak hem de satacak yatırımcıların beklemesi gerekiyor. Bu seviyelerde soğukkanlı bir şekilde piyasaların izlenmesi gerekiyor. Elinde varlıkları olanlar satmasın yükselişler devam edecektir ama TL’de kalan vatandaşlarımız merak etmesinler kısa vadede alım fırsatı verecektir.  Bu kısa vadede de öngörümüz Gram Altında 480 TL gümüşte ise 5,50 TL seviyeleri. Sert hareketlerin olduğu dönemde panikle yapılan hamleler yatırımcısına zarar ettirir. Trump’ın başkan olma ihtimali iç piyasalarda olumlu etkiler ama ekonomik olarak bir etkisi olmaz." açıklamasında bulundu.

 

 

 

YORUMLAR 18
  • Eren 3 yıl önce Şikayet Et
    Herkes dolara degil altına yatırım yapsın.
    Cevapla
  • ramazan 3 yıl önce Şikayet Et
    biden ısırılmaya hazır ol..
    Cevapla
  • Capla hama 3 yıl önce Şikayet Et
    Acilen zenginlerin dolaylı yoldan çaldıkları malvarlıklarına el konulmalı..temiz eller operasyonu şart
    Cevapla
  • Capla hama 3 yıl önce Şikayet Et
    Piyasa miyasa yok..bam bam bam
    Cevapla
  • vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Ekonominin temelleri sağlam, dinamikleri kuvvetli olmadıktan sonra ne fark eder.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle