Merkez Bankası'ndan dolar açıklaması

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, döviz kuru için "Kur seviyesi zaman zaman ekonomik temellerden uzaklaşma yaşanabilir orta vadede normalleşme göreceğiz, seviye için tahmin ve hedefimiz yok" dedi.

Merkez Bankası'ndan dolar açıklaması
Merkez Bankası'ndan dolar açıklaması
GİRİŞ 28.10.2020 11:41 GÜNCELLEME 28.10.2020 12:09
Bu Habere 23 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal, yılın son enflasyon raporunu açıkladı. Toplantıda kurdaki yükselişle ilgili de açıklamalarda bulunan Uysal, "Döviz kurundaki hareketler birçok faktörden etkileniyor. Merkez Bankası olarak bizim kur noktasında herhangi nominal reel kur seviyesi hedeflemiyoruz. Finansal ve fiyat istikrarı bakımından konuya yaklaşıyoruz. Zaman zaman döviz kurlarında iktisadi temellerden uzaklaşma olabiliyor orta vadede makroekonomik temellerle uyumlu bir noktaya gelmesini öngörüyoruz. Mevcut markoekonomik temellere bakınca reel kurun seviyesinin TL’nin aşırı değersiz noktada olduğunu değerlendirebiliriz. Önümüzdeki dönemde para politikası ve fiyat istikrarı konusunda para politikası duruşunun enflasyonu kontrol altına alınmasıyla döviz kuruna yansımayı bekleriz. Değersiz durum fiyat ve finansal istikrar açısından riskler oluşturuyor cari denge açısından destekleyici görünüyor. Döviz kurunun seviyesiyle ilgili hedefimiz yok. Fiyat istikrarının tehdit edici boyutu ve aşırı volatililte hassasiyetimiz var. Para politikası duruşunu belirlerken bunu dikkate alıyoruz" dedi.

 

Uysal sözlerine şöyle devam etti:

Yüzde 20’ler civarında olduğunu gözlemliyoruz kur geçişkenliğini. Büyüklüğü ve hızı değişkenlik gösteriyor. Bunda etkili olan zaman zaman talep ve beklentiler kurdaki şokun boyutu gibi etkiler bunu farklılaştırabiliyor ama ortalama yüzde 20’ler civarında. Alt gruplarda da farklılaşıyor dayanaklı mal gruplarında talep nedeniyle daha yüksek. Giyimde daha düşük geçişkenlik etkisi talep az olduğu için. Ama ortalamalarda yüzde 20’ler civarında.

YORUMLAR 23
  • Vatandaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Dolara euroya altına acil müdahale edilmeli bence
    Cevapla
  • 57.Alay 3 yıl önce Şikayet Et
    yeni dunya duzeni kurulana kadar bu ataklar bitmeyecek masaya ayakta gidersek sorun çözülecek. atalarimiz yarim dilim ekmekle bu memleketi kurdu.
    Cevapla
  • Türker akbulut 3 yıl önce Şikayet Et
    Şimdi alırsan dolar almasan solar dediğimi anladinizmı ne idiniz var dolarla şu anda zenginler dahil halk elindeki dolarları devlete 1 yıllığına türk bonosu karşılığı versin dolar 1 ayda solar önce 6 ya kolay sonra 3 e solar orda kokar bugün 200 milyar dolar vatandaşın elinde dolar varrrr verin devlete al sat yapmayın
    Cevapla
  • ekrem 3 yıl önce Şikayet Et
    berat beyin arkasındayız dış güçlere yedirmeyiz iri olacağız diri olacağız hep birlikte hedef 2023.. 1tl=10 dolar olacak bekleyin dış güçler
    Cevapla
  • Dertli 3 yıl önce Şikayet Et
    Sayin berat albayrak bu isi çozer ufukta isik gorunuyor insllah
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle