Merkez Bankası faiz kararını açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasaların merakla beklediği faiz kararı açıkladı. Merkez Bankası, piyasa beklentilerinin aksine bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 10,25'te sabit tuttu.

Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
Merkez Bankası faiz kararını açıkladı
GİRİŞ 22.10.2020 15:04 GÜNCELLEME 22.10.2020 15:21
Bu Habere 76 Yorum Yapılmış

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) Para Politikası Kurulu PPK Ekim ayı 2020 toplantısı gerçekleşti. Toplantının ardından Merkez Bankası, politika faizini 10.25'te sabit bıraktı.

Faiz artış beklentileri 1 ile 3 puan arasında yer alırken, tahminlerin ortalaması 1,75 puan seviyesindeydi. Merkez Bankası politika faizini 2018 Eylül ayından sonra ilk kez geçen ay artırmış, yüzde 8,25'ten yüzde 10,25'e yükseltmişti.

DOLARDAN SERT TEPKİ

Dolar kuru Merkez Bankası'nın faiz kararı öncesi 7,7950 seviyesinden işlem gören dolar, karar sonrası 7,95 TL seviyesine yükseldikten sonra 7,92 seviyelerine geriledi.

ALTIN KRİTİK SEVİYEYİ AŞTI

Karar öncesi 480 TL seviyelerinden işlem gören gram altın, karar sonrası 490 TL'ye yükseldikten sonra 486 seviyelerine geriledi.

 

"İKTİSADİ FAALİYETTE TOPARLANMA DEVAM EDİYOR"

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Küresel ekonomide, ülkelerin attığı normalleşme adımlarıyla üçüncü çeyrekte kısmi toparlanma sinyalleri gözlenmekle beraber toparlanmaya ilişkin belirsizlikler devam etmektedir. Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler genişleyici parasal ve mali duruşlarını sürdürmektedir. Salgın hastalığın sermaye akımları, finansal koşullar, dış ticaret ve emtia fiyatları kanalıyla oluşturmakta olduğu küresel etkiler yakından takip edilmektedir.

İktisadi faaliyetteki toparlanma devam etmektedir. Son dönemde atılan politika adımlarıyla birlikte ticari ve bireysel kredilerdeki normalleşme eğilimi belirginleşmiştir. Salgın tedbirleri kapsamında uygulanan destekleyici politikaların kademeli olarak geri alınmasıyla ithalatta öngörülen dengelenmenin başladığı görülmektedir. Mal ihracatındaki güçlü toparlanma, emtia fiyatlarının görece düşük seviyeleri ve reel kur düzeyi önümüzdeki dönemde cari işlemler dengesini destekleyecektir. 

Güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanma ve finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler neticesinde enflasyon öngörülenden daha yüksek bir seyir izlemiştir. Enflasyon beklentilerinin kontrol altına alınması ve enflasyon görünümüne yönelik risklerin sınırlanması amacıyla para politikası ve likidite yönetimi kapsamında atılan adımlarla finansal koşullarda belirgin bir sıkılaşma sağlanmıştır. Bu doğrultuda Kurul, politika faizinin sabit tutulmasıyla birlikte, likidite yönetimindeki esnekliğin arttırılmasına ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar likidite tedbirlerinin sürdürülmesine karar vermiştir.

 

"TEMKİNLİ DURUŞ SÜRDÜRÜLECEK"

Kurul, dezenflasyon sürecinin yeniden tesis edilmesinin, ülke risk priminin gerilemesi, uzun vadeli faizlerin aşağı gelmesi ve ekonomideki toparlanmanın güç kazanması açısından büyük önem taşıdığını değerlendirmektedir. Enflasyondaki düşüşün hedeflenen patika ile uyumlu şekilde gerçekleşmesi için para politikasındaki temkinli duruşun sürdürülmesi gerekmektedir. Bu çerçevede, parasal duruş ana eğilime dair göstergeler dikkate alınarak enflasyondaki düşüşün sürekliliğini sağlayacak şekilde belirlenecektir. Merkez Bankası fiyat istikrarı ve finansal istikrar amaçları doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

YORUMLAR 76
  • adalet 3 yıl önce Şikayet Et
    piyasadan 2 milyar dolar toplayan merkez bankası doları yükseltti. kimmiş hain
    Cevapla
  • Gönültaş 3 yıl önce Şikayet Et
    Faiz paranın değer kaybını amorti etme sistemidir. bu bu kadar basit. sıkıntı şu neden faiz artırmak zorunda kalıyoruz. döviz kurunu tutmak için evet. 10 yıl tuttuk doları 1,5 lirada iyi mi ettik bir sorgulayalım neden vazgeçtik doları tutmaktan 2011 yılında neden 2011 de 100 milyar dolar cari açık çıktı. her yıl cari açığı kapatmak tam 2013 yılına kadar sürekli imf den para alıyorduk. serbest bıraktık kuru cari açık düştükçe ülkenin borç para alma ihtiyacı düştü. 10 yıl doları tuttuk yerli üretici üretimi bırakıp ithal mal tedarikçilerine dönüştü. milli üretim zarar gördü. ekonomi denge sanatıdır. hiç bir zaman bir tarafa çok yüklenilmemelidir.
    Cevapla
  • Kaynana 3 yıl önce Şikayet Et
    Adamım sen buralarda harcanma en iyisi. İmf den 2002 den beri para alınmıyor. Sallamışsın herkes kendini ekonomist sanıyor.
    Cevapla
  • vatandaşın birii 3 yıl önce Şikayet Et
    Milliyetciyim diye gezenler, dövizle iş, ticaret yapmamasına rağmen, yastık altında dolar tutuyorlar. Çok yanlış!!
    Cevapla
  • Zaza 68 3 yıl önce Şikayet Et
    Doların düşmesi için önce bi Türk milleti şükür demesini öğrenmesi gerekir.
    Cevapla
  • TL de kalan 3 yıl önce Şikayet Et
    Sonuçta dolar artı. Soru. Dolar kimde var kim dolardan para kazanıyor. Bu kararı önceden kime servis edildi.
    Cevapla
  • Dahi 3 yıl önce Şikayet Et
    Bana servis ettiler.50 dolar aldım hemen.......
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle