Türkiye, elektrik ihtiyacının tamamını güneşten sağlayabilir

Türkiye’nin elektrik üretimi için toplam 93 Gigawatt Kurulu güce sahip olduğunu belirtilirken bu rakamın içinde güneş ve rüzgar enerjisinin payının 15 Gigawatt olduğuna dikkat çekildi.

Türkiye, elektrik ihtiyacının tamamını güneşten sağlayabilir
Türkiye, elektrik ihtiyacının tamamını güneşten sağlayabilir
GİRİŞ 16.10.2020 14:03 GÜNCELLEME 16.10.2020 14:03
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Enerji sektörüne ithalatın önüne geçilmesi amaçlanıyor. ISOMER Isıtma Soğutma Merkezi Genel Koordinatörü İlgin Eray, “Ülkemiz elektrik üretimi için toplam 93 Gigawatt kurulu güce sahip. Bu rakamın içerisinde güneş ve rüzgar enerjisinin payı 15 Gigawatt. Elektrik üretimimizin sadece yüzde 15’ini yenilebilir enerji kaynaklarından sağlayabiliyoruz. Oysaki Türkiye, toplam elektrik ihtiyacının tamamını sadece güneşten bile sağlayabilecek ışınıma sahip ender ülkelerden biridir. Yapılan araştırmalarda Türkiye’nin Konsantre Güneş Enerjisi (CSP) yöntemi ile üretilebileceği yıllık enerjinin 380 milyar kilowatt saat olduğu hesaplanmıştır. Bu kapasiteyi harekete geçirerek enerji ithalatı ve ona bağlı cari açık sorunumuzu çözebiliriz” bilgilerini paylaştı.

“Üretilen elektriğin fazlası satılabiliyor”

Son yıllarda Güneş Enerji Santrali (GES) kurulum maliyetlerinin düştüğüne dikkat çeken İlgin Eray, “Özellikle fabrika, hastane, okul, depo ev otopark gibi geniş çatı alanına sahip yerlerde kurulan güneş enerji sistemleri sayesinde güneşten elektrik üretilebiliyor ve tüketim fazlası satılabiliyor. Yatırımların ortalama amortisman süreleri 5 - 6 yıl gibi makul seviyelerde olduğu için bu konuya ilgili duyan yatırımcıların sayısı da günden güne artıyor” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 8
  • Ayarcı 3 yıl önce Şikayet Et
    Güneş enerjisi sistemleri çok önemli... biz bu güneş ışığı ndan yeterli şekilde yararlanmiyoruz .ges res ikisinin doğal olarak zararsız olacak... nükleer enerji santrali gereklimi...EVET NÜKLEER SANTRAL OLMADAN OLMAZ...
    Cevapla
  • çetin 3 yıl önce Şikayet Et
    güneşten aldığın enerji depolanır akü kulanmaya gerek yok deniz suyunu arıtır içe suyuna çevirir baraja pompalarsan ordaki suyu gece kullan elektrik ve sulamada ayrıca tuz üretmiş ol
    Cevapla
  • Hasan 3 yıl önce Şikayet Et
    Bu işler hesap işi...Elektrik gece lazım.Güneş gece yok...Yatırım maliyetlerini karşılaması çok zor. En ucuz elektrik nükleer santraldan.
    Cevapla
  • Avşar 3 yıl önce Şikayet Et
    Gece, su ve rüzgar kullanılır. Gündüz güneş olunca su kullanılmaz tarıma da faydası olur.
    Cevapla
  • Panel 3 yıl önce Şikayet Et
    Keşke panel akü vs fiyatları ucuz olsa herkes yaptırır ama 3kw çok pahalı kuruluyor bunların maliyetleri düşürün herkes yaptırır.
    Cevapla
  • Mizah 3 yıl önce Şikayet Et
    Güneş enerjisi sadece gündüz var olduğunu o uzmana hatırlatırım. Akşam saatlerindeki tepe değeri ne ile aşacaksın ? Güneş enerjisini yaygın kullanmak istiyorsan devasa akü yatırımları yapmak zorundasın. Gündüz biriktirip gece tepe değerlerde sisteme vermen gerekir. Yoksa bir işe yaramaz. Sadece diğer santrallerin gündüz daha verimsiz çalışmasına yarar.
    Cevapla
  • Bey 3 yıl önce Şikayet Et
    Doldur boşalt barajları ile depolanır knetic enerji olur
    Cevapla
  • zafer 3 yıl önce Şikayet Et
    Diğer santralleri gece çalıştırıp güneş santrallerini gündüz çalıştırmanın yollarını arasak daha iyi olmaz mı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle