Büyük hazırlık! Türkiye'de ilk kez lityum üretilecek
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Pilot tesiste lityum üretimini sağlamış olacağız. Türkiye’de ilk defa lityum üretimine başlayacağız. Bu tesisten sonraki planımız daha yüksek kapasiteli bir tesis hayata geçirmek” dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Eskişehir'deki pilot tesisle lityum üretiminin Türkiye'de ilk defa yapılacağını belirterek "Bu sene yapımına başladığımız tesisle ilk defa Türkiye'de lityum üretimini gerçekleştirmiş olacağız. Lityum, pil ve batarya teknolojisinde kullanılıyor. Türkiye'nin yaklaşık 1200 ton lityum ithalatı söz konusu. Burada lityumun pilot ölçekte yıllık 10 ton üretim kapasitesi var. İki üç yıl içinde üretim Kırka tesisi için yaklaşık 500 tona çıkacak." dedi.
Dönmez, Eti Maden Teknoloji Geliştirme Merkezinde yaptığı açıklamada, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında cevher, rafineri üründen daha katma değerli ürünler üretme hedefi olduğunu anımsattı.
YERLİ OTOMOBİL AÇIKLAMASI
Elektrikli otomobillerde kritik teknolojilerden birinin de pil ve yazılım olduğunu ifade eden Dönmez, "Yerli otomobilde de burada üretilen lityumun kullanıldığı bataryaları kullanmış olacağız. Burada cevher üretiyoruz. 12 ton ham maddeyi alıp 3 tonuyla cevher üretiyoruz." dedi.
TÜRKİYE'DE İLK DEFA LİTYUM ÜRETİLECEK
Eskişehir'de bulunan pilot tesisle lityum üretiminin Türkiye'de ilk defa sağlanacağını belirten Dönmez, "Bu sene yapımına başladığımız tesisle ilk defa Türkiye'de lityum üretimini gerçekleştirmiş olacağız. Lityum, pil ve batarya teknolojisinde kullanılıyor. Türkiye'nin yaklaşık 1200 ton lityum ithalatı söz konusu. Burada lityumun pilot ölçekte yıllık 10 ton üretim kapasitesi var. Kırka tesisinin üretimi ileride yaklaşık 500 tona çıkacak." diye konuştu.
TONU 20 BİN DOLARA SATILACAK
Dönmez, daha önce sıvı ve katı atıkların bertaraf tesislerinde depolandığına dikkati çekerek şöyle devam etti:
"Son üç yılda bu projeyle sıvı atığın içinde ekonomik olarak değerlendirebileceğimiz maddeler analiz edildi. İçinde az miktarda lityum elementine rastladık. Bunla alakalı çalışmalarda 80 gram sıvı atıktan 60-63 gram saf su çıkıyor. Lityum karbonat dediğimiz 500 gramdan 0,1 gram lityum elde etmiş olacağız. 500-600 ton lityumu geri kazanma imkanını gördük. Ülkemizin bu alandaki önemli açığını Türkiye'de üretir hale gelmiş olacağız. Tesisle ilgili verimlilik çalışmaları ve testler yapılacak. Piyasalar değişiyor ancak tonu 20 bin dolar. Bazı ülkelerde üretiliyor ve dünyada yaygın değil. Elektrikli otomobillerin bataryaya ihtiyaç göstermesi nedeniyle zaman zaman tedarik darboğazı olabiliyor. İnanınca oluyor, inanmak işin yarısı, Eti Maden'i kutluyorum."
Bakan Fatih Dönmez, üretilecek lityumun ithal edilene kıyasla daha ekonomik olacağını da sözlerine ekledi.
ORUÇ REİS VE DOĞU AKDENİZ'DEKİ ÇALIŞMALAR
Bakan Dönmez, Oruç Reis Sismik Araştırma Gemisi'yle Türkiye'nin kendi kıta sahanlığında çalıştığını vurgulayarak "Oruç Reis bakım ikmal ve bir sonraki göreve hazırlık kapsamında Antalya'daydı. Şu anda Doğu Akdeniz'deki programına kaldığı yerden devam ediyor." ifadelerini kullandı.
Çalışmaların uluslararası hukuka uygun devam ettiğine dikkati çeken Dönmez, "Kendi yetki alanımızdaki sahalarda kimsenin gözü ve sözü olmasın. Diyalog süreci de başlamıştı. Devam edecek. 22 Ekim'den sonra iş planı kapsamında Doğu Akdeniz'de devam etmeyi planlıyoruz. Diplomaside bir sekteye uğrama söz konusu değil. Biz masadayız, karşı taraf olur mu olmaz mı bilemiyorum. Geçmişte Yunan tarafı, masaya gelmeyen taraf olarak tescil edilmişti." diye konuştu.
DOĞAL GAZ ÇALIŞMALARI HAKKINDA...
Dönmez, Karadeniz'deki doğal gaz keşfine ilişkin ise "İki katmanda çalışmaları tamamlamıştık. 'Varsa açıklarız' demiştik şu an sondaj bitti. Test, analiz ve mühendislik çalışmaları devam ediyor. Cumhurbaşkanımızın programına göre, keşif yakalanırsa tespit yapılırsa bu müjdeyi paylaşmış olacağız." dedi.
-
Eden bulur 4 yıl önce Şikayet Et10 ton devede sinek... 1200 ton ithalat varmis..Beğen Toplam 1 beğeni
-
Öyle değil 4 yıl önce Şikayet Etİyi okuduysan pilot üretim diyor 500 600 tona çıkacak üretim sen el atta 1200 tona çıksın. Kuru eleştiri yapmayın sonuçta bir emek var meyvesi de yakında olacak inşallah.Beğen Toplam 17 beğeni
-
Okuyucu 4 yıl önce Şikayet EtLityumu hammadde olarak değil pil yapıp satalımBeğen Toplam 4 beğeni
-
Kasim 4 yıl önce Şikayet EtKayseride acildi ya yeni fabrikaBeğen Toplam 2 beğeni
-
Zaten öyle ki 4 yıl önce Şikayet EtBakan demiş zaten yerli batarya üretimi yapımı için hammadde üreteceğiz diyor zaten ithal ürün neden satalım. Fazlasını üretirsek satarız. Ama ihtiyaca zor yetecek gibi şimdilikBeğen Toplam 3 beğeni
-
Asım 4 yıl önce Şikayet Etchp diyor ki; "Ne üretilecekmiş ? Likör mü, Ha! çok iyi."Beğen Toplam 9 beğeni
-
Hercai 4 yıl önce Şikayet EtLityumu CHP ye verin. Lityum dan heykel yapsınlar.Beğen Toplam 5 beğeni
-
beyınsız 4 yıl önce Şikayet EtLityum önemlidir satışına devlet yasak koymalı.mademki sanayileşmek istiyoruz sanayi ülkesi olmak istiyoruz bu kaynaklara gelecekte katma deger ıcn cok ihtiyacımız var.çıkarılıp biriktirilsin rezerv yapılsın .Beğen Toplam 7 beğeni